Vélemény

Kulturális veszteségeink 85.

Biztos, hogy számos gyengécske regény születik a karanténról
Juhász Katalin

2020. június 2. 17:28

karantén

Egyik ismerősöm egy regényen dolgozik. Még a járvány előtt kezdte el, és tele van dilemmával. „Na, most ebben az új helyzetben írjál egy könyvet egy kicserélődött társadalomnak” – morfondírozott legutóbbi üzenetében, amire bizony nem tudtam azonnal reagálni, pedig jó lett volna kapásból valami biztatót válaszolni.

Ami ott, akkor, a Messenger várakozó kurzorát bámulva eszembe jutott, azzal még összébb roppantottam volna szegényt. Olyasmit akartam tanácsolni, hogy higgadtan, óvatosan kezelje a helyzetet, háromszor is gondolja át, mielőtt papírra vet valamit, nehogy véletlenül visszafelé süljön el az a bizonyos fegyver. Aztán elszégyelltem magam, mert hiszen ezt nyilván ő is tudja, felesleges figyelmeztetnem. Úgyhogy alibista módon egy mosolygó emojival zártam le a témát, de egészen mostanáig agyaltam rajta: tudtam, hogy ezt muszáj kifejtenem, nem úszhatom meg. Szinte biztosra veszem, hogy a közeljövőben számos gyengécske regény születik a karanténról.

A szerzők ostromolni kezdik velük a kiadókat, és a kiadók nem lesznek képesek ellenállni, mert hiszen ők is a piacból élnek, és el lehet képzelni, mekkora felvevőkészség mutatkozik majd a témára. Először vélhetően a romantikus/szentimentális szemszög érvényesül, a magánéleti sebek nyalogatása, a párkapcsolati válságok kibontakozása. Mindez a régi szép idők tükrében, amikor még fel sem tűnt, hogy valami nincs rendben a két főszereplő között, hiszen olyan ritkán találkoztak a lakásban, akkor is csak a tévé előtt. Vagy jönnek majd a filozófiai igényű fejtegetések a kenyérsütés nagyszerűségéről, a főzőcskézésről, hogy bőven volt idő erre is, és hogy milyen fontosak az együtt töltött napok. A bezártság mint téma szintén rendkívül csábító – részletes leírásokkal lakásbelsőkről, a kertek virágairól. A merészebbek akár Proustot is belekeverhetik, hiszen karanténban lehet csak igazán az eltűnt idő nyomába eredni, a francia író sokat emlegetett teasüteményeiről sem feledkezve meg. A mélabús történetek giccsveszélyét elkerülendő egyes szerzők formabontó szövegeket szállítanak majd a kiadóknak, ironikus, groteszk módon ábrázolják a koronavírus-korszak bugyrait, és bizarr hangon elemzik az emberiségre leselkedő új apokalipszist. Ezzel pedig már nemcsak a hálás olvasók, hanem az utópiákra fogékony kritikusok tetszését is elnyerhetik.

Félreértés ne essék, nem zárom ki, hogy néhány fontos mű is születik. De azok szerintem nem csak a koronavírus-járvány által ránk kényszerített bezárkózásról, főleg nem a privát sirámokról szólnak majd. Hanem arról a hosszú évek, ha nem évtizedek óta jelen lévő szellemi karanténról, amelyet önszántunkból vállaltunk, és amelyben eddig is lapultunk. Szerintem jogos a többes szám, magamat sem kímélem. Mert bizony én is egyre könnyebben befolyásolhatóvá váltam, minden értelemben. A hatalom a szabálykövető polgárokat szereti, ezért ilyeneket igyekszik kinevelni. A csúcspolitikusok, csakúgy, mint a szocializmus évtizedeiben, most is rettegnek a tehetséges emberektől. A kevesebb tehetséggel megáldottakat viszont (és most maradjunk a művészvilágban) szívesen piedesztálra emelik, lojalitásukért cserébe. Egyébként nem érdekli őket a kultúra, mint olyan. Viszont aki őket szolgálja, az könnyebben érvényesül. Ezt látom magam körül jelenleg, és valami ilyesminek örülnék olvasóként is. Ha nem kapom meg, bosszús leszek...

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Andrej Doležal

Jobban odafigyelnek majd a külföldről hazaérkezőkre

Branislav Gröhling
Frissítve

Gröhling diplomamunkája is plágiumgyanús

allergia

Öt év múlva mindenki allergiás lehet

Frissítve

Afrikai sertéspestisben pusztult el két állat egy ágcsernyői háztájiban

galántai asztalitenisz

Jövőre is extraligások a galántaiak

koronavírus rendőrség határ

24 óra alatt 64 444 gépkocsi hajtott be Szlovákia területére

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.