Tennivalók, feladatok, ajánlások

A napokban már előfordulnak fagyok, ám sokan még a kerti csapot sem zárták el. Sok helyen repednek a vezetékek, gond van a hőszigeteléssel és a fűtőrendszerekkel. Hogyan készüljünk a télre, és mire figyeljünk a ház körül? Erre keressük a választ az alábbiakban.
Vasárnap

2019. november 14. 11:34

fd

Fűtés

Nem csupán arról van szó, hogy beállítsuk a termosztátot. Az igazi lehűlés előtt ajánlott szakemberrel megvizsgáltatni a kazánt, kitisztíttatni a kéményt: fontos, hogy mindent ellenőrizzenek, kijavítsák az esetleges hibákat. Kályha esetében a tüzelőt is sürgősen be kell szerezni.

Ötlet: Nagy belmagasságú terekben, ahol ventilátor van, használjuk télen is a készüléket! Hogy miért? A meleg levegő felfelé száll, mozgatásával azonban egységes hőmérsékletet tudunk teremteni a szobában.

Szigetelés

Ezzel is a meleg benn tartása a cél, és érdemes külön figyelmet szentelni neki. Ellenőrizzük az ajtókat és ablakokat, tömítésüket, s az is előfordulhat, hogy időszerűvé válik egy ajtó- vagy ablakcsere. Kint ugyanolyan alaposan körül kell néznünk, mint a belső terekben. A falon található réseket, lyukakat be kell tömni, csak így előzhetők meg a rágcsálók és a jegesedés okozta károk. Végül, de nem utolsósorban a tető is ellenőrzésre szorul: idejében pótolni kell a hiányzó cserepeket, zsindelyeket.

Takarítási tipp: Már most porszívózzuk körbe a kereteket, szedjük le és mossuk ki a függönyöket, mossuk meg az ablakkereteket, és tisztítsuk csillogóra az üvegeket kívül-belül. Nem állítjuk, hogy könnyű munka, de ha a család összes tagja besegít, és közben zenét hallgatunk vagy beszélgetünk, akkor jókedvvel is elvégezhetjük. Ha megvagyunk, később már nyugodtan dekorálhatjuk az ablakokat télapós vagy karácsonyi stílusban.

Kert

Aki olyan szerencsés, hogy kertje van, az semmiképp sem ülhet ölbe tett kézzel, amikor zordabbra fordul az időjárás. Ki kell tisztítani az ereszeket; alaposan elzárni a kerti vezetéket, és ki kell folyatni a vizet a függőleges csövekből; az avart pedig gereblyézés helyett érdemes zsák vagy tároló nélkül használt fűnyíróval felaprítani. Elővigyázatosságból már ősz végén szerezzük be a járdára való sót, és a madáretetőket is kirakhatjuk.

Ötlet: Amíg jó idő van, gereblyézzük össze a lehullott leveleket, de ne égessük őket el ott helyben, hanem komposztáljuk. Az ágakat pedig használjuk fel, ha fatüzelésű a fűtésrendszerünk. A bokrok alatt meghagyott kis levélkupacok segítik az állatok áttelelését. Söprűvel szabaduljunk meg a ház falára rakódott pókhálóktól, portól, hiszen ha kívülről is dekorálni akarjuk, nem lehet rendetlen. Próbáljuk ki az égősorokat, működnek-e még, keressük meg a létrát, ne decemberben kelljen ezekkel vesződni.

Hangulat

Bár a kevesebb napfény nem kedvez a jókedvnek, nem kell beletörődnünk a nyomott hangulatba! A nyári fényképek kirakásával megőrizhetjük a vakáció vidámságát, pár új növény és dísztárgy segítségével pedig a téli időszakban is színesebbé tehetjük a lakást. Aztán úgyis megérkezik a karácsony!

