Zöld tea álmatlanság és szorongás ellen

Az egyik legismertebb bioflavonoid-forrás a zöld tea, a Távol-Kelet egyik jellegzetes itala. Fogyasztása köré külön szertartásrendszer alakult ki, melynek pszichikai hatása sem elhanyagolható.A zöld tea szervezetre gyakorolt jótékony hatását 4000 évvel ezelőtt az ókori Kínában fedezték fel.
sysadmin

2003. július 4. 04:00


Az egyik legismertebb bioflavonoid-forrás a zöld tea, a Távol-Kelet egyik jellegzetes itala. Fogyasztása köré külön szertartásrendszer alakult ki, melynek pszichikai hatása sem elhanyagolható.A zöld tea szervezetre gyakorolt jótékony hatását 4000 évvel ezelőtt az ókori Kínában fedezték fel. Kevesen tudják, hogy az a tea, amelyeket mindenki ismert és fogyaszt a fekete , valamint a zöld tea valójában egyetlen, Kínából eredő teacserje, a Camelia sinensis megfelelően utókezelt leveleinek főzete. A cserje az úgynevezett teavirágúak rendjének tagja. Ez a rend több mint negyven nemzetséget foglal magában, az ide tartozó fajok zöme dísznövény.

Európában a fekete tea terjedt el inkább. A zöld tea készítése során bizonyos műveletek növelik eltarthatóságát, ugyanakkor aktív hatóanyag-tartalmát nem csökkentik, ezért a szervezetre gyakorolt hatása markánsabb, mint a fekete teáé. Az utóbbinak a legfontosabb aktív összetevője a koffein és a teofillin, melyek elsősorban a szívre és a vizeletkiválasztó rendszerre hatnak. Ez a teafajta elsősorban élénkítő és tisztító hatása folytán kedvelt ital. A zöld tea aktív flavo-noidtartalma viszont jelentős mértékben meghaladja a fekete teáét. A flavonoidoknak köszönhetők azok a hatások, melyeket az ókori orvosok is ismertek: fejfájáscsökkentés, emésztési zavarok, illetve depresszió mérséklése, az immunrendszer erősítése, méregtelenítés, az élettartam meghosszabbítása. A felsorolt hatások jelentős részét korunk tudománya is igazolta.

Állapotok, melyekben a zöldtea-fogyasztással javulás érhető el

A flavonoidok egyik fontos biológiai hatása gyökfogó képességük, azaz a jelentős energiafeleslegű molekulák ide tartoznak a szabad gyökök is energiatöbbletét átveszik anélkül, hogy közben más molekulák sérülnének. A különböző flavonoidok gyökfogó képessége eltérő. A zöld teában található katechinszármazék, az epigallokatechin különlegesen hatékony gyökfogó. Hatékonyabb, mint a C- és az E-vitamin együtt. Feltehetőleg ennek köszönheti jelentős egészségvédő szerepét is ez a teafajta. Elsősorban olyan állapotokban hatékony, ahol a szabadgyök-képződés oka vagy következménye a betegség kialakulásának, illetve lefutásának.

A zöld tea hatását igazoló vizsgálatok

A zöldtea-fogyasztással kapcsolatban a legtöbb vizsgálatot a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségekben szenvedők körében végezték. Általános megfigyelés és egyben a vizsgálatok kiindulási alapja az a tény, hogy azokban az országokban, ahol a zöldtea-fogyasztás hagyományként él, sokáig alacsony volt a két említett betegségben szenvedők száma alacsony volt. Ezek az országok elsősorban a Távol-Keleten találhatók. A civilizáció betörése, a modern kor technikájának térhódítása sajnos ezt a kedvező statisztikát nagymértékben lerontotta annak ellenére, hogy a teaivási szokások változatlanok maradtak. Ez egyben azt is jelzi, hogy a zöld tea nem csodaszer – önmagában nem elegendő egészségünk megőrzéséhez–, de rendszeres fogyasztása sokat segíthet a káros behatások elleni védekezésben.

Az alább a teljesség igénye nélkül felsorolt vizsgálatok a zöld tea jótékony hatását igazolják, valamint egyértelműen mutatják, hogy a zöld tea hatóanyagaiként is ismert polife-nolok elsősorban megelőzésre, egy adott betegség kockázatának csökkentésére alkalmasak. Egy, már kialakult betegség esetében „csak“ a kezelés kiegészítéseként jöhetnek szóba, önmagukban nem elég hatékonyak!

Szív- és érrendszeri megbetegedések

* Csökkenti az összkoleszterinszintet.

* Kedvező irányba tolja el a „jó“ és a „rossz“ koleszterin (HDL/LDL) arányát.

* Csökkenti a vérlemezkék összetapadó képességét, ezáltal mérséklődik a vérrögképződési hajlam.

* Csökkenti a vérnyomást.

