Vélemény

Fertőzések: fontos szerep a gyermekkori leukémia kialakulásában

Egy gyermekkori leukémiát vizsgáló egy évtizedes kutatásból arra a következtetésre jutottak, hogy a betegséget valószínűleg gyakran váltják ki közönséges fertőzések. Ugyanakkor azok a gyerekek, akik életük első hónapjaiban rendszeresen látogatnak közösséget, védettebbek a betegség ellen.
ÚJ SZÓ ONLINE

2005. április 26. 10:00

Sagrada Família

Egy gyermekkori leukémiát vizsgáló egy évtizedes kutatásból arra a következtetésre jutottak, hogy a betegséget valószínűleg gyakran váltják ki közönséges fertőzések. Ugyanakkor azok a gyerekek, akik életük első hónapjaiban rendszeresen látogatnak közösséget, védettebbek a betegség ellen.

Április 29-én egész Európában immunológiai rendezvényeket szerveznek, hogy a nagyközönség is megismerhesse a tudományterület jelentőségét, felfedezéseit, kihatásait más tudományokra és mindennapjainkra.

A leukémia a 15 éves kor alatt jelentkező rákos megbetegedések egyharmadát teszi ki, elsősorban a fejlett országokat érintve. A betegség a gyermekek életének első négy évében jelentkezik leggyakrabban, és agresszív kemoterápiával kezelhető. Az érintettek nyolcvan százaléka éli túl a diagnózist követő 5 évet.

A gyermekkori leukémia biológiailag változatos betegség és valószínűleg több tényező vezet kialakulásához. A kockázati tényezők mindig is vita tárgyát képezték: egyesek a sugárzások és a vegyszerek, mások a nagyfeszültségű távvezetékek elektromágneses hullámait okolták.

Az Egyesült Királyságban végzett Gyermekkori Rák Tanulmány (Childhood Cancer Study) több mint tízezer gyermek adatait elemezte, akik közül 1737 szenvedett leukémiában. A British Medical Journal c. szaklapban közölt eredmények szerint főképp a közönséges fertőzések lehetnek felelősek a gyermekkori leukémiák leggyakoribb típusa, az esetek mintegy 75%-ában előforduló ún. akut limfoblasztos leukémia (ALL) kialakulásáért.

A vírusok és a gyermekkori leukémiák kapcsolatára utaló hipotéziseket már az 1920-as években közöltek a kutatók. Öt évtizeddel később felfedezték, hogy a macskákban és a szarvasmarhákban kialakuló leukémiáért vírusok tehetők felelőssé. A leukémia egy ritka, elsősorban japán felnőtteket érintő formáját is egy különleges vírus váltja ki.

Az Egyesült Királyságban most közzétett felmérés hitelesen támasztja alá a fertőzések és a legtöbb leukémia-típus kapcsolatát. A fertőzésekre adott normális immunválasz során a csontvelőben a fehérvérsejtek fokozott szaporodása figyelhető meg. A fertőzés azonban korlátlan szaporodást válthat ki azokban, akik hordozzák a leukémiára való genetikai hajlamot. Mel Greaves (Institute of Cancer Research, London, UK) szerint ez a folyamat vezethet a rákos elfajuláshoz. A kutatók szerint a fertőzések pontos azonosítása segíthetne a gyermekkori leukémia megelőzésében.

A baktériumokkal és vírusokkal való találkozás ideje azonban döntő szerepet játszhat: érdekes módon a kórokozókkal való korai, az első hónapokban lezajló kapcsolat előkészítheti az immunrendszert a leukémia kivédésére. A betegség előfordulása a Németország egyesülése előtti NDK-ban például kétharmada volt a Nyugat-Németországban regisztrált eseteknek. Ennek többek közt az lehetett az oka, hogy az NDK-ban a három hónapos csecsemőket már gyakran bölcsődébe adták, ahol egy "egészséges" adag betegségen estek át.

A British Medical Journalban közölt tanulmány hasonló következtetésre jut: eszerint az életük első hónapjaiban heti két alkalommal közösségbe kerülő csecsemők gyermekkoruk során fele akkora eséllyel lesznek leukémiásak, mint "elszigetelt" társaik. A korai fertőzések elősegítik az immunrendszer kifejlődését, és kivédik a későbbi életkorokban jelentkező daganatok megjelenését.

Amerikai és finn kutatások felvetették annak lehetőségét, hogy a felső légúti fertőzések kivédésére használt Hib vakcina védelmet nyújthat a gyermekkori leukémia ellen. "A biológiai mechanizmus részletei azonban még nem ismertek" - figyelmeztet Greaves.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk

130 ezer hazai Covid-páciens adata juthatott ki

koronavírus iskola

Eddig tizenhárom iskolát kellett bezárni a járványügyi helyzet miatt

Általános Egészségbiztosító

Egészségbiztosítás: Ne azt nézze, mi a közös, hanem azt, mi a különbség közöttük

Virt

Lépésről lépésre Virten

Pozsonyeperjes

Megmentenék a pozsonyeperjesi malmot

Farkasd

Kerékpárút összefogással

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.