Tojásparadicsom

Nemrég Romániában, pontosabban Bukovina szívében jártam az újvári pázmányosok által, így jutottam el a világ ha nem is legnagyobb, de egyik legfontosabb tojásmúzeumába Vamában, a Moldova és a Moldoviţa folyók találkozásánál fekvő községben. Több mint 7000 darabot tudhat magáénak ezeknek a népművészeti alkotásoknak az itteni változatos és gazdag gyűjteménye.
Vasárnap

2019. április 22. 09:15

Peternai Zsuzsanna felvétele

Nemcsak különféle technikával (festett, karcolt, batikolt, patkolt, fúrt, viaszozott, gyönggyel kirakott), hanem különféle anyagból (tojás, fa, porcelán, kerámia, kő, gránit, üveg) készített egyedi hímes tojásokat is megcsodálhatunk. A múzeumban találhatók Európában ritkábban előforduló, távolabbi tájak kultúráját reprezentáló, például izraeli, kínai, indonéziai, indiai, pakisztáni darabok is. A különböző nagyságú tojásokat 5 kontinens 82 országából gyűjtötték össze.

A gyűjtemény tulajdonosa a nemzetközileg ismert művész, Letitia Orsivschi, aki az elmúlt húsz év alatt kiállításokon szedegette össze ezeket a művészi alkotásokat. Több mint hatvan vitrinben a világ és Bukovina tojásait tekinthetjük meg. A hagyományos tyúk-, kacsa-, liba-, fácán-, pulyka-, strucctojás mellett kevésbé ismertek: emu-, nandu-, teknős-, flamingó-, gekkó-, tinamu-, fogoly-, fecske- és krokodiltojások is találhatók.

A nemzetközi kollekcióban helyet kaptak fújt tojások Csehországból, karcoltak Németországból, hagyományos szalmadíszítésűek Szlovéniából, angliai tojás alakú porcelán és velencei maszk alakúak. A görögök vallási motívumokat alkalmaznak tojásra vagy porcelánra, az oroszok pedig egyenesen ikonokat festenek fatojásokra. A zománcozás technikája Kasmír pakisztáni részére jellemző, az elefántot imádó képek Indiára. A Baliról származó maszkok a gonosz szellemek legyőzését jelképezik, a vietnami teknőctojásokat japán művészek pingálták ki.

Bukovina ismert motívumú, hagyományos tojásai között nem ritkák az 50-100 évesek, amelyek családi ereklyének számítanak. Ük-ükanyáktól örökölt egyedi, nagyon régi minták és motívumok láthatók rajtuk. Kizárólag zöldség- és növényi alapú színezékkel festették őket, s a mai napig fényesen csillognak az idelátogatók előtt.

Peternai Zsuzsanna

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Új frekvenciákat kapott a Pátria rádió

Finnország és Csehország az elődöntőben

21 millió euró miatt kockáztat 895 milliót a magyar kormány

5 év Érsekújvár volt polgármesterének

Az oroszok az amerikaiakat is legyőzték

Miből tartsuk el a gyerekünket?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?