Vélemény

Lassú méreg

Rossz mondatok mérgezik az életünket, romboló hatásuk boldogtalanságunk kútfeje. Gyakran számításból, máskor zsigerből eregetik a közszereplők a nyilvános térbe a káros formulákat.
Sánta Szilárd

2019. december 9. 08:31

kocsis
Kocsis Máté

A mediális teret is olyan erőtérként képzelik el, ahol a harcot meg kell vívni, az ellenséget meg kell semmisíteni, az állampolgárokat folyamatosan új információval kell bombázni. A mételyező, ártó mondatokat – szerintük – a politikai küzdelem legitimálja; a cél pedig az, hogy a kiválasztott célcsoport gondolataiba férkőzzenek, és a mémekhez hasonlóan másolódjanak.

Az emberek mintha útközben elvesztették volna ellenálló képességüket, mentális szűrőiket, és védtelenek a toxikus mondatokkal szemben, amelyek emberi kapcsolatokat, viszonyulásokat változtatnak meg, és destruálják létezésünk mentális-nyelvi terét, életünk minőségét.
Sőt, 

már ott tartunk, hogy az állampolgárok tiltakozás helyett egyetértően bólogatnak, rötyögnek, kritikátlanul veszik át a politikusi ostobaságot, elfogadják a rájuk osztott szerepet.

Legfőképp akkor szembetűnő a kritikátlan viszonyulás, ha az általuk támogatott párt képviselőjéről van szó.

Ugyanez a magatartás jellemzi a pártokhoz közel álló médiát. Ez utóbbi felelősségét tetézi, hogy papagájként veszi át és hatékonyan terjeszti a mérget. Olyan erőteljes ez a felülről gerjesztett megosztottság, hogy az egyéni kiállás esélytelen, elbukik. Az agresszív címkézés és az alternatív igazság nevében kreált párhuzamos narratívák terjesztése ellen az egyén szinte tehetetlen, elveszik a közösségi transzban.

Az egyre fogyó érzékenység, amelyről Olga Tokarczuk lengyel író is beszélt a hétvégén a Stockholmban az irodalmi Nobel-díj átvételekor, növeli a társadalmi feszültséget és súlyos konfliktusokhoz vezet. 

Legutóbb Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kultúra finanszírozásáról szóló törvénycsomagot indokolta álnok és cinikus módon: A Gothár-féle zaklatószínházak követelik a pénzt a kormánytól. „Zaklatószínházak” – korábban még a nyelvi leleményességen is eltűnődtünk volna, de már túl vagyunk ezen, csak az egészségkárosító düh maradt. 
A Katona és társai előadásait receptre íratnám föl politikusoknak, hogy tanuljanak valamit érzékenységről és empátiáról. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Szlovákia készülődik a koronavírusra

Szlovákiában lassan csökken az antibiotikum-fogyasztás

g

Mi a fene történt a kastélyban?

Boženík

Róbert Boženík a Feyenoordé

Lenka Balkovičová

Egy szakértő átvizsgálta Marian Kočner és a Markíza könyvelését, váltókat nem talált

Tévhitek az influenzáról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.