Vélemény

Búcsú a fegyverektől

Sokaknak kellett meghalniuk, míg végre észhez tért az amerikai törvényhozás, megegyezett a két nagy párt, és meghozták az utóbbi évtizedek egyik legfontosabb törvényét: a fegyverek birtoklásának és viselésének biztonságosabbá tételét célzó jogszabályt, amely a fegyvertartás korlátozását segíti.
author
Juhász Katalin

2022. június 28. 18:30

fegyverek
Illusztráció - Kép: Július Dubravay/Plus jeden deň

Maga Joe Biden elnök mondta ki, hogy a döntési folyamatot az elmúlt hónapok fegyveres ámokfutásai gyorsították fel. Csak májusban két tömeggyilkosságot követtek el lőfegyverekkel: egy texasi iskolában 19 gyermek és 2 felnőtt halt meg, Buffalóban pedig 10 áldozata volt egy lövöldözésnek egy szupermarketben.

Persze egy konyhakés, egy baseballütő, egy darab drót is lehet halálos fegyver, a ravaszt meghúzni azonban valahogy mégis egyszerűbb, gyorsabb, kézenfekvőbb, ha az ember ölni akar. Jó, ne gondoljunk mindjárt a legrosszabbra, elég, ha csak meg akar sebesíteni valakit, és rosszul céloz, vagy rá akar ijeszteni a másikra, és elsül a pisztoly. Vagy félreértelmez egy mozdulatot, és reflexből lő. Sokan haltak meg amiatt, mert a telefonjukért nyúltak a zsebükbe. Saját vagyonuk megvédése érdekében is sokan önbíráskodnak: lepuffantják a kertbe bemászó hajléktalant, a rajtakapott autótolvajt.

Nem én mondom, hanem a pszichológusok (bár én is lépten-nyomon tapasztalom), hogy az elmúlt években annyi agresszió halmozódott fel az emberekben, mint azelőtt talán soha. A világjárvány okán érzett rettegés, a különböző korlátozások megtapasztalása, a kiszolgáltatottság ér-zése, az anyagi bizonytalanság mind-mind növelik bennünk a nyomást. Ha pedig elszakad a cérna, az ember tombolni kezd. És olyankor nem jó, ha pisztoly van a keze ügyében.

A lövöldözős videójátékokon felcseperedő nemzedék, illetve szüleik,a krimisorozatokon felnőtt nemzedék nem mindig tesz különbséget képernyő és valóság között. Ezt most nincs hely kifejteni, de szintén (pszichológusok, szociológusok kutatásain alapuló) tény. A gyerekek általában megszerzik szüleik lőfegyvereit, ha nagyon akarják. És ha feltesszük a kérdést a szülőknek, hogy miért tartanak otthon töltött pisztolyt, általában az a válasz, hogy önvédelmi célból. Mindig ott van a fiókban, hiszen sosem lehet tudni, az ördög nem alszik... Megszokták, így nőttek fel, olyan ez nekik, mint nekünk a zsebkés.

Egy személyes tapasztalat: tizenöt évvel ezelőtt négy átlagos amerikai családnál is voltam vendégségben az USA különböző államaiban, és mindenütt volt lőfegyver – biztos, ami biztos alapon. Az ohiói Columbusban élő, hatvanas Dan pont akkoriban vásárolt a feleségének, Beckynek egy „női pisztolyt”, hogy legyen neki sajátja, ne az övével gyakoroljon – merthogy gyakorolni is eljártak egy lőtérre. Szintén az önvédelem okán, de egyébként bulinak tekintették ezeket az alkalmakat, mint a bowlingot vagy a golfot. Az asszonyka büszkén vette elő az ajándékot, tényleg szép, kecses darab volt, gyöngyházberakással, úgy csillogott, mint Michael Jackson kesztyűje. Ha jön egy betörő, milyen jó, ha kéznél van, ugyebár. Szóval gyakran éreztem magam a vadnyugaton az alatt a pár hét alatt, és láttam, hogy az ottaniak – hivatalnokok, ügyvédek, sofőrök, boltosok – mind a westernfilmekben lefektetett törvények szerint nevelkedtek: az életed múlhat rajta, ha nincs megtöltve a fegyvered.

Sejtem, milyen nehéz lehetett megállapodásra jutniuk az illetékeseknek a szigorításról. Tudom, hogy az össznépi felháborodás sokáig fog tartani. De a legjobb pillanatban született a döntés, mert a társadalom lelkiállapota rég volt ennyire labilis, és rég volt minden ennyire fekete-fehér.... Ha értik, mire gondolok...

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
hivatal

Az állam újabb értelmetlen bürokratikus intézkedéssel terheli a vállalkozókat

A hagyományos számlaszámok helyett jön az IBAN

Csalóka energiaszámlák

sport a tévében

Képernyőn az Atlético, a Juventus és a Liverpool

filmfalimf

A sár és mocsár négy napja

új szó

Miről ír a hétfői Új Szó?

róka k

R. Nagy Krisztián: Rezsi Papa Paprikáscsibézője

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.