Vélemény

Robert F. és a választás valódi tétje

Ez a kormány azzal a jelszóval jött létre, hogy a gátat fogja jelenteni a szélsőjobboldali eszmék meg minden más szélsőség terjedésével szemben. Aztán eltelt három és fél év és az elmúlt hónapokban példátlan dolgok szemtanúi lehettünk.
Márius Kopcsay

2019. december 7. 11:00

fico
Csak az a kérdés, hogy melyiket⋌(Ľubomír Kotrha karikatúrája)

Kotleba képviselőjét, Milan Mazureket jogerősen elítélték szélsőséges és gyűlöletkeltő rádiós nyilatkozata miatt, így azóta már nem képviselő. Csakhogy Robert F. volt kormányfő egy videóüzenetben kijelentette, hogy egyetért Mazurekkel. És amikor emiatt eljárás indult ellene, a Smer politikusai kijelentették, hogy egyetértenek Robert F.-fel és kiállnak mellette. Tehát a szélsőjobb elleni gát most a szélsőjobbnak drukkol, kiáll mellette és az ötvenes évek koncepciós pereiről handabandázik, csak mert ezúttal a törvények szerint jártak el a hatóságok.

Igen, hát ez valóban elég ijesztő a Smer számára, belegondolni is rossz, hogy a rendőrök, ügyészek, bírók rendesen, a törvények szerint teszik a dolgukat.

Nem hunytak szemet afelett, hogy Fico szélsőséges nézeteket védelmezett. Mi lesz, ha holnap (végre!) ezredszer is megnézik azt a videófelvételt, amelyen egy Počiatekhez megszólalásig hasonlító férfi egy Trnkához megszólalásig hasonlító férfival a Tipos-ügyről beszél, meg egy másik ügyletről, amellyel egy „Slota” vezetéknevű férfi eszméletlen összeget kaszált.

A szabályok és a törvények minden civilizált társadalom alapját képezik. Szlovákia jelenlegi legnagyobb politikai ereje pedig ezeket kérdőjelezi meg – itt tartunk. Talán valami történelmi beidegződés, amikor a szlovákok idegen, ellenséges elemként tekintettek az államra (Bécsre, Budapestre, Prágára, Moszkvára…), és persze inkább szimpatizálnak a nemzeti hős Jánošíkkal, mint a pandúrokkal. Csakhogy ma Szlovákia civilizált, demokratikus európai uniós ország, amelyben érvényesnek kellene lenniük a törvényeknek.

Ha valaki gyilkosságot követ el, lop, szélsőséges eszméket terjeszt, erre mind léteznek a megfelelő paragrafusok, melyeket alkalmazni kell, függetlenül attól, hogy kiről van szó és milyen pozícióban van.

A Smer lerántja magáról az álarcot, amikor ezeket az alapvető szabályokat kérdőjelezi meg, és azt is elárulja, milyen „értékrendekhez” igazodik: 

a kommunista totalitárius rendszer védelmezése milyen közel áll a szélsőjobbos nézetekhez. Hiszen az ellenség közös: a demokrácia. 

Milyen sokáig kellene keresgélni, hogy a Smerben találjunk egy igazi baloldali, szocialista politikust, aki irtózik a fasizmustól és szentnek tartja a demokráciát. És 89-et, a rendszerváltást. 

Nem, itt már végképp nem arról szólnak a dolgok, hogy melyik párt baloldali vagy jobboldali, illetve annak hívja magát. A 2020-as februári választás sem a baloldal és a jobboldal küzdelme lesz. Az alapkérdés most már az, hogy Szlovákiában betartják-e majd a törvényeket vagy sem. Civilizált ország leszünk-e vagy autokrácia.

A szerző a TASR hírügynökség munkatársa

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Szlovákia készülődik a koronavírusra

Szlovákiában lassan csökken az antibiotikum-fogyasztás

g

Mi a fene történt a kastélyban?

Boženík

Róbert Boženík a Feyenoordé

Lenka Balkovičová

Egy szakértő átvizsgálta Marian Kočner és a Markíza könyvelését, váltókat nem talált

Tévhitek az influenzáról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.