Vélemény

Kulturális veszteségeink 72.

Az ismeretlen vandáloknak is van humoruk, bár letörném a kezüket.
Juhász Katalin

2020. február 18. 18:30

Banksy
- Képarchívum

Banksy azért (is) korszakos zseni, mert mindig rajta tartja ujját a kor ütőerén, beletrafál valamilyen aktuális társadalmi probléma közepébe, kritizálja a hatalmat, figyelmet generál, véleményt nyilvánít a lehető legegyszerűbb eszközökkel – felfújja egy falra. Ezek a falak az évek alatt egyre értékesebbek lettek, turistainváziót generáltak, a rajzok pedig megjelentek pólókon, bögréken, hűtőmágneseken – csak szét kell nézni egy londoni szuvenírboltban.

A galériák szintén versengnek egy-egy ilyen falról „levakart” eredeti Banksy-alkotásért – képesek kiszedni a téglákat, licitálni a stencilekért – az ismeretlen, ötven körüli bristoli művész pedig jól szórakozik mindezen – talán emlékeznek, hogyan darálta le egyik leghíresebb alkotásának eredetijét a képkeretbe szerelt iratmegsemmisítővel, miután a mű elkelt egy puccos árverésen egy nagy kalap pénzért.

Ez a Valentin-nap nevű amerikai eredetű hóbort szintén csípheti a szemét, mert a nagy nap előestéjén felfújt egy kislányt egy bristoli ház falára. A legendás lufieregető lányra hajazó kapucnis alak nyilván szíveket lövöldöz, de mi ebből már csak a szétfröccsenő vért látjuk, a piros pacákat, szinte három dimenzióban, hogy még zsigeribb legyen az élmény.

Banksy ezúttal is a valóság és a képzelet határán egyensúlyoz, arra kényszerítve minket, hogy gondoljunk át bizonyos társadalmi jelenségeket, alkossunk véleményt szabadon, a ránk kényszerített, uniformizált klisék nélkül. Bloody Valentine – ez lehetne a kép címe, ami persze nincs odaírva, de nem nehéz megfogalmazni. Két magyar munkaerő, akik Bristolban élnek és dolgoznak, büszkén tették közzé a Facebookon saját fotójukat, azzal a szöveggel, hogy „melóból hazafelé láttuk!” Egy kicsit irigyeltem is őket, mert a szóban forgó ház közvetlen szomszédságában egy szakasztott olyan blokkház áll, amilyenben én is lakom. Lehet, hogy pont ott bérelnek lakást, vagy csak egy szobát ezek a magyar fiatalok, nyilván nem jókedvükben. Próbálnak talpon maradni, kijönni abból a fizetésből, amiért egy brit állampolgár már nem dolgozna – de szerencsére ott vagyunk mi, keleteurópaiak, akiknek még ez is sokkal több, mint amennyit idehaza diplomásként keresnénk.

De ne merüljünk bele ebbe a témába, mert mi most egy konkrét Banksy-graffitivel foglalkozunk.

A művész munkáit általában már aznap plexifallal fedik le a szerencsés ingatlanok tulajdonosai, hogy megvédjék őket a vandáloktól. Ha csak bérlik az ingatlant, akkor nem feltétlenül igyekeznek annyira.

Esetünkben is ez lehetett a helyzet, mert másnapra a csúzlizó kislányt csúnyán megrongálták – azaz 48 órát sem bírt ki a műalkotás. Elképzelhető, hogy azért vártak a védelemmel, mert sokáig nem volt biztos, hogy eredeti Banksy-műről van szó, a művész ugyanis csak estefelé tette ki Instagram-oldalára az alkotásról készült fotókat, ezzel sajátjaként felvállalva a csúzlizó kislányt. Lehet, hogy ő maga is kíváncsi volt, meddig marad érintetlen.

Meg kell hagyni, az ismeretlen vandáloknak van humoruk, ha le is törném a kezüket. A felirat, amit nagy ákombákom betűkkel felfújtak, a következő: BCC WANKERS. Egy eléggé hányaveti szívecskét is elhelyeztek mellette, egyem a szívüket... Elég egyértelműnek tűnik az üzenet: a BCC a Bristol Community College-re utal, a wankers pedig egy népszerű brit szlengkifejezés, magyarul talán a „gyökerek” vagy a „léhűtők” közelít hozzá leginkább. Vagyis az alkotó valaki mást akart bemártani, konkréten a városi tanácsot, amely intézkedni szokott a bristoli graffitik eltüntetésének ügyében. Ez bizony társadalomkritika a javából.

Persze meglehet, hogy egész mást írnék most, ha ügyes restaurátorok mára nem mosták volna le a feliratot egy speciális anyaggal. Kordont is húztak a fal köré, illetve kamerákkal őrzik az értékes graffitit. A történet elgondolkodtató, tessenek csak gondolkodni rajta, nem akarom befolyásolni önöket. És döntsék el nélkülem, hogy ebben a történetben mennyi a kulturális veszteség.
 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus vásárlás

Újra megrohamozhatjuk a boltokat

parlament k
Frissítve

A parlament elfogadta a világjárványra reagáló pénzügyi intézkedéseket

parlament k
Frissítve

A munkanélküliek az eddiginél tovább lesznek jogosultak a segélyre

Igor Matovič

Még szigorúbb intézkedések jöhetnek húsvétra

Tavaly ezen a napon kékbe öltözött Érsekújvár főtere

Lelki segélyvonal és tanácsadás az autizmussal élők családjainak

parlament k

Csak a következő ülésen szavaznak a belügyminisztérium javaslatairól

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.