Vélemény

A fuvarozók győzelme

Eltorlaszolt utakkal és határátkelőkkel kezdődött az új év, a Szlovák Közúti Fuvarozók Egyesülete így hívta fel a figyelmet a fuvarozók egyre nehezebb helyzetére.
Dudás Tamás

2020. január 15. 08:30

kamion
Ľubomír Kotrha karikatúrája

Régi igazság, hogy a nyomásgyakorlás akkor a legeffektívebb, ha minél nagyobb fennakadást tud okozni a gazdaság és a társadalom működésében. Erről a párizsi tömegközlekedési vállalatok dolgozói hosszasan tudnának mesélni, ezért a szlovák fuvarozók érdekképviselete is a francia a forgatókönyvből merített.

Az eltorlaszolt utak nemcsak morcos sofőröket jelentettek, a határátkelők lezárása komoly logisztikai problémákat okozott a Szlovákiában működő vállalatoknak. Az egyre bővülő kamionblokádot növekvő aggodalommal figyelték a gazdaság számára kulcsfontosságú autóiparban is, az itt tevékenykedő vállalatok közös nyilatkozatban figyelmeztettek a termelés akadozására, ha elhúzódik a blokád.
A kamionos sztrájk tehát működött, a kormány minden nappal egyre nagyobb nyomás alá került. 
A sztrájkok és blokádok általában a pénzről szólnak, és nem volt ez másképp most sem. A hazai fuvarozók csökkenteni szeretnék a költségeiket, ezért az útadó legalább 50 százalékkal való csökkentését és az elektronikus útdíjrendszer ideiglenes felfüggesztését követelték. 
A fuvarozók képviselői szerint a szlovákiai útadó a legmagasabbak közé tartozik az EU-ban, és a növekvő adók és illetékek egyre jobban aláássák az itteni fuvarozók versenyképességét.
Az adók és útdíjak tarifáinak elemzése a nemzetközi fuvarozásban bonyolult feladat, de több elemzés is kimutatja, hogy a Szlovákiában szállító fuvarozók terhei valóban a V4-es átlag felett vannak. 
Bárminemű adó- és útdíjcsökkentés elfogadása azonban kiesést jelent a költségvetésben, ezért nem meglepő, hogy első lépésben a kormány elzárkózott a fuvarozók követeléseinek megtárgyalásáról, Peter Pellegrini kormányfő hallani sem akart arról, hogy személyesen tárgyaljon a fuvarozók képviselőivel. 

A fuvarozók azonban jól időzítették a kamionblokádokat, a közelgő parlamenti választás előtt a kormány nem engedheti meg, hogy megbénuljon a közúti közlekedés. 

Pellegrini hétfőn már kész volt tárgyalóasztalhoz ülni, és a megbeszélések után bejelentette, hogy a kormány kész teljesíteni a fuvarozók legfontosabb követeléseit. Az útdíjat ugyan nem függesztik fel, de a kormány két héten belül kidolgoz egy kedvezményrendszert a hazai fuvarozók számára. A kormány ígéretet tett arra is, hogy az elkövetkező hónapokban elkészíti az útadó csökkentésének lehetséges variánsait is. Ezeket az ígéreteket a fuvarozók győzelmeként értékelhetjük, de így sem lehetnek maradéktalanul elégedettek.

Másfél hónappal a választás előtt a kormány bármit megígér, főleg annak a tudatában, hogy az ígéreteket jó eséllyel már az új kormánynak kell teljesítenie.

Itt elsősorban az útadó csökkentéséről van szó, melyet ebben a választási ciklusban már lehetetlen megvalósítani. Ma nem tudni, milyen kormány alakul a választás után, és ebből kifolyólag azt sem, hogy hogyan fog viszonyulni a fuvarozóknak tett ígéretekhez. Ha nem tartja be azokat, nem kizárt, hogy a közeljövőben újra kamiontorlaszokkal találkozunk az utakon. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lég

Éljenek a betegek a jogaikkal

Kassa

Fazekaznak, korongoznak a kamionsofőrök

Henrich Sz.

Feladta magát a rendőrségen az egyik legkeresettebb szlovák bűnöző

betléri kastély

Könyvritkaságokat mutatnak be a betléri kastély történelmi könyvtárában

koronavírus

Koronavírus - Kínában hétfőtől leállítják a csoportos utakat bel- és külföldre egyaránt

Bajmóci Állatkert

Madárinfluenza a Bajmóci Állatkertben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.