Vendégségben a VASÁRNAP a százéves Bálint gazdánál

Júliusban százéves lesz Bálint György, mindannyiunk Bálint gazdája.
Vasárnap

2019. április 15. 14:16

- Somogyi Tibor felvétele

Generációkat nevelt természetszeretetre, a mezőgazdasági munka megbecsülésére, arra, mennyivel kedvesebb és ízletesebb a saját termesztésű gyümölcs, zöldség. Még ma is tevékeny, és érdeklődő, megértő szelídséggel, de féltő aggodalommal is figyeli, mi történik körülötte. Nem kérdeztük meg tőle, mi a hosszú élet titka, hiszen olyan egyértelmű: az a derű és belső nyugalom, amelynek köszönhetően mindig a holnapot, az újrakezdés lehetőségét látja.

Vívott, lovagolt, úszott, síelt, érdekelte a zene, az irodalom – miért lett épp kertész? Miért deportálták? Mi segített túlélni? Hogy lehet az ember humanista a munkatáborban, a koncentrációs táborban, a kommunista diktatúrában, a nyomor és megaláztatás kellős közepén? Soha nem volt elkeseredett, nem érezte úgy, hogy nincs remény? Ki értett jobban a fölműveléshez, az urak vagy az elvtársak? Hogyan lett az ország kertésze, Bálint gazdája? Magyarországon és határon túli magyarlakta területeken milyen most a kertkultúra? Mennyire más most a kertészkedés, mint régen, hogyan hatnak rá a globális folyamatok? Mit tanult meg a politikáról? Hogy éli meg azt a nyomasztó, gyűlölettel teli hangulatot, amely most uralja Magyarországot? Amikor nem előadásra utazik, cikket, könyvet ír, mivel telnek a napjai?

Ezekre a kérdésekre is mind választ kapnak, ha a már megvásárolható Vasárnapban elolvassák Vrabec Mária interjúját.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Nőtt a munkanélküliek száma

Két halottja és két sérültje van egy csetneki balesetnek - a fiatal sofőr megcsúszott az úton

Barkácsáruházra zuhant egy kisrepülőgép Németországban

A hely, ahol bárki megérintheti a Holdat

GALÉRIA: Így zajlott a pozsonyi Pride

VIDEÓ: Pánikba esett a sebe láttán egy kerékpáros a Touron

Legfrissebb galériák
Olvasta már?