Vélemény

Karácsony: a könyvek ünnepe

Lucia Molnár Satinská

2017. december 18. 09:07

Sok családban manapság a karácsony az egyetlen alkalom, amikor még szóhoz jutnak a könyvek. Az igazi, nyomtatott könyvek.

Év közben az információkat, szórakozást és a kikapcsolódást már a tabletekben, mobilokban, esetleg a tévében keressük. Nagyon örülök, hogy legalább karácsonykor olvasnak az emberek, és még jobban annak, hogy a könyvek még mindig a népszerű karácsonyi ajándékok közé tartoznak. És ma már nincs könyvhiány és tiltólista, akármilyen műfajú könyvet be tudunk szerezni szinte akármilyen nyelven.

Amikor gyerek voltam, anyukám mindig azt mondta, az nem lehet, hogy valaki ne találjon legalább egy könyvet a karácsonyfa alatt, könyvet mindenkinek kell kapnia. December 25-e nálunk a legcsendesebb nap volt az évben, mindenki az új könyveit bújta. A letakart tévéről nem vettük le a szép karácsonyi terítőt, általában úgy maradt egészen szilveszterig.

Idén számomra még inkább a könyvekről fognak szólni az ünnepek. Vállaltam, hogy tagja leszek az Anasoft Litera irodalmi díjakat odaítélő zsűrinek, így februárig el kell olvasnom az összes, szlovák nyelven íródott, 2017-ben megjelent prózai művet. Nekem ez álommunka. Elolvasom az összes krimit, szerelmi történetet, fantasyt, szépirodalmi művet és elbeszélést. Talán sosem lesz már ilyen alkalom, amikor pontosan megismerem, mire képes a szlovák irodalmi élet egy év alatt. Persze, sok olyan könyvet is el kell olvasnom, amelyeket másképp valószínűleg nem vennék a kezembe, így viszont kinyílik előttem egy új világ. Egy olyan könyvmolynak, mint én, ez maga a paradicsom. Gondolom, az ünnepek alatt el se mozdulok a karácsonyfa alól, csak amikor egy új könyvet veszek le a polcról. Meglátjuk, mit szól ehhez a rokonság, de van egy stratégiám, hogyan tudom elérni, hogy békén hagyjanak: ők is könyveket kapnak karácsonyra! Remélem, egy nagy olvasószoba lesz az egész ház.

Könyvet kapni karácsonyra a legjobb dolog. Akkor is, ha először esetleg meglepődünk, milyen könyvet kaptunk, mert a könyvválasztás általában elárulja azt is, hogy mit gondolnak rólunk. De egy egészen új világba kerülhetünk a könyvek által, és talán még új képességekre is szert teszünk. Mindenkinek kívánok legalább egy könyvet a fa alá és elég időt és nyugalmat ahhoz, hogy el tudja olvasni, mielőtt vissza kell zökkennie a hétköznapokba.

Önnek ajánljuk