Vélemény

Kommentkultúra

A szabad szó kincs, ha a kimondója vagy leírója képes vele bánni.
author
Vataščin Péter

2022. május 24. 18:30

A szlovén rendőrség hozzáférhet a névtelenül kommentelők adataihoz
- Képarchívum

Az egyetemes emberi kultúrtörténet réges-régi tanulsága, hogy az újítások, az innovációk jó eséllyel némi gonddal is járnak. Hogy a kerék feltalálásánál ez így volt-e, azt források híján nem tudhatjuk, ám az emberi faj mindenkori jellemzőit elnézve, akkoriban sem mehetett minden csont nélkül. Ma viszont a digitális forradalmak zajában élve többé-kevésbé elég jól tisztában lehetünk azzal, hogy már pusztán az okostelefonok megjelenése mekkora kihívást jelent kis életünkre nézve. Eszközök, felületek, gyakorlatok egész sora szakadt ránk szinte egyik pillanatról a másikra, nem csoda, hogy nem egészen vagyunk képesek jól bánni velük. Természetesen számos csúnyaságért a profitéhes cégeket kérhetjük számon (lásd erről a csaknem két héttel ezelőtti komáromi beszélgetést Pető Péterrel és Gazdag Józseffel a Kikötő – Polgári Szalonban), ám nehéz lenne elvitatni az egyének felelősségét, határozza meg bármennyire is a kereteket a kapitalista realizmus. Ha valaminél, hát akkor a beszédkultúránál legalábbis jó eséllyel tételezhetjük fel a személyes felelősséget.

Kollégáimmal nap mint nap találkozunk azzal, hogy például a kommentárszekciók „elszabadulnak”, s a gyümölcsöző diskurzusok helyébe valami nagyon más lép. Szólhatna utóbbiról is a történet, mégis inkább az előbbi dominál. Jelen cikk nem az első, s bizonyára nem is az utolsó szöveg a témában, ami – mint ki-ki kiskertjéből a kiirthatatlan gyom – újra és újra előbukkan.

A kommentkultúra uralkodó viszonyai különösen történeti perspektívában festenek rondán. Minden más ívású, főként pszichológiai magyarázat alapján jobban érthető, hogy sokan miért viselkednek úgy, ahogy a kommentszekciókban vagy az idővonalukon – a történeti szempont azonban különös szomorúságot ad a problémának. „K-Európában” élve, s visszatekintve annak elmúlt 100 évére ugyanis elég gyorsan beláthatjuk: a szabad szó nagy kegy.A még élő legidősebbjeink közül sokan tudnának kényelmetlen történeteket mesélni – hál’ istennek, mesélnek is – arról, hogy főleg a 20. század közepén összetorlódott kegyetlen rezsimek mit is műve-tek a szabad szóval. Szinte turkálhatunk a sötét tónusú metaforák között, annyi válaszlehetőség adódik. Úgy tűnhetne, a gondoknak 1989 környékén végük szakadt – miközben nem is! Manapság a rendszerváltások után (!) született s a mindennapjait már felnőttként tengető generáció is tudhatja, hogy a mégannyira pontos, őszinte és helytálló nyilvános vélemények is visszaüthetnek. Mert „rossz” helyre ment a lájk. Mert a komment „megbántotta” a pártelnököt, a miniszterelnököt vagy bárki mást a tótumfaktumok közül. És így tovább. Kicsiny országainkban is van erre példa bőven, de hogy mást ne mondjak, a jelen Oroszországában egészen biztosan a súlyosan aktuális jelenségek közé sorolható. Vigyázat: nem a bizonyos „szint alatti” hozzászólásokról beszélünk most, hanem azokról a gondolatokról, amelyek a fűszerként szolgáló irónia vagy esetleg cinizmus mellett a király mindenkori meztelenségét leplezik le, egyúttal termékennyé teszik a vitákat, a társadalom szekerét pedig előbbre taszajtják.

Egy szó mint száz: ahogyan a szabad szó kincs volt például az 50-es években, úgy kincs ma is – feltéve, hogy a kimondója vagy leírója képes vele bánni. A digitális világ felületei minden ellentmondásosságuk ellenére egyértelmű lehetőséget jelentenek, vagyis egy olyan szellemi mozgásteret, amelyről korábban sokan még csak nem is álmodhattak. A profitéhes, adathalász, ne adj’ isten titkosszolgálati körítést, illetve az újítás jelentette csapdákat persze egy pillanatra sem szabad figyelmen kívül hagyni – ám hogy a nevezett lehetőséget hogyan használjuk ki, azért kivételesen mindenki saját maga felel.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ifj. Vidnyánszky Attila

Háromszor kapott már behívót

SZÖRNYŰ: Berántotta a bálázógép a 45 éves férfit

SZÖRNYŰ: Berántotta a bálázógép a 45 éves férfit

Felgyújtották a polgármester-jelölt autóját

Felgyújtották a polgármester-jelölt autóját a lánya születésnapján

koronavírus

Hány új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Szlovákiában? Mutatjuk!

Vlagyimir Putyin Aljakszandr Lukasenka

Moszkva atomtöltet hordozására alkalmas rakétákat szállít Minszknek

Élisabeth Borne

Macron megbízta eddigi miniszterelnökét egy új kormány megalakításával

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.