Vélemény

Örökös alkalmazkodás

Az emberi társadalmak mély struktúrái olyanok, mint a pókháló: nem lehet csak egy dolgot változtatni.
author
Feledy Botond

2022. augusztus 18. 07:30

01
- Shutterstock-felvétel

Ha az információ, az áruk és az emberek mozgása változik – jelen esetben gyorsult a globalizációval –, akkor az egész társadalmi berendezkedésünk alkalmazkodásba kezd.

A politikai, családi, gazdasági rendszerek, a társadalom szöveteinek összes formája – az értékrendszereinkkel együtt – azt szolgálja, hogy a környezetünkkel együtt tudjunk élni.

A 19. század végén a gazdasági rendszer alakult át, a kapitalizmus érkezett meg. Később ezt követte a politikai rendszerek átalakulása, amit ma a demokratizálódás történetének látunk. Ezek az események messze nem voltak függetlenek egymástól, viszont évtizedeken át formálódtak lassan.

A globalizáció felgyorsította az információ, az áruk és sok helyen az emberek mozgását. Ez részben gazdasági okokból eredt – a kapitalista méretgazdaságosság és profitigény –, másfelől visszahatott a gazdasági rendszerre, beindította a pénzügyi kapitalizmust (financial capitalism), és mindezek visszahatottak a politikai berendezkedés működésére is (nagy ipari lobbik, gondoskodó állam stb.).

2022-re egészen sok változás ért egybe, és ettől a bizonytalanságérzésünk különösen élessé vált. A személyes megélhetés (munkanélküliség, infláció, élelmiszer-biztonság, hőhullámok, aszály, közbiztonság stb.) és a tágabb értelemben vett keretek dinamikája is (háború, hipergyors információáramlás, lassú nemzetközi intézmények, globális migráció stb.) megingott.

Ezt pedig brutálisan tetézi, hogy a modern emberi történelemben először, globális mértékben a bolygónk maga is változásba fogott, a felmelegedés miatt. Tehát még ez a „külső” tényező is mozgásba lendült.

Így a mai ember számára kevés kapaszkodó maradt: a politikai intézményekben, a gazdasági-pénzügyi rendszerben, a környezetben vagy éppen a fragmentált-polarizált-atomizált családjában bízzon?

Nem csoda, ha az alkalmazkodás immateriális formái egyre nagyobb teret foglalnak. A materiális alkalmazkodás nehéz és időigényes, ráadásul egyéni startégiában néha lehetetlen, csak csoport, ország vagy kontinens tudna érdemben változást – stabilitást – hozni. Ezzel szemben az értékrendek adaptálhatóak, kivetíthetőek, megélhetőek. A radikalizáció – vallási, politikai, étrendi, mindegy! – sok esetben válasz a többi bizonytalanságra, a biztos pont keresésének igénye. Az értékrendek apró hibridekre törnek szét, hogy majd valamelyik sikeressé váljon.

A gond az, hogy az immateriális válaszokkal sokszor a nagyobb játékosok visszaélnek. Alkalmi politikai ideológiát gyártanak, ellenségképet szerkesztenek belőle a saját rövid távú érdekeik mentén vagy éppen „csak” pénzt harácsolnak, valódi megoldás illúzióját keltve.

A világtörténelemben kisebb mozgások esetén mindig alkalmazkodott a társadalmi struktúra, feltehetően most is ezt teszi. Valamely rendszerek meg fognak változni, legyen ez a kapitalizmus mostani formája, a politikai érdekképviselet módja vagy a közösségi döntéshozatali szintek, és amikor az új struktúra kicsit megszilárdul, akkor kevesebb levegő jut majd a radikális álmegoldásoknak.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Beňová Sylvia, az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) szabályozótanácsának a tagja és Élesztős Pál energetikai szakértő, a Szövetség energiaügyi tanácsadója volt az Új Szó-stúdió vendége. A műsorvezető, Czímer Gábor (Fotó: Somogyi Tibor)

Az energiaválságról beszélgettünk az Új Szó-stúdióban

Tűzkeresztség

70 éve alakult meg a Magyar Területi Színház

busz k

Ingyenes lesz a városi buszközlekedés Dunaszerdahelyen

szélvihar

Riasztást adtak ki szélvihar miatt hétfőre!

baleset k

TRAGÉDIA: Borzalmas kínok között hagyta meghalni munkatársát egy férfi

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.