Vélemény

A vér kötelez. És a vélemény?

„Drakula grófnő” szappanja egyenesen a csejtei szuvenírboltból.
Bolemant Lilla

2020. augusztus 11. 11:30

Báthory Erzsébet
Báthory Erzsébet - Képarchívum

Szüleimtől azt tanultam, igyekezzek ne csak egy oldalról szemlélni a világot. Még ha néha úgy tűnik is, hogy az igazság birtokában vagyok, nem biztos, hogy csak az az egy igazság létezik. Az esélyegyenlőség például számomra azt jelenti: adjuk meg a lehetőséget minden embernek, hogy olyan életet éljen, amely számára megfelel. Hogy legyen választási lehetősége. Persze ez így nagyon egyszerűen hangzik, és ki lehetne még egészíteni azzal, hogy: ne bántson másokat.

Vagy azzal is, hogy ne sértse mások érdekeit. Ez utóbbi viszont már félrevezethet, hiszen lehet az az érdeke valakinek, hogy másokat ne hagyjon labdába rúgni, sőt az is, hogy a saját érdekeit szem előtt tartva a másik embert megfossza a választás lehetőségétől. Augusztus hetedikén volt négyszázhatvan éve annak, hogy meglátta a napvilágot Báthory Erzsébet. Senkinek sem kell elmondani, miről híres. Talán már az óvodában megtanulják a gyerekek, hogy ő volt Drakula női mása, a vérben fürdő, kegyetlen grófnő.

A csejtei várban még ráerősítenek erre a mítoszra – hiszen a mai napig nem derült ki egyértelműen bizonyíthatóan, hogy mi volt a valóság. Bár az utóbbi évtizedekben a történészek inkább arra hajlanak, hogy koncepciós per áldozata lett, legalábbis nem a vérben fürdő gonosz volt, mint ahogy az évszázadokon keresztül az egész világon elterjedt. Éppen ellenkezőleg, a kínzások lehettek gyógyítások, hiszen abban a korban a nemesasszonyoknak gyógyító receptjeik, módszereik voltak, ők gyógyították családjukat és alattvalóikat. A csejtei várban öt nyelven olvasható Báthory Erzsébet története, bár a magyar fordítás minősége szégyellnivaló. Illusztrációképpen csak egy mondatot idézek: „Az ő szellemit emlékezteti a vas szűz”. Tehát a középkori kínzóeszközt szintén a grófnővel hozták kapcsolatba: a vasszüzet, amely egy fémből készült női alak volt, belülről akkora szögekkel kirakva, hogy ha belezártak valakit, lassú kínhalállal végezte ki áldozatát.

Ha azt gondolná valaki, hogy a mai modern és számtalan információval ellátott ember megpróbálja a rengeteg félinformációból – például, hogy a Báthory családnak volt egy erdélyi ága is, ezért Erzsébet Drakula gróffal rokon – kihámozni, mi lehet az igazság, nagyot téved. Az idegenvezető és az információs táblák is a mítoszt viszik tovább, hiszen attól lesz több látogatója a várnak. Igaz, hogy a táblákon az is olvasható, hogy a vérben nem lehet fürödni, mivel megalvad. De rögtön mellette látható néhány illusztráció arról, hogy hogyan ölte meg a szűz lányokat a grófnő.

Ugyanott pedig azonnal vásárolhatunk egy Erzsébet-fürdő és egy Tiszta lány fantázianevű szappant. A Tiszta lányból már csak egyetlen darab árválkodott a pult alatt, az árus szerint nagyon kapós portéka.
Miért van az, hogy az igazság keresése sokkal kevésbé érdekli az emberek többségét, mint a feltupírozott történetek? Érvényes a médiatudomány két – egymásnak szinte ellentmondó – tétele: a média azt tükrözi, amit az emberek hallani akarnak, és a média úgy alakítja a műsorát, hogy az emberek véleményét a saját érdeke szerint befolyásolja. Mindkettő működik. De az igazság ebben az esetben is valahol a kettő között van. És ha szeretnénk felé közeledni, jól tesszük, ha több forrásból tájékozódunk. Így talán nem lesz egyoldalú a véleményünk!

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

79-cel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Szlovákiában

Komárom

Koronavírusos a Selye Gimnázium egyik diákja

A RegioJetet noszogatja a közlekedési minisztérium

Súlyos baleset a Komárom–Pozsony vasútvonalon – vonat elé hajtott egy autó

Adam Vojtěch

Lemondott a cseh egészségügyi miniszter

UK

Járványüzemmódban nyitnak az egyetemek

Nomadland

Velence után Chloé Zhao Nomadland című filmje megnyerte a torontói filmfesztivált is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.