Takarítás

A pókok és a poratkák sem lustálkodnak: jobb tőlük mihamarabb megszabadulni. Míg nem túl zord az idő, kicipelhetjük a szőnyegeket porolásra, vagy átmehetünk rajtuk takarítógéppel. Ha nincs kárpit- és szőnyegtisztító gépünk, kölcsönözhetünk hétvégére, akár a szomszéddal vagy rokonnal összefogva. A szódabikarbóna is kitisztítja a szőnyeget – ha beledörzsöljük a szálak közé a partvissal, kicsit hatni hagyjuk, aztán alaposan átporszívózzuk. A porszívózás amúgy is erősen ajánlott a szőnyegek kitisztítása után. Toljuk odébb a bútorokat, és legyünk nagyon alaposak azon a helyen, ahová a fát fogjuk állítani vagy a vendégeket leültetni.

A bútorokat is van még idő akár géppel, akár kézzel rendbe tenni, eltávolítani a foltokat, a port, a morzsákat. Ha már belejöttünk a dologba, a lámpákat, csillárokat is törüljük át, fényük akkor érvényesül a legszebben, ha a búrák pormentesek – egyúttal az esedékes égőcseréket is elvégezhetjük.

Ne várjunk decemberig!

Az ünnepek táján, a téli szünettől kezdve megkezdődik a rokonlátogatás. Ha mi is fogadunk vendégeket, akkor nemcsak az egyedi karácsonyi dekorációinkkal szeretnénk elkápráztatni őket, hanem a lakásunk tisztaságával is. Ám alaposabb takarításra decemberben nemigen lesz időnk: ajándékok után futkosunk, recepteket böngészünk, díszítünk, sütünk-főzünk, készülődünk. Ezek mellé már nem nagyon lehet beleilleszteni egy többnapos nagytakarítást! Sokkal egyszerűbb most mindent ragyogóvá varázsolni és a decembert egy fokkal nyugodtabb szívvel várni.

Rendszerezzünk!

Ahhoz, hogy mindent módszeresen kitakarítsunk, először meg kell találni mindennek a helyét.

A biciklik, rollerek, ide-oda tologatott nyári kellékek elférnek a kamrában, garázsban. Keressük elő a karácsonyfadíszeket, téli bakancsokat, meleg zoknikat, sapkákat, sálakat, a karácsonyfatalpat, a fényfüzéreket és mindazt, amire a következő néhány hónapban szükségünk lehet. Az elektromos árammal működő dolgokat próbáljuk ki, tavaly óta nem változtak-e valamit, nem kell-e javítani, pótolni.

Éléskamra: A kamrában rakjunk le mindent a polcokról, és gyűjtsük össze, ami már nem kell, vagy próbáljuk meg újrahasznosítani. Előre kerülhetnek az ünnepi étkészletek, poharak – s még idejében elöblíthetjük őket –, a karácsonyi fűszerek, a jól bevált téli receptek, megválhatunk mindentől, ami megavasodott, tönkrement, pótolhatjuk frissel, így nem kell majd decemberben annyit keresgélni és vásárolni.

Ruhásszekrények: A nyári hónapok alatt néha a puszta ágyneműhuzat is sok, mostanra viszont már előkerültek a vastagabb takarók (a legnagyobb hidegben a gyapjú a kedvencünk, de érzékenyebb bőrűek számára sajnos, nem ajánlott). A ruhásszekrény mélyéről ilyenkor vesszük elő a télikabátokat, vastag pulóvereket, a kötött harisnyákat. Érdemes a nyári darabokat tisztán, szépen összehajtva eltenni a félreesőbb polcokra, így nincsenek útban, de szezonváltáskor rögtön hordhatók lesznek.

Proaktív, hvg

Otthonunk éke, a kandalló vagy a cserépkályha

Az embernek a tűzhöz való ősi kötődése tagadhatatlan, a lángok hangulatteremtő játéka melegséget csempész a szürke és hideg téli hétköznapokba. Ha a fűtés fával történik, akkor a kandalló vagy a cserépkályha a legjobb választás.

