Trendek, fazonok visszatérése

A divat évről évre változik, néha alig tudjuk követni, máskor viszont az az érzésünk, hogy a tervezők már nem tudnak újat kitalálni, olyan sokszor ismétlődnek egyes elemek.
Vasárnap

2019. április 23. 09:15

Ez így is van: a divattervezők lelkesen építenek be kollekcióikba olyan szabásvonalakat, színeket, mintákat, amelyek már máskor is megjelentek, viszont mindig újragondolják és átkombinálják őket. Van, hogy több száz évre is visszanyúlnak, máskor épp csak az előző esztendei vagy pár évvel korábbi trendeket veszik elő. Idén kivételesen sok régi elem tér vissza a köztudatba mind a frizurák és a kiegészítők, mind pedig a ruhák terén.

Több divatház a ’70-es és a ’80-as évek egyes kedvenceit építette bele tavaszi-nyári kollekciójába. Ilyenek például a puffos ujjú darabok, amelyekért a ’80-as években megőrültek a nők. Szerencsére a retró vonal most visszafogottabb, modernebb változatban tért vissza.

De miért volna a ’80-as évek jelképe a hangsúlyos váll és a puffos ujj, mikor már jóval korábban is feltűnt a divattörténet során? Visszamehetünk egészen az 15. századig, amikor az öltözködésben új szempont kezdett lenni a kényelem, így a felsőruházaton, főként a karon több nyílást hagytak, hogy az alsó, bő ing esztétikusan kilátsszon, ezzel is könnyítve a könyék vagy a váll mozgását. Nem volt ez másként a 19. század elején sem, amikor a szabadon hagyott váll és a mély dekoltázs mellé hatalmas buggyos, puffos ujj volt a divat; de felidézhetjük a viktoriánus kor túldíszített női ruháinak méretesre puffasztott fodros ujjait is.

A ’80-as években a gyors technikai fejlődés rengeteg furcsaságot hozott. A tömeggyártás lehetővé tette, hogy akár korábban szélsőségesnek tartott dolgok is megjelenjenek a divat világában – a neonszínek, a csillogó, műszálas anyagok, flitterek vették át az uralmat a kifutókon; a széles, lenge nadrágszárak, farmerek, műbőrök, állatminták, Disney-figurák, hatalmas válltömések, és mindezeknek a keveréke sem volt szokatlan.

Puffos ujjak: 2019-ben újra visszatérnek, ám sokkal letisztultabban, finomabban, elegánsabban. Ha követni szeretnénk a legújabb irányzatot, érdemes beszerezni ilyen ruhadarabot.

Flitterek: A másik visszatérő elem, amely szintén a ’80-as években élte aranykorát, a flitter. A csillogó anyagból készült ruhák, kiegészítők legtöbbünk számára csak a karácsonnyal, szilveszterrel férnek össze. Most viszont viselhetjük őket bátran akár a hétköznapokon is. A flitteres szoknya és a puha pulóver izgalmas kettős, míg egy ragyogó felsővel az egyszerű farmeres szerelést is fel tudjuk dobni.

Pliszé: Nagy visszatérő a pliszírozott anyagokból készült ruhák divatja. Ez olyan technika, amelyet már az ókori babiloniak vagy az egyiptomiak is alkalmaztak, és vissza-visszatér. Az éles hajtások, berakások végigkísérték az egész divattörténetet – talán nincs is olyan nő, akinek ne lett volna rakott szoknyája –, s napjainkban újra felbukkantak és elterjedtek. Idén a különféle hajtásokat nemcsak szoknyákon, hanem blúzokon és egész ruhákon is alkalmazzák, akár nagyszerű, szinte szobrászi módon kialakítva, már-már művészien.

Kiss Kósa Annamária

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A rosszindulat viszi romlásba az emberiséget

Ma kezdődik a pozsonyi Nepela Memorial

Birkózó-vb a tévében

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Az észak-európai partvidékeken megnövekszik az áradások veszélye a klímaváltozás miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?