Vélemény

Az EU ott van, ahol akarjuk, hogy legyen

A Kínai Kommunista Párt csapatai a járvány ottani tetőzése után nagy örömmel vetik be magukat a világpolitikába és a koronavírus-diplomáciába.
Feledy Botond

2020. április 8. 18:00

EU koronavírus
- TASR-felvétel

Az európai országok egy részében így érdekes módon attól hangos a sajtó, hogy mennyi maszk és más felszerelés érkezett Kínából. Mintha ez egy szívesség lenne, amit Peking osztogat, és nem kellene fizetni érte. Eközben szidják az Európai Uniót, holott csak az történhet Brüsszelben, amit maguk a tagállamok jóváhagynak, és így is euró-százmilliárdok lettek megmozdítva a járvány elleni harcra.

Kétségtelen, a nemzeti reakciók erősek, és nem csak a határok lezárásáról van szó. A titkosszolgálatok a világ minden érintett országában bevetésen vannak, hogy segítsék az állami lélegeztetőgép-beszerzést, gyógyszeripari titkok kifürkészését és az ellátáshoz szükséges védőfelszerelések felhajtását. Mindenhol kevés van ezekből, kivéve abban az országban, ahol kitört a járvány, hiszen Kína ezeket január végétől, egész februáron át felvásárolta a világban.

Csehországban már azonosították is a felvásárlásokat, hiszen a cseh miniszterelnök nem épp Kína-barát politikát folytat, így nem volt diplomáciai kockázat e tények kimondásában.

Mások elkezdték Kínából érkező szállítmányok minőséget vizsgálni, így Spanyolországban, Hollandiában és több helyen kiderült, hogy nem felelnek meg a minősítéseknek a kínai cégek által szállított felszerelések. Még a magyar tiszti főorvos is elismerte, hogy „különböző minőségűek a beszerzések”. Ehhez képest is egészen meglepő, hogy a tagállamok sajtóhíreiben több helyütt azt találjuk, hogy segítség csak keletről érkezik. Az már csak hab a tortán, hogy a Moscow Times értesülései szerint az olaszok már kémeket is azonosítottak a segítségül küldött orosz egészségügyi csapat tagjai között.

De Kína sem ingyen adja a maszkokat, azokért fizetni kell, nem is keveset. És csatolt termékként érkezik Peking szeme, füle és bélyege. 
A mérleg másik serpenyőjébe is ideje lenne belenézni. Az EU Koronavírus-járvány elleni befektetési kezdeményezés elnevezésű alapja 37 milliárd eurót fordít a nemzeti egészségügy, a kis- és középvállalkozások támogatására és gazdasági ösztönző intézkedések finanszírozására; a SURE névre keresztelt uniós alapból az államilag támogatott munkahelymegőrzési rendszerre, tehát kifejezetten a munkanélküliség enyhítésére jut 100 milliárd euró, míg az Európai Központi Bank „Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP)” programja 750 milliárd eurónyi értékpapír-vásárlással önt pénzt a tagállamokba. A sort lehetne folytatni. Közös uniós egészségügyi felszerelésbeszerzés indult már egy hónapja, de láthatjuk az együttműködést, amikor német helikoptereken viszik a francia és olasz pácienseket német kórházakba. Az Európai Unió annyit tesz, amennyit a tagállamai jóváhagynak neki.

Kína és Oroszország viszont pontosan annyit tesz, és azt, ami a saját érdekében áll. Az Egyesült Államok pedig – döbbenetes módon – keveset tett eddig, hetekig a maga polgárai veszélyeztetését is ölbe tett kézzel nézte. A tanulság számunkra, uniós polgárok számára: olyan kormányokra van szükség, amelyek felismerik, hogy mely területeken kell biztosítania az EU-nak a saját stratégiai ellátását.

Megalakulásakor az Európai Unió ezt az élelmiszer-ellátásra terjesztette ki, ez volt a közös mezőgazdasági politika alapja. Néhány más területen is voltak törekvések az uniós önállóság elérésére. Például az elmúlt években – eddig nem túl sikeresen – az informatikai eszközök terén. De hogy az egészségügyi alapeszközökben vagy éppen energiahordozókban külső államokra szoruljunk… ez láthatóan életveszélyes. És tagállamonként külön-külön vagy egyáltalán meg sem oldható ez a dolog, vagy sokkal drágábban. Így tehát ez a krízis is épp azt bizonyítja, hogy a megoldás a több Európa lenne, nem a kevesebb. Ettől persze nem biztos, hogy ebbe az irányba fogunk menni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mózes Szabolcs

Mózes Szabolcs: Ez átmeneti állapot, a cél a magyar egység!

Igor Matovič
Frissítve

Matovič: Nem történhet meg újra az, ami tegnap a dunaszerdahelyi futballmérkőzésen

gyererk

Szlovákiában is egyre égetőbb probléma a roma diákok iskolai szegregációja

közúti baleset

Egy halálos baleset miatt mindkét irányban lezárták az R1-est

Ódor

Továbbra is rosszul tejel a második nyugdíjpillér

Hosszú Katinka

Forbes – Hosszú Katinka a legértékesebb magyar sportoló

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.