Vélemény
- TASR-felvétel

Szombathy: Angela Merkel az űrben

Szombathy Pál

2018. február 11. 12:54

A hét legfontosabb nemzetközi eseménye: ember az űrben! Mármint Angela Merkel német kancellár, aki légüres térben várakozik az ismételt nagykoalícióra, amelynek árát igencsak megkérik a jamaikai hajótörés után megint képbe került, lerongyolódott szocdemek.A taktikázás nagyasszonya persze nívós politikai kihívó nélkül megint túlélhet.

Na de a hét igazi világeseménye mégsem ez, hanem egy másik: autó az űrben! Elon Musk, a Tesla amerikai vezére kilőtte roadsterét a világűrbe, egyúttal sikeres kísérletet bemutatva az épségben visszatérő Falcon-hordozórakétákkal, s ami legalább ennyire fontos, mert szimbolikus: a SpaceX ugrásával egy magáncég jelent meg a csillagok között, tehát a globális kapitalizmus átlépett az univerzális kapitalizmusba.  A holdraszállás Neil Armstrongja aligha gondolta volna, hogy 49 évvel később a fizetős űrturisták korszaka kopogtat. Nagy lépés a vállalatnak, kis lépés az emberiségnek. 
 

2018. február 8. 08:09

Elkészült a koalíciós szerződés Németországban

A magyar belpolitika kampány előtti egércincogós alapzajából ezekben a napokban talán a Göncz Árpád-vita hallatszott ki, hogy ugyanis az Angyalföldön az államfőről elnevezett városközpont metróállomása is viselhesse-e az ő nevét, ami jobbról nézve túlzás, balról nézve meg logikus. Én azt mondom, ha az Árpád-híd neve változatlan marad, az tökéletes kompromisszum lehet, hiszen abba a honfoglaló vezért és a liberális köztársasági elnököt egyaránt beleképzelheti bárki ízlése szerint. A fantázia viszont sajnos továbbra is alapeleme a sportos TAO-támogatások ügyének, miután hiába a Kúria döntése az adatok közérdekűségéről, a magyar futball és többi látványsport forrásai mégsem lesznek megismerhetők még jó ideig, legföljebb szelektálva: méretes cinizmussal egy kvázi minisztériumi vizsgálat paravánja mögé rejtették el a felcsúti oligarcha kampányban kényelmetlen számsorait. Gáz. 

Önnek ajánljuk