Vélemény

Elszabadult hajóágyú

Néhány napja Igor Matovič hiperaktivitása csaknem ugyanakkora teret kap a szlovákiai sajtóban, mint a mindannyiunk életét megkeserítő infláció. Vagy a putyini háború Ukrajna ellen. A szlovák pénzügyminiszter ugyanis az újabb agymenéseivel ismét amolyan elszabadult hajóágyúként minden írott és íratlan szabályt felrúg, saját céljainak valóra váltása érdekében.
author
Szilvássy József

2022. május 27. 07:30

Igor Matovič
- TASR-felvétel

Nem először teszi ezt. Jól emlékszünk arra a meghökkentő mutatványára, amikor még kormányfőként előzetes hazai egyeztetés nélkül járt Moszkvában, majd Budapesten a Szputnyik-vakcina szlovákiai behozatala ügyében. Amivel önmagát kívánta fényezni, ám ez a magánszáma végül a miniszterelnöki bukásához vezetett. Kudarcából semmit sem tanult, azóta legfeljebb a sértettség fortyog benne, amelyet egyre gyakrabban az őt menesztő Zuzana Čaputovára fröcsög ki.

Nemrég ismét kitört rajta a feltűnési viszketegség, és előrukkolt az inflációellenesnek nevezett csomagjával. Az ilyenkor szokásos törvény-előkészítő folyamatot – tárcaközi egyeztetések, hatástanulmányok – megkerülve, Eduard Heger miniszterelnök erélytelenségét kihasználva elérte, hogy tervezetét gyorsított eljárásban fogadja el a pozsonyi parlament. Úgy győzte le a segélycsomagot ellenző, legádázabb ellenfelét, Richard Sulíkot, hogy megszerezte az újfasiszta képviselők támogatását, holott egy hónapja még Ficót ostorozta, mert szerinte összeszűrte a levet Kotlebáékkal meg a Republika párt hasonszőrű alakjaival. Most meg gátlástalanul ő lépett ugyanebbe az ingoványba. Mindeközben hordószónokként harsogta, hogy aki támogatja a tervezetét, az családbarát, akik ellenzik, azok nem tartják fontosnak ezt a kis közösséget. Az OĽaNO két koalíciós partnere nem vette tudomásul számos szakértő és a liberálisok kifogásait, amelyek nem a családok támogatása ellen irányultak, hanem a tervezet súlyos hibáira mutattak rá. Többek között arra, hogy a segély nemcsak a rászorulókat támogatná, hanem a tehetősebbeket is. Ráadásul a beterjesztő nem közölte hitelt érdemlően, vajon honnan teremti elő az évi egymilliárdot meghaladó többletkiadást. Sulík sokkal észszerűbb tervezettel, a jelenlegi létminimum növelésével állt elő, csak megkésve, ezért a kabinet érdemben nem is foglalkozott javaslataival.

A pénzügyi tárca vezetője pártelnökként újabb politikai frontot akart megnyitni. A koalíciós tanácson azzal hozakodott elő, hogy ne a tévétársaságok döntsék el, kiket hívnak meg a hétvégi politikai vitaműsoraikba, hanem a legutóbbi választás eredményei alapján döntsenek a pártok képviselőinek szerepléséről. Elmeszüleményével Matovič ugyanolyan politikai merényletet követne el a sajtószabadság ellen, amilyennel egykor Mečiar, aztán Fico is próbálkozott. Alighanem az újfasiszták fentebb említett támogatásának viszonzásául így akarta elősegíteni az újfasiszták tévés szereplését. Peter Pellegrini szerint ezzel a próbálkozásával őt és pártját szeretné kiszorítani a képernyőről. Szerinte, ha a kormánypártiak velük vitatkoznak, akkor „megvert kutyaként” sompolyognak ki az adás végén a tévéstúdióból, mert mindannyiszor fejükre olvassák súlyos hibáikat, tétlenségbe torkolló marakodásaikat. Matovičnak ez a törekvése remélhetően hamvába holt ötletnek bizonyul. A segélycsomag életbe lépéséről viszont az államfő dönthet. Vagy aláírja a dokumentumot, vagy ugyan ellátja a kézjegyével, de az Alkotmánybíróságra küldi normakontrollra, vagy megvétózza és visszaküldi megfontolásra a törvényhozásba. Az első változatot kivéve, Matovič fene nagy sértődöttségében nyilván ismét undorító jelzőkkel sározza be őt. Zuzana Čaputová számol ezekkel a szitkozódásokkal, amelyek aligha befolyásolják a döntését. Ő feltehetően szem előtt tartja Jozet Lenč intelmét is, amire a szlovák kormánykoalíció egyelőre képtelen. Az ismert politológus szerint egyetlen hazai politikus sem segíti elő annyira Robert Ficóék visszatérését a leendő kormánykoalícióba, mint ámokfutásával a jelenlegi pénzügyminiszter és pártelnök.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vladimír Crmoman, a Szlovák Pedagóguskamara elnöke csütörtökön 190 névjegyet adott át a kormányhivatalban. Ezek olyan tanárok adatait tartalmazzák, akik a rossz bérezési feltételek miatt kénytelenek voltak elhagyni a tanári pályát.

A tanárok nemcsak a diákoknak, hanem a kormánynak is kiállították a bizonyítványt

centek

Így inthetünk búcsút holnaptól az 1 és 2 centes érméknek

tt

A válságstáb ismét maszkhordást tanácsol

Ľuboš Machaj
Frissítve

Ľuboš Machaj lesz az RTVS új igazgatója

g

VIDEÓ: Medve támadt egy férfire a Tátrában

időjárás meleg

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lép ma délután érvénybe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.