Vélemény

Gondolatok a vírus kapcsán

Megnéztem az Amerikai Űrkutatási Ügynökség (NASA) kisfilmjét a Mars-jármű megépítéséről és felhasználásáról. Első reakcióm a csodálattal vegyes borzongás volt.
Hunčík Péter

2020. október 21. 17:44

Föld
(Pixabay)

Próbáltam nagyon odafigyelni, mégis sokszor elvesztem a részletekben. Az egyszerűbb információkat még megjegyeztem valahogy (pl. hogyan kell a Mars-jármű sebességét 20 000 km/óráról úgy lecsökkenteni 2000 km/órára, hogy közben ne égjen el), de a bonyolult számítások és a mikroszkopikus pontosságú tervrajzok tanulmányozása közben szédülni kezdem.

Tulajdonképpen büszke is lehettem volna arra, hogy lám, mi mindenre képes az én fajom, a homo sapiens, aztán kételkedni kezdtem abban, hogy ezek a fiatal kutatók valóban az én fajomhoz tartoznak. Nem valamilyen magasabb rendű lények? Ám a fő problémám a film vége felé kezdődött, amikor az egyik fiatal tudós bemutatta, hogyan fognak kinézni azok a „házak”, melyekben utódaink élnek majd a vörös bolygón. Merthogy a cél természetesen (?) az, hogy belakjuk a Marsot, ha már a Földet teljesen kifosztottuk, és emellett különféle fontos kémiai elemeket és ásványokat bányásszunk magunknak. Olyanokat, melyek valaha a Földön is voltak, csakhogy már elhasználtuk a készleteket.

És akkor eszembe jutott a Covid-járvány. De nem a vírusos, hanem egy másik változat, melyben az ember játssza a főszerepet. 
Ebben a verzióban mi vagyunk a paraziták. Lepusztítjuk a Földet (a gazdaállatot), kiszívunk belőle minden nedvet, tönkretesszük a csodálatos szerkezetét, aztán megyünk tovább. Kíméletlenül menetelünk, kutatunk egy másik gazdaállat után. Ennél a pontnál ismét megálltam. Felidéztem azoknak a nagyon okos, fiatal tudósoknak az arcát, akik a filmben magyarázták a bonyolult és tűpontos számításokat. Csodáltam zseniális ötleteiket, mérhetetlen kreativitásukat, és akkor eszembe jutott, hogy ennek a kutatásnak a sorsa nem is tőlük függ. Az egészet az egyik pillanatról a másikra leállíthatja valaki. Valaki, akinek halvány dunsztja sincs erről a munkáról, semmit sem ért belőle, csak arra figyel, hogy a Mars meghódítása hoz-e elegendő hasznot és dicsőséget neki! Kérem, ne dőljenek be a mesének, hogy „mindezt az országom, meg népem, esetleg az egész emberiség érdekében teszem, blabla”.

Ezek a fickók, gondolok itt a politikai elitek legfelső csúcsán terpeszkedőkre, többnyire gátlástalan és műveletlen pojácák, mohó egoisták, akiket a saját megdicsőülésükön és a folyamatos vagyonszerzésen kívül más nem érdekel. Nem mondok neveket, de gondolják csak végig a V4-es országok politikai elitjének tagjait, az EU néhány vezetőjét, vagy Észak- és Dél-Amerika egyes vezetőit. Az ázsiai nagyhatalmat azért nem említem, mert náluk nem demokratikus választással alakul ki a vezető elit. De a többi országban többé-kevésbé demokratikus választások döntik el, ki kerül fölülre, vagyis ki lesz az, aki eldönti, hogy folytatódik-e a Föld pusztítása, milyen irányt vesz fel az űrkutatás, lesz-e elegendő pénz a rák (vagy a Covid-19, AIDS stb.) kutatására, az ivóvízhiány és a szegénység problémájának megoldására. 

Ezek a gondok mind szorosan kapcsolódnak az emberiség és a Föld további sorsának alakulásához. Nagyon sok figyelmeztetést kaptunk már, hogy öt perccel vagyunk tizenkettő előtt! És az emberiség eme nagyon veszélyes időszakában bunkók mondják meg, hogy merre és meddig.

Nem a demokrácia ellen szólok, sőt éppen a liberális demokrácia érdekében beszélek. Véleményem szerint ugyanis a demokrácia a homo sapiens egyik legfontosabb kincse. Ám több mint kétezer éve „használjuk”, és némi reformra szorul. A tudósok rendkívül sokat tanulnak, míg eljutnak a csúcsra. A politikusokat viszont sokszor ismeretlenül is megválasztják. Az ígérgetéseik, a nagy szájuk, vagy a sok pénzük miatt. A polgárok sokszor tényleg nem tudják, kicsoda-micsoda az illető. A buszsofőrök, a rendőrök, a tűzoltók is csak bizonyos tesztek után kezdhetik meg tanulmányaikat vagy állhatnak munkába.

Meggyőződésem, hogy a mai, bonyolult világ vezetőinek kiválasztásához több kell, mint demokratikusan szerzett szavazatok. Bizonyos funkciók (elnök, kormányfő) betöltése előtt a politikusnak át kellene esnie egy hasonló tesztvizsgálaton. Ha a tűzoltók számára sikerült kidolgozni egy megbízható tesztbatériát, akkor miért ne lehetne hasonlót csinálni a legfőbb politikai elit számára is?

És csakis olyan személy „vezethessen”, aki átment a szűrőn!

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
fürdő illusztráció

Meghosszabbítják a beutalót a rehabilitációra

gyógyfürdő

Az orvos által előírt gyógyfürdői ellátás nem kirándulás

áder čaputová

GALÉRIA: Már várja a nagyközönséget a felújított Rákóczi-kastély Borsiban

a
Frissítve

GALÉRIA: Döntetlent játszott a magyar válogatott a világbajnok franciákkal

Bacsfa

A Könnyező Szűz búcsúja – a bacsfai kegyhely

Amit nem lehet elhallgatni

Amit nem lehet elhallgatni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.