Vélemény

De miért is jött a koronavírus?

Mindenhol a koronavírus. Szerte a világban most már gyorsabb az új esetek növekedésének száma, mint Kínán belül.
Feledy Botond

2020. február 27. 15:21

kotrha
(Kotrha)

Európában az olaszok küzdenek most leginkább a vírussal, és amikor e soron íródtak, Közép-Európa térképe még „tiszta” volt ez ügyben, hivatalos észlelés nélkül. Ami nem jelenti azt, hogy ne lenne már itt a kór, vagy ne érne ide. 

A fő kérdés az, hogy mennyire kell tartanunk tőle? Az influenzánál egy hajszállal veszélyesebb, arányaiban 100-ból két halálesettel végződő kórral van dolgunk. Ez azért nem pestis, nem ebola. A veszélyeztetett korosztály főleg az idősek és legyengült immunrendszerű betegek. 

Ne feledjük, hogy a Zika-vírus, a nílusi sárgaláz is elért az euroatlanti területekre, az előbbi már ott volt Floridában, az utóbbi Szerbiáig jutott. Az epidemológusok inkább már arról tanácskoznak a koronavírus kapcsán, hogy lassan meg kell szoknunk az ilyen típusú járványokat, éppen úgy, mint az influenzát. Koronavírusból ez az ötödik típus, csak ennek sikerült több embert megfertőznie, amivel jobban átlépte a média ingerküszöbét. A valódi üzenetet viszont nem hozza a média, mert szinte csak karanténokról és maszkokról olvasunk.

A klímaváltozás alapvetően rajzolja át a betegségek evolúcióját, vagyis a baktériumok és vírusok megjelenését, terjedését is a bolygónkon. Erre kell készülnünk. Sok hasonló, kisebb, de új kór fog felbukkanni a következő években. Ha szerencsénk van, a halálosakat (mint az ebolát) vissza lehet szorítani karanténnal még a kevésbé fejlett vidékeken – ha ugyan onnan indulnak. A veszélyes fertőzések azonban nem csak az őserdők mélyéről kerülnek elő vagy denevérhúson keresztül jutnak át az emberre. Éppen az állatokról az emberekre átterjedő fertőzések – mint a madárinfluenza és a hasonlók – váltak növekvő új veszélyforrássá. A tömeges állattartás (szárnyasok, marhák, sertések) a nyugati vidéken is bőven elég táptalajt jelent ahhoz, hogy egy kis balszerencsével mutálódjon egy-egy vírus, megjelenjen az új variáns. 

Ha tehát a valódi megelőzésen akarunk társadalmi szinten gondolkodni, úgy az állattartásról és a felmelegedés megelőzéséről kellene beszélni, viharos gyorsasággal megegyezni. 

Amíg egyre gyorsul a természetes élőhelyek átalakulása, új fajok és növények telepednek meg és hozzák magukkal a baktériumaikat és vírusaikat, addig az emberek ki lesznek téve az újabb és újabb járványszerű betegségeknek. Még jobb lenne, ha a mostani fertőzések kapcsán arról lehetne többet hallani, hogyan alakítottuk át saját magunk, az emberiség, a minket körülvevő bolygót annyira, hogy már nem tudjuk kontrollálni az egyébként általunk elindított folyamatokat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mely hivatalokkal érintkezhetünk elektronikusan?

Mely hivatalokkal érintkezhetünk elektronikusan?

Milan Krajniak

Krajniak szerint még nincs szó országos szintű tömeges elbocsátásokról

Marek Krajčí

Egyre több az idős beteg

koronavírus

Az európai halálos áldozatok 95 százaléka 60 év feletti

koronavírus

Mintegy ötszázalékos a halálozási arány az új koronavírussal fertőzöttek körében

Ursula von der Leyen

Az EU 100 milliárd eurót biztosít a munkahelyek és vállalkozások fenntartása érdekében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.