Vélemény

Egyszerű emberi jogok – IV.

A nők jogai is emberi jogok. A feminizmus az a radikális eszme, mely szerint a nő is ember.
Bolemant Lilla

2020. november 30. 18:00

cipok
A nőkkel szembeni erőszakra figyelmeztető gazdátlan piros cipők (TASR/AP-felvétel)

Idézetek, melyeket már nem tesznek idézőjelbe, mert szerte a világon elterjedtek, és rengetegen kimondják őket naponta, különösen ebben a 16 napban, amely november 25. és december 10. között telik el.

16 akciónapnak hívják azt az eseménysorozatot, amely a nők elleni erőszak elleni harc fontosságára hívja fel az emberiség figyelmét. November 25. a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja, december 10. pedig az emberi jogok világnapja. A közte lévő időszak tehát arra hivatott, hogy figyeljünk oda, ismerjük fel, és tegyünk az erőszak ellen, ami a nőket naponta éri. Világszerte minden negyedik nő elszenvedett valamilyen erőszakot jelenlegi vagy volt partnerétől. Mert a legfőbb elkövető nem az utcán kószáló idegen, hanem a legközelebbi hozzátartozó.

Ennek az erőszaknak sok formája van: szóbeli, lelki, testi, szexuális, gazdasági. Fontos, hogy tudjuk, az állam is erőszakot követ el a nőkön, amikor megtagadja tőlük alapvető önrendelkezési joguk gyakorlását: nem rendelkezhetnek szabadon a testük felett – nem dönthetik el, mikor szeretnének gyereket szülni, mert sok országban nem állnak rendelkezésükre, vagy csak (törvény által és anyagi szempontból) korlátozott módon a fogamzásgátlás megfelelő módjai, sem a terhességmegszakítás lehetőségei. És akkor arról még nem is szóltunk, hogy a felelős döntéshez az is hozzátartozik, hogy időben tájékoztassák őket a szexualitás, a nemiség, a párkapcsolati felelősség, az anyaság mibenlétéről. Erre szolgálna a szexuális felvilágosítás az iskolában.

Az erőszak szisztematikus magatartás, a mások feletti uralkodásra, illetve a mások ellenőrzésére irányuló stratégia. Nem hirtelen felindulásból, dühkitörésből eredő tett, nem magyarázható az alkoholfogyasztás következményeként, sem esetleges provokálással.

A bántalmazó szisztematikusan leépíti áldozata önbecsülését, önbizalmát, elzárja őt családjától, barátaitól, függőséget alakít ki benne, és önhibáztatást. Ezért nem helytálló feltenni a kérdést, hogy: „Hát akkor miért nem megy el, ha bántalmazzák?” Hát azért, mert azt hiszi, ő a felelős, és reménykedik, hogy javul a helyzet. A bántalmazó ezt erősíti benne azzal, hogy mindig bocsánatot kér, szerelmet vall, ajándékot vesz, és elmondja: „Csak azért tettem, mert annyira szeretlek. Te hozod ki belőlem”. Az áldozat pedig még jobban igyekszik rendbe hozni a kapcsolatot, csakhogy a bántalmazóban újra gyűlni kezd az indulat, és jön a következő kitörés, egy hónap múlva, egy hét múlva, egy nap múlva…

A gyerekek és a fiatalok nevelésekor nagyon fontos megismertetni őket a párkapcsolati erőszak természetével, és a jelekkel, amelyeket ők is felismerhetnek már egy kapcsolat elején. Féltésnek, féltékenységnek szokták nevezni, amikor a partner naponta sokszor felhívja a lányt, pedig ezzel kezdődik az ellenőrzés. Ezt követi a számonkérés: hol voltál, kivel voltál, miért maradtál olyan sokáig? Közben elhiteti áldozatával, hogy mindezt szerelemből teszi. Végül szerelemből veri meg, és szerelemből öli meg. Ezt szoktuk szerelemféltésből elkövetett gyilkosságnak nevezni. Ugye, milyen gyönyörű a magyar nyelv? Milyen kedvesen menti fel azt a gyilkost, aki brutálisan végez a partnerével, miután évekig vagy évtizedekig megalázta és kínozta testileg-lelkileg.

Az emberi méltósághoz és az élethez való jog alatt értsük ezentúl a nőknek azokat az emberi jogait is, amelyek az őket érő nemi alapú erőszak következtében csorbulnak!

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hamran István Peter Kovařík
Frissítve

A magyar Hamran István is még játékban van az országos rendőrfőkapitányi posztért

országos tesztelés BA

Az előzetes eredmények szerint Pozsony megyében 0,8 százalék alatti a pozitivitási arány

Roman Mikulec

Mikulec e hét végéig eldönti, hogy kinevezi-e Kovaříkot a rendőrség élére

koronavírus-vakcina

A 85 évnél idősebbek telefonon is igényelhetik a védőoltást

Giuseppe Conte
Frissítve

Az olasz kormányfő kedden benyújtja a lemondását

koronavírus

Hat tünet, amely bizonyítja, átestünk a koronavírus-fertőzésen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.