Vélemény

A nyelv és a hatalom

Szeretem a kézimunkaújságokat. Elképzelem, hogy ha lenne időm, milyen szép dolgokat csinálhatnék. De nincs erre időm, így csak gyönyörködök és olvasgatok.
Lampl Zsuzsanna

2021. április 23. 11:00

kézimunka
(Pixabay)

Legutóbb egy beszélgetést olvastam egy kézimunkázóval. Ki vezette őt a „hand made”-hez, kérdezi a Praktikus Szlovák Nő (Praktická Slovenka), vagyis a neve szerint is „echt” szlovák lap munkatársa. A válaszoló érti, már hogyne értené, mi az a hand made (kézimunka). Én is értem, akárcsak a „level”-t, az „event”-et, a „home office”-t, meg amikor a magyar anyuka azt írja, hogy „ez itt az én little babym”, csak …

Csak éppen nem tetszik ez a nyelvi tunyaság, igénytelenség, amellyel mi, kis népek az anyanyelvünket bomlasztjuk. A felvágási kényszert meg egyenesen utálom – mert mégis miként értelmezzem, amikor például a magyar család harsány „Happy birthday”-jel köszönti az angolul nem is tudó nagyapát, mintha a „boldog születésnapot” vagy az „Isten éltessen” nem lenne eléggé sikkes, vagy mit tudom én, mit hiányolnak belőle. S nehogy valaki máris politikai (nagyhatalmi) színezetet tulajdonítson a nemtetszésemnek, hozzáteszem, hogy az sem tetszik, amikor egy ünnepeltnek – feltéve, hogy nem orosz az illető – a „mnoga léta zsivjó”-t énekelik (háromszor is zsivjó), bár hozzá kell tennem, hogy az utóbbi lényegesen ritkább, mint az „angolkodás”.

Nem az angol nyelv az, ami nem tetszik. Az ugyanolyan nyelv, mint a többi, nem kevesebb, de nem is értékesebb a többinél. Bár akinek ez az anyanyelve, s nem kell más nyelvet megtanulnia, mert valamilyen, a praktikusságra hivatkozó „norma” szerint a világ bármely táján elvár(hat)ja, hogy angolul többé-kevésbé kommunikálnak vele, joggal érzékelheti értékesebbnek. Hiszen másoknak kell megtanulniuk az ő nyelvét, nem neki a másokét. De attól még nekünk, többieknek nem kellene belemennünk ebbe a hatalmi játékba. Mert ahhoz nem fér semmi kétség, hogy a fentebb említett norma a globalizált világ velejárója, s hogy a globalizáció erőteljes gazdasági és politikai hatalomkiterjesztési dimenzióval rendelkezik.

Sokan rámutattak már arra, hogy a nyelvhasználatnak is van hatalmi funkciója. Erről szólt például a kétnyelvű, szlovák–magyar vasúti táblákat követelő kampány is. Feltételezem, hogy a magyarok többsége egyetértett vele, s ezáltal azzal is, hogy az a miénk igazán, amit a saját nyelvünkön nevezünk meg. Épp ezért érthetetlen, miért szabadulunk meg önként és dalolva saját magunk a saját szavainktól, amelyek ráadásul az egyediségünket mutatják, hiszen ezeket más népek nem használják. Nem volt elég a horcsica párkival?

Ismerősöm telefonál. Kérdezi, mit csinálok. Mondom neki, hogy kézimunkalapot nézegetek. Csodálkozva válaszol: nahát, nem is tudtam, hogy téged érdekel a hand made. Nem értem, légyszi, mondd magyarul, válaszolom neki.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Kollár

Újabb kormányválság a láthatáron?

kézmosás

30 másodperc életet menthet

b

Súlyos baleset történt a Dunaszerdahelyi járásban

Mesék a Hurokból

SOROZATDARÁLÓ: Retrofuturisztikus álom

méhnyakrák szűrővizsgálat

Szűrővizsgálattal elkerülhető a méhnyakrák

Szabados Ágnes

Azt mondják: olyan, mintha a nappalimban ülnének

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.