Tíz éve euróval fizetünk

Tíz éve még rekeszes pénztárcákat vásároltunk, hogy elkülönítsük az eurókat a centektől, mindent átszámoltunk koronára, és tartottunk az áremelésektől.
Vrabec Mária

2019. január 16. 10:56

te

Azóta megszoktuk, hogy bár többet keresünk, jóval, többet is költünk, mert valóban minden drágább. De ezt talán már csak azok érzékelik, akik 30,126-tal szoroznak be minden egyes eurót. Ez volt az a bűvös szám, amely hónapokkal az euróra való átmenet előtt elhangzott a J&T luxusjachtján, ahol Ján Počiatek akkori pénzügyminiszter „véletlenül” vendégeskedett, és ugyancsak véletlenül dollármilliókat keresett azon, hogy vendéglátóival előre közölte a beváltási árfolyamot. Utána azzal védekezett, hogy csak a hőmérsékletről beszélgettek, amely, láss csodát, akkor pont 30,126 Celsius-fok volt. Nem először és nem is utoljára fordult elő a szlovákiai politikában, hogy valakinek jövedelmeztek a „meteorológiai előrejelzések”, mi pedig azóta is csak hüledezhetünk, hogy ilyen véletlenek léteznek.

Nem érdemes átszámítani

Az eurót persze már megszoktuk, az Eurobarometer felmérése szerint tízből hét szlovákiai lakos jó dolognak tartja, és a lakosság kétharmadának már nem furcsa a használata. De három ember közül egy még mindent átszámít koronára, s a tíz évvel ezelőtti árakhoz hasonlítja a maiakat. Ez nemcsak frusztráló, hanem teljesen felesleges is, mert azóta sokat változott a világ.

Szlovákiának főleg a külkereskedelemben hozott előnyöket az euró bevezetése. „A tranzakciós költségeken, vagyis a pénzváltási és bankügyleteken a bruttó hazai össztermék 0,3 százalékát, több mint 200 millió eurót takarított meg az ország. Mivel eltűnt az átváltással járó kockázat, s ezáltal egyszerűsödött a külkereskedelem, több mint tíz százalékkal növekedett az export és bővült az árukínálat. Felgyorsult a gazdasági növekedés is. Ez pedig közvetlen hatással van a külföldi befektetésekre és az életszínvonal emelkedésére. Az euróövezet országaiba való kiutazáskor mindenképp előny az is, hogy nem kell pénzt beváltani” – sorolta lapunknak a Szlovák Nemzeti Bank szóvivője, Martina Vráblik Solčányiová. Az elemzők ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy mindennek ára van: Szlovákia az euróövezethez való csatlakozással lemondott az önálló pénzpolitikáról, vállalta, hogy alkalmazkodik az Európai Központi Bank döntéseihez, és részt vesz az euróövezet mentési akcióiban (ilyen volt például a Görögországnak nyújtott pénzügyi mentőcsomag). 

 Egyedüliként a V4-ek közül

A visegrádi országok, azaz Szlovákia, Cseh-, Lengyel- és Magyarország közül Szlovákia az egyetlen, ahol euróval fizet a lakosság, de ez a várakozásokkal ellentétben a külföldi befektetőknél nem jár számunkra különösebb előnnyel. A BMW például tavaly Magyarországot választotta, mert úgy ítélte meg, hogy a forint árfolyama stabilabb, és nem utolsósorban több adóengedményt is kapott. A Jaguar Land Rover ugyan a Szlovákia és Lengyelország közötti versenyben két éve Szlovákia mellett döntött, de a Mercedes-Benz Lengyelországban nyitotta meg új gyárát. A verseny tehát kiegyensúlyozott – mindegy, hogy forintban, euróban, złotyban vagy cseh koronában mérjük.

Csehország külön fejezett: ott a korona árfolyamának rögzítésével anélkül stabilizálták az árfolyamot, hogy elfogadták volna az eurót. Ráadásul független államként arra is van lehetőségük, hogy a kivitel támogatása végett gyengítsék az árfolyamot. Ezt az euróövezet tagállamai már nem tehetik meg. „Ma a pénzpiacokon az árfolyam stabilitása a lényeg. Az euró az utóbbi években komoly megrázkódtatáson esett át, és még mindig nem tudjuk, mikor fogja kiheverni. Elsősorban azért nem, mert az euró inkább politikai, mint gazdasági projekt, és sikere nagyban függ a politikai helyzet alakulásától” – magyarázza Jakub Rosa, az Across Private Investmens befektetési társaság elemzője. A közös európai pénz története tehát folytatódik, és újabb tíz év múltán talán azt is elmondhatjuk, hogy minden átszámítgatás és összehasonlítás nélkül a magunkénak valljuk.

Folytatás a nyomtatott Vasárnap 3. számában!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Választási útmutató – fontos tudnivalók

Választási útmutató – fontos tudnivalók

korona

Terjednek az álhírek a koronavírusról

koronavírus

Magasról nagyon magasra emelték a koronavírus-járvány globális veszélyének szintjét

koronavírus

Szlovákiában továbbra sem igazolták a koronavírus jelenlétét

Bankrablót keres a pozsonyi rendőrség

A rendőrség is felkészült a szombati parlamenti választásra

Választás 2020

Özönlenek haza szavazni a külföldön dolgozók és tanulók

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.