Vélemény

A szemünk előtt változó világ

Elég egy-két mondat annak szemléltetésére, hogy mennyit változott a világ mondjuk tizenöt év alatt.
Szabó Laci

2020. január 24. 09:33

„Láttam egy jó posztot a Facebookon, majd átküldöm a linket Viberen/Whatsap-pon/ Messengeren.”

„Kiszelektáltam a képeket, ma megosztom, és a felhőből le tudod tölteni az okostelefonodra.” Ha ezt akkoriban olvastuk volna, amikor az alapiskolát idén befejezők születtek, akár azt is gondolhattuk volna, hogy pirézül beszélnek hozzánk, mert szinte semmi sem értünk belőle. Pedig akkor már tudtuk, mi az az internet, de az okostelefonok, a csevegőalkalmazások, a közösségi portál még sehol sem volt, a felhőket pedig az égbolton kerestük, vihar előtt. Ám 13 éve egy mobiltelefon bemutatása (ilyen esemény akkoriban havonta volt) alapjaiban változtatta meg az életünket. És nemcsak a miénket, hanem a technológia fejlődését, a cégekét: megannyi vállalkozás bukkant fel, amelyek mára már a világ legértékesebb vállalatai. A szolgáltatók, gyártók pedig arra kényszerültek, hogy újragondolják fejlesztéseiket, stratégiájukat, jövőjüket. 
Számos mobiltelefon-gyártónak ez nem sikerült (gondoljunk csak a lassan eszmélő Nokiára és a Sonyra), de sok olyan is akad, amelyeknek ez hozta meg a kitörési lehetőséget (Huawei, Samsung).

Sima sajtótájékoztatónak indult, ám 2007 januárjában mégis olyan dolog történt, ami alapjaiban változtatta meg életünket. 

Steve Jobs, az Apple ikonikus vezetője ekkor mutatta be a gyártó első mobiltelefonját. Sokan gondoltuk, hogy ez is csak egy lesz a többi készülék mellett, ám már a bemutatón látszott, hogy valami teljesen új világ kezdődik. Bár már előtte is voltak „okostelefonnak” csúfolt modellek, sőt, a telefonban már megjelent a mobilinternet is (ez volt a ma már viccnek számító WAP), ám az első iPhone-ról eltűntek a gombok, a telefont már teljes egészében érintéssel tudtuk vezérelni, és a készülékben megjelentek az alkalmazások. A többi gyártónak bő egy évbe tellett, míg kifejlesztette a maga első modern okostelefonját, hogy nem sokkal később megérkezzen a konkurens operációs rendszer, az Android. Az addigi, ki tud kisebb telefont gyártani verseny véget ért, innentől kezdve az egyre nagyobb (kijelzőjű) telefonok voltak a népszerűek. Az okostelefonok átvették az uralmat, a szolgáltatók pedig arra kényszerültek, hogy az addigi csigalassúságú mobilinternetes kapcsolatot (emlékszik még valaki a GPRS-re, az EDGE-re?) felváltsák a nagy sebességű 3G/4G és hamarosan az 5G-hálózatok. Az okostelefonok térhódításával új szakmák is megjelentek (például az appfejlesztő), és számos munkakör, szakterület mára szinte eltűnt. 
Alapjaiban változtak meg a felhasználó tartalomfogyasztási és szórakozási szokásai, a folyamatos internetkapcsolattal rendelkező készülékekkel elindult a közösségi média térhódítása, megjelentek az alkalmazások, könnyebbé, kényelmesebbé, és sok esetben olcsóbbá téve mindennapjainkat. Ma már szinte mindenkinél érintőkijelzős okostelefon van, ezzel fotóz, ezen olvassa a híreket, internetezik, tartja a kapcsolatot az ismerősökkel. Míg korábban, ha üzenni akartunk, SMS-t írunk, ma már szinte fel sem merül ez, hiszen megannyi opció van az ingyenes csevegésre. Sőt, az internettel már akár a világ másik felére is ingyen tudunk telefonálni. Az okostelefonok adottságait kihasználva ma már mindent a készüléken tudunk intézni, ételt, taxit, repülőjegyet rendelni, ezt hívjuk segítségül, ha tájékozódni szeretnénk, ha valamiről (étterem, látnivaló stb.) pluszinformációra van szükségünk. 

Okostelefonnal kelünk és fekszünk. A legjobb barátunk lett, és egyben legtöbb titkunk őrzője. 

Talán hihetetlennek tűnik, de ezt az óriási átalakulást egy készülék hozta magával. Pár év leforgása alatt felforgatta életünket. Ma még nem látjuk, mi lesz a következő lépés, fejlesztés, ami hasonló mértékű változásokat hoz, de annyi bizonyos, hogy egy 10–15 év múlva elhangzó párbeszéd kulcsszavait ma biztosan nem értenénk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová

Čaputová a vezetők felelősségéről beszélt

OTP Bank

Tudjuk, melyik bankhoz kerülhetnek az OTP ügyfelei

Ki lakott itt? – Békés napok a majorban

Ki lakott itt? – Békés napok a majorban

dac

Csak döntetlenezett a DAC a tavaszi nyitányon

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

L. Kiss Ibolya

„Könnyű ítélni a felületesnek, de mily nehéz, ki a szívet kutatja” – L. Kiss Ibolya élete és művei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.