Tizenhat évvel a világ(vége) ellen

Már Szlovákiában is érezteti hatását egy svéd tinédzserlány gerillaakciója. Tavaly augusztus óta péntekenként tüntetni jár a parlament elé a környezet védelmében. Mostanra a világ kétezernél is több helyszínén követik a példáját a fiatalok.
Rizsányi Attila

2019. március 27. 09:30

Tavaly augusztus 20-a volt az első olyan péntek, amikor a 16 éves Greta Thunberg nem iskolába ment, hanem transzparenseket, szórólapokat ragadott, és kivonult a stockholmi parlament elé. Mielőtt pedagógusnapi szívhez kapásra ragadtatnánk magunkat: videofelvételek mutatják, hogy a parlament előtt ülve is körmölget, tankönyveket búj. A tanulási helyszín áthelyezését pedig azzal indokolja, hogy a svéd (és a többi) politikusok nem veszik elég komolyan a klímaváltozás problémáját.

Azóta folyamatosan heti négy napot ül csak iskolapadban, mert nem érzi azt, hogy elérte volna a célját. Amely a pánikkeltés, de persze jó értelemben. „A felnőttek gyakran mondogatják, hogy tartozunk a fiataloknak azzal, hogy reményt adjunk nekik. De nekem nem kell a maguk reménye. Nem akarom, hogy reménykedjenek. Azt akarom, hogy pánikoljanak!” Ezt már a davosi Világgazdasági Fórumon mondta, ugyanis arra elég volt ez a fél év, hogy felhívja magára a figyelmet, és szót kapjon presztízsrendezvényeken. És konkrétan ez az esemény is jól példázza, mi a legfőbb gond(ja) a politikusokkal: míg ő a 16 éves fejével vonatra ült, és ott gubbasztott 32 órán át, hogy ne kelljen környezetszennyező repülővel utaznia, a fejesek (magán)repülővel érkeztek és távoztak a fórumról. A beszéde után kapott tapssal meg nem sokra megy a környezet. Különösen Svédország esetében gondolhatnánk azt, hogy Greta nyitott kapukat dönget, mert ott aztán a világ többi országához képest még elég sokat beszélnek a klímaváltozás negatívumairól. A lányka szerint azonban ez csak lózungok tárháza.

Az ajándékként megélt betegség

Greta Thunberggel mostanra viszonylag sokat foglakozott a sajtó, így tudni azt is, hogy Asperger-szindrómát diagnosztizáltak nála. Ez az autizmusnak egy olyan enyhe formája, amely az intelligenciát nem, a szociális és figyelmi képességeket viszont érinti. Ennek fényében talán érthetőbb, honnan ez a rendkívüli elszántság egy konkrét téma kapcsán már harmadikos kora óta. És mostanra sikerült elérnie, hogy százezreket vigyen utcára világszerte. Belgiumban, majd Németországban és Svájcban is csatlakoztak az akciójához, majd november végén Ausztriában is diákok vonultak az utcára a klímaváltozással kapcsolatos tétlenséget sérelmezve. A mozgalom szépen lassan Szlovákiát is elérte, elsőként Pozsony mellett Liptószentmiklóst, Zsolnát és Kassát sikerült megnyerni az ügynek. Végső soron, Greta szavai szerint, az a cél, hogy tudatosítsa az emberekben és a vezetőkben, hogy valóban válságról van szó. Ami a fiatalok perspektívájába igen komolyan belezavarhat.

A legutóbbi hír vele kapcsolatban az volt, hogy norvég képviselők Nobel-békedíjra jelölték az aktivizmusáért. Idén eddig 301 jelöltje van a díjnak, az eredményt az év végén hirdetik ki. De látva Greta eltökéltségét, számára nyilván más jelentené a valódi eredményt. Konkrétan az, ha a felelős személyek úgy viselkednének, mintha égne a ház. Merthogy szerinte ég.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Marad a Szlovákiát is sújtó élelmiszer-embargó

Elfogadta a parlament a Lex Harabint

Šatan lett a Szlovák Jégkorongszövetség elnöke

Matovič cáfolta, hogy holnap jelentené be Zlatica Kušnírová indulását a következő parlamenti választáson

Fejlődik a szepsi „roma” iskola

Lucia Ďuriš Nicholsonová kérvényezte párttagsága felfüggesztését

Legfrissebb galériák
Olvasta már?