Vélemény

Gyermeknapok

​​​​​​​Magyarországon május utolsó vasárnapja, Szlovákiában június 1. a nemzetközi gyermeknap. Ilyenkor vidám programokkal várják a gyerekeket mindenütt, vagyis azokban a boldog országokban, ahol a gyerekek szabadon ünnepelhetnek.
Bolemant Lilla

2021. június 12. 19:00

TASR/AP
TASR/AP-felvétel

A gyermekeknek több világnapjuk is van, és a legtöbb nem vidám, hanem éppen a gyermekek szenvedéseire szeretné felhívni a figyelmet. Legalább annyi információt kellene nyújtanunk ezekről a problémákról is, amennyit a vidámságról, mert nem lehet elég sokat beszélni arról, mennyi gyermek szenved a világon.

1982. június 4-én az ENSZ Közgyűlése rendkívüli ülést hívott össze az izraeli agresszió miatt, amelynek ártatlan palesztin és libanoni gyermekáldozatai voltak. Ennek emlékére ez a nap az erőszak ártatlan gyermekáldozatainak világnapja lett.

Napjainkban nagyon is aktuális ez a kérdés, hiszen gyakran hallani híreket olyan gyerekekről, akik egyedül menekülnek a háború és egyéb agresszió sújtotta országokból, akár önszántukból, akár azért, mert elvesztették a szüleiket, akár maguk a szülők indítják őket egyedül útnak, jobb jövőt remélve számukra. Ezek a gyerekek azonban gyakran emberkereskedők áldozatává válnak, rabszolgaként végzik, akár prostituáltként, akár ingyenmunkásként, és sokan nyomtalanul eltűnnek. Szüleik, ha élnek, soha többé nem hallanak róluk.

A június 4-ei világnap azokra a magánszemélyekre és szervezetekre irányítja a figyelmet, akik a gyermekek elleni erőszak megelőzéséért és jogaikért küzdenek, legyen az fizikai, mentális vagy érzelmi agresszió.

És még mindig június: 12-e a gyermekmunka elleni világnap, 16-a pedig az afrikai gyermekek világnapja.

Minden gyermeknek joga van arra, hogy szeretetteljes, biztonságos környezetben nőjön fel. Ez Szlovákiában sincs így. A biztonságos, védelmező környezet helyett sok gyermek családi erőszak, iskolai zaklatás vagy egyéb bántalmazás áldozata.

Szlovákia már 1989-ben elfogadta és aláírta a Gyermekjogi Egyezményt, és jogrendjébe iktatott olyan alapvető témákat, amelyeket az egyezmény tartalmaz. A gyakorlati megvalósításuk, betartásuk és betartatásuk sajnos még rengeteg kívánnivalót hagy maga után. A rendszerszerű segítség éppen a gyakorlatban sántít, és gyakran civil szervezetek végzik azt a munkát, ami az állami szervek kötelessége lenne. A fő cél a gyermek legjobb érdeke kellene, hogy legyen, de ezt az alapvető tényt például gyakran sem a válóperes, sem az egyéb gyermekelhelyezési döntések nem tükrözik. Az ügyvéd, a bíró, a rendőr, de sokszor még a szociális dolgozó, a pedagógus és a pszichológus (tisztelet a kivételnek) sem ismeri fel a zaklatás, a bántalmazás jeleit, vagy ha felismeri, nem tudja kezelni.

Az oktatási programon belül megvannak a lehetőségei annak, hogy a jogaikról ne csak halljanak a gyerekek, hanem megtanulják őket alkalmazni is, és megtanuljanak védekezni és segítséget kérni. Ehhez a felnőttek segítségére van szükségük! Arra is, hogy higgyenek nekik, ha összeszedik a bátorságukat és elmondják, ha valami rossz történt velük. Hogy kezeljék érzékenyen a problémáikat? És hogy csinálják ezt helyesen, hogy ne sérüljön tovább a gyermek lelke? Ehhez ma már szerencsére több emberjogi szervezet weboldalán találunk útmutatást. Hogy gyermekeink vidám gyermeknapokat ünnepelhessenek!

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tuntike

Visszatérhet az ingyenes teszt

laboratórium

Az őssejtkezelés lehetőségei Szlovákiában

Kovács Imre

Elnémult forradalom

A csúcs: egy részleges arcátültetés

A csúcs: egy részleges arcátültetés

Digitális emlékezet – Nézőpontok

Digitális emlékezet – Nézőpontok

kfc

Nehéz komáromi győzelem az évadnyitón

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.