Vélemény

Referendum? Tiszta fölösleg

A szlovákiai politikai színtéren már hosszabb ideje megfigyelhető bizonyos Svájccal való megszállottság. Rolex órák a miniszterelnökök, miniszterek vagy a honatyák kezén, svájci nyugdíjakról szóló ígéretek, illetve a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom emlékezetes óriásplakátja, melyen Vladimír Mečiar vigyorog, a háttérben pedig svájci természet és a híres szlogen: „Szívem országa”. Már csak a Milka tehén hiányzott.
author
Rastislav Boldocki

2022. augusztus 16. 07:30

Robert Fico
- TASR-felvétel

No és aztán itt vannak ezek a szerencsétlen népszavazások. Az önálló Szlovákia létrejötte óta a politikusaink vagy a különféle aktivisták rendszeresen előrukkolnak azzal az ötlettel, hogy a többé-kevésbé fontos dolgokról egyetemes plebiscitum döntsön. Mintha valóban a helvét hitvallás országában élnénk, ahol a közvetlen demokráciának mély gyökerei vannak.

Az utóbbi 30 évben az urnáknál a legkülönbözőbb témákkal kapcsolatban fejezhettük ki a véleményünket – a stratégiai fontosságú cégek privatizálásától kezdve a parlamenti képviselők számának a csökkentéséig, a tévé- és rádiódíj megszüntetésétől egészen annak a megtiltásáig, hogy homoszexuális párok gyerekeket fogadhassanak örökbe. Mindhiába. A szlovákiai polgárok szemmel láthatóan a vezéreik nagy igyekezete ellenére sem voltak képesek elsajátítani a svájci politikai hagyományokat, a Tátra alján a közvetlen demokrácia valahogy nem vert gyökeret. Nyolc meghirdetett népszavazásból hat nem volt érvényes az alacsony részvétel miatt, miközben az Észak-atlanti Szövetségbe való belépésről szóló népszavazást az akkori kormány hiúsította meg. Az egyetlen, amit jogerősen sikerült megszavaznunk, az Európai Unióba való belépés volt. De az is egy hajszálon múlott: ha az urnákhoz két százalékkal kevesebben járultak volna, komoly problémánk lenne.

De a szlovák politikusok nem adják fel. „Kész. Megvan a 350 000 aláírás. A petíciós akció az elképzeléseink szerint zajlott” – jelentette be győzedelmesen Robert Fico Smer-főnök. Egy és háromnegyed évvel a parlamenti választás rendes időpontja előtt minden áron idő előtti voksolásról szóló referendum kihirdetését szorgalmazza. Olyannyira akarja a dolgot, hogy nem átall egy szekeret tolni az egykori kotlebásokkal.

Tegyük most félre az előrehozott választással kapcsolatos népszavazásról szóló kezdeményezés alkotmányosságát... Bármit gondolunk is a jelenlegi koalícióról, valóban normálisnak tűnik referendumot szervezni akkor, amikor energiaválság fenyeget és folyamatosan emelkednek az árak? Főleg, ha az újkori történelmünk világosan mutatja, hogy igencsak kicsi az esélye annak, hogy sikeres legyen. De még ha minden az ellenzéki elképzelések szerint történne is, mit érnénk el vele? Képzeljük csak el, hogy februárban vagy márciusban idő előtti parlamenti választás lenne. A rettegett téli hónapok alatt lenne egy leköszönő kormányunk, melynek már nem lenne reális lehetősége komolyabb döntéseket hozni, miközben piszkos, gyűlölködő kampány tombolna. Minő öröm!

Ha jobban belegondolok, úgy tűnik, a megálmodott Svájcból nekünk legfeljebb csak az ementáli sajt lyuka marad.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Beňová Sylvia, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szabályozótanácsának a tagja és Élesztős Pál energetikai szakértő, a Szövetség energiaügyi tanácsadója volt az Új Szó-stúdió vendége. A műsorvezető, Czímer Gábor (Fotó: Somogyi Tibor)

Az energiaválságról beszélgettünk az Új Szó-stúdióban

Tűzkeresztség

70 éve alakult meg a Magyar Területi Színház

busz k

Ingyenes lesz a városi buszközlekedés Dunaszerdahelyen

szélvihar

Riasztást adtak ki szélvihar miatt hétfőre!

baleset k

TRAGÉDIA: Borzalmas kínok között hagyta meghalni munkatársát egy férfi

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.