Vakáció gyermekkel - Hogyan szervezzünk közös nyaralást?

Az újdonsült szülőknek sokszor gondot okoz az első közös nyári utazás megszervezése. Mire kell odafigyelni? Mit kell beszerezni? Hogyan lehet mindenki számára tökéletes a nyári szabadság?
Mayer-Ázsoth Réka

2019. június 15. 09:05

1. Az első és a legfontosabb lépés az, hogy mindig a gyerek igényeihez alakítsuk az utazást. A szálloda legyen gyermekbarát, az utazás alatt legyen alkalom pelenkacserére, etetésre, s a program is kellően illeszkedjen egy kisbaba napirendjéhez.

2. Európán belüli utazáshoz a felnőtteknek nincs szükségük útlevélre, de a gyermeknek kell úti okmány, hogy ha igazoltatják a családot, akkor mindenkinek legyen érvényes papírja. A gyerekek okmányaira akkor is gondoljunk, ha „csak” Magyarországra, Ausztriába látogatunk egy-egy napra, ilyenkor is szükség van rá.

3. Az úti okmányok mellett a megfelelő biztosítás is kell egy utazáshoz, ha gyermekkel vagyunk, akkor kiváltképp. Sokan nem gondolnak arra, hogy a nyaralás alatt bármi baj történhet, ám az ördög nem alszik. Jó felkészülni mindenre, így ha valami elveszik, vagy valamelyikünk megsérül, legalább a biztosító kifizeti a kárunkat, orvosi ellátásunkat.

4. A csomagolás is másként zajlik, amikor gyerek is utazik velünk. Ő nem tudja összekészíteni a holmiját, nekünk kell gondolnunk arra, hogy mi mindenre lehet szüksége. Készüljünk fel mindenféle időjárási viszonyra, legyen elegendő váltóruha és -cipő, a melegebb és hűvösebb napokra is. Inkább nagyobb csomagot vigyünk, mint hogy aztán a ruházat miatt megfázzon a pici, vagy idő előtt fogyjunk ki a megszokott és jól bevált pelenkából.

5. Figyeljünk oda minden apróságra, az is szempont legyen, hogy milyen helyre utazunk, vannak-e ott olyan programok, amelyeken egy pici gyerek is jól érezheti magát. A tengerparti napozás nem biztos, hogy neki való, s a vadvízi evezés és a hegyi túra is inkább a felnőtteknek javasolt. Ne zsúfoljuk tele a napokat, de a semmittevés se legyen állandóan napirenden. Igazodjunk annyira a pici napirendjéhez, amennyire csak lehet. A biztonság kedvéért nézzük meg, milyen messze van a kórház, hogy a szálloda mennyire gyermekbarát, és hogy van-e közelben olyan hely, ahol szükség esetén beszerezhetjük a legfontosabb dolgokat.

6. Van még valami, amit a fiatal családnak érdemes szem előtt tartania. A nyári szabadság mindenkié. Ne csak az egyik szülő foglalkozzon a kicsivel, osszuk be, hogy ki mikor vigyáz rá. Így mindenkinek jut ideje a pihenésre, kikapcsolódásra.

A teljes írás a Vasárnap Nyári Kalauz mellékletében jelent meg

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Összefogásra buzdító akciók

A DAC célja újra Európa

Nem üzemeltet tovább sürgősségi egészségügyi állomásokat Szlovákiában a Falck

Jövőre kezdődhet az idegenrendészet dunaszerdahelyi fiókjának felújítása

WHO: Magas cukortartalmúak és a babák számára nem megfelelőek a bébiételek

Nagy meleg, száznál több futó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?