Trükkösek, önjavítók – hasznosak?

Manapság már a világhálóhoz is rohanhatunk matematikai elsősegélyért, ha sehogy sem akar kijönni a megfejtés. Viszonzásként megoldhatatlannak tűnő feladatokkal bombáz.
Rizsányi Attila

2019. szeptember 6. 10:00

Korunk szállóigéje szerint az ismeretszerzés terén legjobb barátunk az a bizonyos legnagyobb keresőóriás (szélsőséges nyelvi esetekben gúgli), és ez bizony az iskolás életet is meghatározza. Arany János születésének dátumát vagy a pragmatica sanctio mibenlétét nyilván egyszerűbb ilyen módszerrel kikutatni, viszont a kevésbé adatolós vagy tényszerű problémákra is van már megoldás. Például a matekfeladatokra. Kár is ecsetelni, milyen egyszerű üzenetben ellenőrizni (csekkolni) a házi feladat megoldását, sőt lefényképezni a levezetést, feltölteni egy közös csoportba, ahol nézheti az osztály kedvére. Hogy ez mennyire csalás, ferdítés, huncutkodás/kópéskodás, majd ehhez az újszerűséghez igazodó etikai szabályok döntik el. Vannak viszont tiszta módszerek is: például a matekozást játékként felkínáló oldalak, ahol a lendület visz bele a további gyakorlásba.

Fórum, applikáció, e-learning

Minimális keresés (gúglizás) elénk halmozza a különböző online matekozási és tanulási lehetőségeket, ajánl olyan fórumokat, ahol segítséget kérhetünk a feladatok szétszálazásához. Ezzel már eléggé közelítünk az e-tanuláshoz, ahol egy program vagy akár élő személy segítségével tanulhatunk úgy, hogy nem ülünk osztályteremben. Lehetőség erre is van bőven, a kérdésre pedig, hogy ez vagy a hagyományos módszer-e a jobb, a legtöbb helyen diplomatikus a válasz: a vegyes!

És persze olyan mobilalkalmazásokat is elénk rak a kereső, amelyek a kézírás-felismerést ötvözik a feladatfejtéssel (ilyen például a Socratic). Ezek az applikációk képesek arra, hogy a telefon vagy a táblagép fényképezőgépén keresztül észleljék a megoldanivalót, és ne csak eredménnyel szolgáljanak, hanem lépésről lépésre mutassák be és magyarázzák meg a kidolgozást. Nem iskolásoknak is érdemes kipróbálni. Pláne, ha matekbajba kerülnek – online.

Műveleti sorrend és egyebek

Merthogy sorra ugranak annak a bizonyos közösségi oldalnak (szélsőséges nyelvi esetekben fb vagy féjsz) a felhasználói elé a rendszerint egyszerűnek tűnő, de turpisként beállított feladványszerűségek. Amelyekhez általában a műveleti sorrend ismerete már elég (előbb a zárójelen belüli ügyködjünk, majd következik a hatványozás, a szorzással és az osztás mint két egyenrangú, végül szintén ilyenként az összeadás és a kivonás. És az egyenrangúaknál a műveleteket balról jobbra sorba haladva oldjuk meg.)

A jelenség azokban nem is a matektartalmuk miatt érdekes, hanem inkább mint szociális kísérlet. Merthogy általában elszabadulnak az indulatok, és mindenki saját megfejtését védve illeti mindenféle jelzőkkel a többi hozzászólót. Olyannyira, hogy egyes szakmabeliek szerint ez már nem is matematika, hanem csak hergelés. És biztosan nem mateknépszerűsítés, hiszen kevesen görgetnek tovább megelégedve vagy örömmel az ilyen bejegyzésektől.

8 ÷ 2 (2 + 2) = ?

A nyár melege mellett többek között ez a feladat hevítette az online közeget az elmúlt időszakban. A végső nagy csata az 1-re és a 16-ra tippelők között zajlott, és igazságot tenni sem épp egyszerű, mert akár különbözőképp is magyarázhatjuk a közök mérete alapján – ami már nem épp matek. Mindenesetre ha így beütik a keresőbe, azt adja ki megfejtésként, hogy 16, és ez tekinthető a helyes megoldásnak, különösen, ha a The New York Timesban javasolt módszerrel átírjuk szövegessé a feladatot. Eszerint: ha nyolc pincér két műszakban dolgozik (8/2), mindegyikük órabére 2 dollár, és ez óránként 2 dollár borravalóval egészül ki (2 + 2), akkor mennyi az óránkénti bevételük. Nyilván nem 1 dollár. No, és akkor mennyi a 6 ÷ 2 (1 + 2) = ?

A teljes cikk a Vasárnap 36. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Két gólt rúgott a ráadásban, így verte a Besiktast a Slovan az EL-ben

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?