Vélemény

Ki nevet a végén?

Robert Fico pár napja azzal támadta az ellenzéket és az államfőt, hogy az ő szégyenük lesz, ha a Smer mögött Kotleba lesz a második a parlamenti választáson.
Eva Mihočková

2020. február 20. 18:16

matovic
(Danglár/Trend)

A Smer székházában most lassan feltehetik a kérdést: Kinek a szégyene lesz, ha a Smer helyett Igor Matovič nyeri a választást. Az a Matovič, akit Robert Fico csak nagyszombati futóbolondnak és a „totális felelőtlenség szimbólumának” hív, aki „saját diagnózisával zaklatja a társadalmat”.

Fico háromszoros kormányfőként azzal is támadja Matovičot, hogy semmiféle nemzetközi tapasztalata és tekintélye nincs, külföldön nem is ismerik vagy semmibe veszik. Valóban mulatságos elképzelni ezt a mindenre kapható politikust, amint egyedi politikai stílusát megpróbálja átültetni az uniós kormányfők brüsszeli tanácskozásán és mondjuk megpróbálja elfogadtatni saját költségvetési javaslatait. Mindez akkor válik tényleg valósággá, amikor a választás után Robert Fico ellenzéki képviselő először lesz kénytelen kiejteni a száján, hogy „Igor Matovič kormányfő”, és ismét igazolódik az az nevet, aki utoljára nevet mondás.

Lehet, hogy az OĽaNO vezetője tisztességes ember és a korrupció elleni harc elkötelezett bajnoka, de az is biztos, hogy a legkiszámíthatatlanabb koalíciós partner.

Ezt mindjárt politikai pályája elején bizonyította, tulajdonképpen ezzel kezdte, amikor 2010-ben bejelentette, hogy nem szavazza meg a Radičová-kormány programját, ha nem szerepelnek benne négyfős(!) csoportjának feltételei (akik akkor az SaS listáján jutottak be a parlamentbe). 

Matovič most is ultimátumokat küldözget és egyoldalú feltételeket szab lehetséges koalíciós partnereinek a közös kormányzással kapcsolatban, és már azt is kijelentette, hogy ez a kormányban is így lesz. Ha sikerül megalakítani. Egyszóval minden, amit tesz, az a konstruktív együttműködés és konszenzuskeresés pontos ellentéte, ezek nélkül pedig egy lakógyűlést se lehet megtartani, nemhogy koalícióban kormányozni.

Igor Matovičban van egyfajta skorpió ösztön, mondta róla Alojz Hlina KDH-elnök. Ha olyan a helyzet – szúr. Még akkor is, ha nem akar.

Szúr, támad, titokban feljátssza partnereit, akikkel együtt kellene kormányoznia. Ha kormányfő lenne, még az is megeshet, hogy hazugságvizsgálathoz kötné a miniszteri kinevezéseket, például mindenkinek meg kell válaszolnia azt a kérdést, hogy fogadott-e el valaha bármilyen csúszópénzt vagy elszívott-e egy jointot.


És az sem igaz rá, hogy teljesen következetes, hiszen ő sem indul teljesen tiszta lappal. Ugyanis nagyjából ugyanazért nevezi tolvajnak Matovič Ivo Štefunkót, a PS alelnökét, amiért Fico őt adócsalónak.

Sikerük esetén a jelenlegi ellenzéki pártoknak el kellene viselniük a Matovičcsal való kormányzás nyűgét, a probléma viszont az, hogy épp emiatt bukhat meg a majdani kormány. És ha mondjuk erre két éven belül sor kerülne, akkor mégiscsak Fico lesz az, aki utolsónak nevet.
 

A szerző a Trend kommentátora

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Húsvét alatt korlátozná a kormány az emberek mozgását

koronavírus rendőrség határ

Regisztrálniuk kell magukat a külföldről visszatérőknek

Felvidéki magyar pedagógus dí

A pedagógusszövetség idén is díjazta a legjobb pedagógusokat

Milan Krajniak

Krajniak: Hétfő déltől lehet kérvényezni az állami segítséget

megmondóember pletyka

Bárczi Zsófia: A megmondóember

koronavírus olaszország

Ismét emelkedett a diagnosztizált fertőzöttek száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.