Vélemény

Kényszerből kényelmet

Amit most a kényszer szült, annak a jövőben a polgár kényelmét kell szolgálnia, a bürokrácia leépítésével.
Szabó Laci

2020. március 30. 13:00

home office
- Shutterstock-felvétel

Ha a napokban felhívunk valamilyen ügyfélszolgálatot, az esetek nagy többségében a vonal végén megszólaló alkalmazott az otthonából válaszol kérdéseinkre – legyen szó utazási irodáról, légitársaságról, nagy IT-cég technikai segítségnyújtásáról, sőt, valamelyik állami hivatalról. Amit most a kényszer szült, annak a jövőben a polgár kényelmét kell szolgálnia, a bürokrácia leépítésével.

A koronavírus-járvány új dimenzióba helyezte az ügyintézést és a home office-t, vagyis az otthoni munkavégzést, és biztosak lehetünk benne, hogy a mostani rendkívüli állapot után is sokkal többen fognak otthonról dolgozni, mint előtte.

Míg korábban sok vállalatnál hosszú hónapok, akár évekre szóló projekt volt, hogy megszervezzék az alkalmazottak otthoni munkavégzését, a vírusjárvány és a tilalmak megjelenésével szinte napok alatt megoldották a technikai hátteret – a kényszer gyors reagálást eredményezett. Hasonló a helyzet az állami hivatalokkal, megszűnt a személyes jelenlét kényszere, ma már a legtöbb ügyet el tudjuk intézni elektronikus formában, e-mailben is. Nincs szükség megannyi dokumentum kitöltésére, aláírására, nem küldöznek bennünket egyik ügyintézőtől a másikig, a koronavírus-járvány „megoldotta”, hogy már az állami hivatalokkal is elsősorban elektronikusan tudunk kommunikálni. Csökkent a bürokrácia, kevesebb a felesleg kör. Igaz, egy-egy területen már korábban is elindult ez a folyamat – gondoljunk csak az elektronikus adóbevallásra –, ám kétségtelen, hogy a mostani rendkívüli állapot tovább bővítette az online közigazgatást. Persze, messze vagyunk még az észtországi szinttől, ahol már évek óta valóság a digitális ügyintézés, nincs papír, nincs (látható) hivatalnok, a balti országban az állami szolgáltatások 99 százaléka teljes egészében digitális, vagyis elég egy laptop vagy okostelefon, és otthonról is elintézhető szinte minden.

Az otthonról végzett munkának számos előnye és hátránya van, így a mai állapot semmiképpen sem nevezhető ideálisnak. Néha jó, ha az alkalmazottnak nem kell bemennie az irodába, nem véletlenül számít ez sok cégnél jutalmazásnak, ám tény, a mostani kényszerű home office egyértelműen káros – mind a vállalatok, mind pedig az munkavállalók számára. Ahogy a legtöbb esetben, itt is az arany középút lehet a járható, azaz mielőbb visszatérni az irodákba, munkahelyekre, azzal, hogy a cégek, állami intézmények az eddiginél rugalmasabban kezelik az otthoni munka intézményét. Az viszont mindenképpen jó irány, hogy – a járvány hatására – mind több cégnél és az állami hivatalnál felgyorsult a digitalizáció, és ez számunkra, ügyfelek számára azt jelenti, hogy egyre több mindent el tudunk intézni online is.

Ha a koronavírusnak lehet valami hozadéka, akkor az az, hogy minden korábbinál rugalmasabb és kényelmesebb legyen az ügyintézés, csökkenjen a bürokrácia a járvány után. Kétségtelen, a mostani kényszerű online átmenet előbb utóbb az életünk részé vált volna, ahogy az is, hogy a digitalizáció nemcsak a magánszférában, de az állami szektorban is elkerülhetetlen. Most már tudjuk, hogy felesleges körök, személyes jelenlét nélkül is el lehet intézni számos hivatali ügyet. Ezt a járvány és a veszélyhelyzet mutatta meg, de velünk maradhatna békeidőkben is.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tankolás

Ennél olcsóbban már nem tankolhatunk

orvossag

A pszichés zavarok zömét nem is kezelik

Storck sajtó

Storck: „A szurkolókkal együtt akarom ünnepelni a kupagyőzelmet”

kézmosás szappan

Koronavírus - A hagyományos szappan vagy az alkoholos gél a jobb?

Igor Matovič

Matovič trianoni megemlékezésre hívta a szlovákiai magyarokat

kk

A Madách Színház „emberkísérlete”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.