Visszakaphatom a szlovák állampolgárságom?

Vrabec Mária

2019. február 12. 09:45

Egyike vagyok azoknak, akik a magyar állampolgárság felvétele miatt elveszítették a szlovák állampolgárságukat. Soha nem vertem ezt dobra, mert nem politikai indíttatásból lettem magyar állampolgár, hanem azért, mert Magyarországon dolgozom, a gyermekeimet ott taníttatom, és így sok minden könnyebbé vált számunkra. A feleségem szlovák családból származik, ő szlovák állampolgár maradt, de időközben átköltöztünk Magyarországra, és ahogy a jog nyelvén mondják, életvitelszerűen itt tartózkodunk. Mivel Szlovákia, azon belül is a Palócföld holtomig a hazám marad, szeretném visszakapni a szlovák állampolgárságomat. Mit kell tennem ezért, és mennyi az esélyem?

K. G.

 

Tisztelt olvasónk!

Ügyében a belügyminisztérium sajtóosztályán érdeklődtünk, és amint Petra Friese, a tárca kommunikációs munkatársa tájékoztatott, önnek kérvényeznie kell a szlovák állampolgárságot. Kérvényét az utolsó szlovákiai állandó lakhelye szerint illetékes járási hivatalban vagy Szlovákia magyarországi nagykövetségén nyújthatja be. Minden esetet külön, a körülmények figyelembevételével bírálnak el, ezért a döntés előre megjósolhatatlan. Mostanáig nincs példa arra, hogy szlovák állampolgárságától megfosztott magyar állampolgár visszakapta volna a szlovák állampolgárságát, így nem is lehet tudni, hogyan viszonyulnak az ilyen esetekhez a szlovák hatóságok.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

A hasznos mikroorganizmusok szerepe egészségünk megőrzésében

Egy apa harca az igazságért

Galántán elmarad
 az U13-as teremtorna

Frissítve

A NAKA Alsóhatáron - gyilkosság gyanúja miatt őrizetben a polgármester

Legfrissebb galériák
Olvasta már?