Egy 1985-ben végzett vizsgálat során melyben 805 hatvanöt év nyolcvannégy év közötti férfi vett részt megállapították, hogy rendszeres flavonoidbevitel következtében mely teaivással, alma- és hagymafogyasztással történt felére csökkent a szívrohamot követő halálozások száma.

Japán kutatók 1995-ben 1371 zöld teát fogyasztó 40 év fölötti férfit vizsgáltak meg. Megállapították, hogy a rendszeres teafogyasztás következményeként csökkent a koleszterinszint, a triglicerinszint, növekedett a HDL/LDL arány. Aki naponta több mint 10 csésze teát ivott, annál a májfunkciók jelentős javulását is megfigyelték.

Szélütés (stroke)

Japánban a zöld teával végzett vizsgálatok egyértelmű kapcsolatot mutattak a teafogyasztás mértéke és a szélütések számának csökkenése között. 6000 nő vett részt abban a vizsgálatban, melynek során négy éven keresztül a napi 5 csésze teánál többet és a kevesebbet fogyasztókat hasonlították össze. A több mint öt csésze teát fogyasztóknál feleakkora volt a szélütések száma, mint a másik csoportban.

Daganatos megbetegedések

* A zöld tea elsősorban a daganat képződését és növekedését gátolta laboratóriumi körülmények között.

* Védőhatását az emésztőrendszeri daganatokkal szemben lehetett legmarkánsabban megfigyelni.

* 35 000 amerikai nő között, akik naponta több mint két csésze teát fogyasztottak, 32 százalékkal kevesebb volt a száj-, nyelőcső-, gyomor- és bélrendszeri daganatok és 60 százalékkal kevesebb a vizeletkiválasztó rendszer daganatainak előfordulása. Aki naponta négy vagy annál több csésze teát ivott rendszeresen, annál az említett daganatok kialakulásának kockázata 63 százalékkal csökkent.

* 1990 és 1993 között Kínában több mint 2000 ember vett részt egy olyan vizsgálatban, mely szintén a zöld tea jótékony hatását kívánta igazolni! Itt is egyértelműen kiderült a rendszeres teafogyasztás daganatos betegségekre gyakorolt kockázatcsökkentő hatása. De megfigyelték azt is, hogy a dohányosok, illetve az alkoholt rendszeresen fogyasztók körében a tea hatása vagy egyáltalán nem jelentkezett, vagy sokkal kisebb méretű volt.

* Egy másik, szintén Kínában végzett vizsgálat során, melyben 1422 személy vett részt, a zöld tea rendszeres fogyasztása 30 százalékkal csökkentette a gyomorrák kifejlődésének kockázatát.

* Egyes megfigyelések szerint a zöldtea-fogyasztás véd a cigarettafüsttől, illetve mérsékli annak daganatkeltő képességét.

* 1998-ban japán kutatók megfigyelték, hogy a rendszeres zöldtea-fogyasztás csökkentette a mellrák fejlődését, terjedését.

* Kínában egyes területeken a nyelőcsőrák kockázata jóval magasabb az átlagnál. Az itt végzett megfigyelések egyértelműen mutatták, hogy a zöld teát rendszeresen fogyasztók körében a nyelőcsőrák kockázata 57–60 százalékkal kisebb.

* Amerikai kutatók a clevelandi egyetemen a zöld tea polifenoljainak bőrvédő hatását figyelték meg. A különböző zöld teából készült polifenol-elegyeket kenőcsbe dolgozva és a krémmel bekenve olyan bőrfelületet, mely gyakran erős napsugárzásnak van kitéve, jelentős mértékben csökkent az ultraibolya sugárzás okozta leégések mértéke és az ebből kialakuló bőrrák előfordulása. A kutatók szerint a zöld tea polifenoljai számos bőrgyógyászati problémára fognak megoldást adni, de ehhez még további kutatómunkára van szükség.

Reumás bántalmak

A reumás bántalmaktól szenvedők szervezetében a szabad gyökök koncentrációja jelentős mértékben megemelkedik. A gyökök roncsolása következtében a beteg állapota tovább romlik.

1999-ben amerikai kutatók megfigyelték, hogy a zöld tea polifenoljai, melyek hatékonyabbak, mint a C- és E-vitamin együtt, képesek a reumás állapottal járó kóros szabadgyök-koncentrációt mérsékelni. Az első eredmények egyelőre állatkísérletek adatai, de ezen a területen az állatkísérletekben kapott eredmények 90 százaléka a humán vizsgálatokban is igazolódik.

Az egereken végzett kísérletek során a zöld teából készült kivonattal kezelt állatok több mint a felénél nem sikerült a reumás állapotot kiváltani, míg a teakivonatot nem kapó összes állat beteg lett a kísérlet során.


Önnek ajánljuk

Megszavazta az Európai Néppárt a Fidesz tagságának felfüggesztését

Az értelmiségi szupersztárok felemelkedése

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Zajban is lehet aludni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?