Vélemény

Ami a rostámon fennakadt

Szilvássy József

2018. február 23. 12:14

A közvélemény álláspontja sem egyértelmű, az álszent magatartást viszont díjazza. Főleg emiatt söpörte le az asztalról az SNS a valósággal szembenéző kezdeményezést.

Nacionalistából aligha lesz demokrata

Az ismert magyar közmondást időszerűsítettem a magyar és a többi nemzeti kisebbség új helységnévtábláival kapcsolatos indulatos kommenteket olvasva. Mi csípi a szemüket? Csupán az, hogy a szlovák nyelvű tábla alatt – ott, ahol a törvény erre lehetőséget nyújt – azonos méretű táblán tájékoztatnak a kisebbség nyelvén. Ami jelzésértékű: azt jelenti, Szlovákia egyenrangúként kezeli őket, az anyanyelvük helyi hivatali használatát illetően is. Méghozzá a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájának szellemében, amelyhez Szlovákia is csatlakozott. Vagyis csak annyi történt, hogy Érsek Árpád közlekedési miniszter és Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos az európai értékrend alapján lépett. A szlovák nacionalisták szemében azonban vörös posztó az eddiginél valamivel nagyobb magyar felirat. Ez a történet tanulság azoknak is, akik törvénymódosításokat követelnek a kormánykoalíciós Hídtól. Erre a közvéleményt mérgező politikusok miatt mostanság kicsi az esély, de ellenállásukat leginkább kis lépésekkel lehet és kell is megtörni.

Végveszélyben az ivóvizünk

Csáky Pál és több brüsszeli képviselőtársa levélben fordul Robert Fico kormányfőhöz és Jean-Claude Junckerhez, az Európai Bizottság elnökéhez a vereknyei vízszennyezés ügyében. Még a múlt században az egykori Dimitrov Vegyi Művek veszélyes anyagokat tartalmazó hordóinak százait ásták el a Pozsonyhoz tartozó település Holt-Duna ágában. Részben a bősi vízerőmű miatt megemelkedett a talajvíz, emiatt szivárognak a hordók, és ez a csallóközi ivóvízkészletet is veszélyezteti. A környezetvédelmi tárca lényegében a csernobili szarkofághoz hasonló eljárással, szigetelő kapszulával kívánja megállítani, majd rendszeresen ellenőrizni a szennyezést. Más megoldásra állítólag nincs pénz az államkasszában. Csáky ezt másként látja. Szlovákia 2020-ig Brüsszelből 15,3 milliárd eurót kap, ebből kellene forrást találni a hordók és a mérgezett talaj eltávolítására. Riadót fújt a Szlovák Természetvédelmi Egyesület is (SOS), nyílt levélben követelte a kormány biztonsági tanácsának azonnali összehívását. Az SOS szerint az állam képtelen eleget tenni a csallóközi ivóvíz ellenőrzésével kapcsolatos feladatainak és tételesen felsorolja a mulasztásokat. A két levélre egyelőre nincs válasz, ha csak nem azt a bejelentést szánták annak, hogy a kabinet uniós forrásból 180 millió eurót szán a súlyosan szennyezett kistérségek megtisztítására. Viszont egyre értékesebb stratégiai kincsünkről, a csallóközi ivóvíz megóvásáról egy szó sincs a közleményben.

Álszentek diadala

Szlovákiában a hivatalos adatok szerint a 18 évesnél fiatalabbak 30 százaléka már drogozott. Egyesek kíváncsiságból slukkoltak néhányat a marihuánás cigiből, vagy a buliban ectasyt dobtak be, viszont vannak, akik már ebben a korban szenvedélybetegek. Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter neves szakemberek közreműködésével törvénymódosítást nyújtott be, amely a fenti két kategória között különbséget tett volna. Ha valakinél minimális mennyiségű kábszert találnak, akkor ez első alkalommal szabálysértésnek minősülne, és legfeljebb 165 eurós bírsággal járna. Ám ha az illetőt egy éven belül ugyanígy elcsípik vagy bármikor nagyobb mennyiségű drogot találnak nála, akkor bűnvádi eljárást indítanának ellene. A tárcavezető a naiv vagy túlságosan kíváncsi tiniket akarta megvédeni a rendőri túlkapásoktól, egyúttal pedig visszaterelni őket a veszélyes útról. Nekirontottak azonban a tervezetnek az SNS potentátjai, azt rikoltozva, hogy nem engednek a zéró toleranciából. Andrej Danko is beállt közéjük, holott nem is olyan régen Ján Slota alázatos kiszolgálójaként szemet hunyt a volt pártelnök mattrészegen elkövetett közéleti botrányai felett. Őt sem érdekli az a tény, hogy a hatályos törvény látszólagos szigora ellenére vészesen növekszik a fiatalkorú drogosok száma. Ezért a világlátásuknak megfelelő felvilágosításra kellene helyezni a hangsúlyt, ami viszont nem ígér azonnali eredményeket. Ráadásul a közvélemény álláspontja sem egyértelmű, az álszent magatartást viszont díjazza. Főleg emiatt söpörte le az asztalról az SNS a valósággal szembenéző kezdeményezést.

Önnek ajánljuk

2018. augusztus 14. 10:10

Viccszolgálat

2018. augusztus 12. 15:45

Szív dolgában józan ésszel

2018. augusztus 12. 11:06

Csak a Krímre ne!

2018. augusztus 10. 13:02

A Fico-elmélet