Bármelyik mellett döntünk is, mindenképpen a nappali éke és középpontja lesz, az átmeneti őszi, tavaszi időszakban kiváltja a központi fűtést, a leghidegebb hónapokban pedig kiegészítő fűtésként – vízteres rendszer esetén az egész ház felfűtésére is – alkalmas.

Akinek kandallója vagy cserépkályhája van, tapasztalatból tudja, hogy nem ezek a legkényelmesebb fűtési megoldások, hiszen naponta el kell végezni a tisztítási és begyújtási procedúrát, ami porral és piszokkal jár. Az aprófa felvágása, a fahordás nem a dolgos hétköznapokra való, ráadásul ha csak ezt a rendszert használjuk, munka után hűvös lakásba érkezünk haza. Hogyha előre bekészítjük a gyújtóst, időt takaríthatunk meg, és hazaérkezve már csak egy gyufaszálnyira leszünk a melegtől.

A radiátorral ellentétben ezek az alternatív fűtési rendszerek sugárzó hőt adnak, így hamarabb érezhetjük a kellemes meleget, amelyet a falak is átvesznek. Mivel életterünkben van, ügyelnünk kell a folyamatos oxigén-utánpótlásra, és érdemes beszerezni egy szén-monoxid-jelző készüléket is. Mint a legtöbb fűtési rendszernél, a kandalló vagy cserépkályha esetében is évente ellenőrzésre van szükség, melyet a kéményseprők végeznek, ha indokolt, a megfelelő karbantartó munkálatokkal együtt.

Első a biztonság

Sokan nem is gondolnák, mekkora jelentősége van a biztonság szempontjából annak, mennyire száraz a fa. A frissen kitermelt fa tömegének ugyanis akár a fele is víz lehet. Ilyenkor hibátlanul kivitelezett tűztérben is tökéletlenül ég, s ez korommal és füsttel jár.

Mire érdemes figyelni?

* A kandallóépítés csak akkor jár garanciával, ha szakember végezte.

* Ne kezdjünk bele szakértelem nélkül, mert az személyi sérüléssel és anyagi kárral is járhat.

* A kályha anyagának 900 fokos hőmérsékletet is bírnia kell.

* A füstcsövek, légrések és a szellőzés a szabványnak megfelelők legyenek.

* A kéményekre is engedély kell, melyet a kémény átmérője, kialakítása és anyaga szerint ad meg az illetékes hatóság.

 Milyen legyen?

A korszerű fűtés nemcsak funkciójában, hanem formatervezésében is különleges. Ma már a kandallónak számtalan fajtája létezik: készülhet díszkővel kirakva, csempével burkolva, lehet letisztultan elegáns vagy rusztikus, lebegő vagy körbejárható, a lényeg mindig az, hogy illeszkedjen a lakás enteriőrjébe.

A szakemberek a kandallót 30–40 m2-es helyiségekbe, hétvégi házakba és meghitt estékhez ajánlják, mivel óránként 10–12 kW teljesítményre képes, így a tér gyorsan felmelegszik. A cserépkályha családi házak kifűtésére ideális, mivel az igényelt 2–4 kW energiához közelebb áll az általa óránként termelt 4–6 kW energia. Így kellemes, de nem túlzott meleg érhető el a segítségével.

Régi hangulat új köntösben

A mai modern cserépkályhák a régi idők kemencéit idézik, de hőleadás és hőtartás tekintetében megelőzik egy radiátor teljesítményét. A titok a heteken át készülő, samottal kevert, tűzálló kályhacsempében rejlik. A megépítés körülbelül egy hetet vesz igénybe, az ára pedig – ha nincsenek extra kívánságaink – 4 ezer euró körül mozog. Valamivel olcsóbban vásárolhatunk mobil kandallót. Az árkülönbség oka a gazdaságosságban is rejlik: míg egy kandalló 1–2 órán keresztül tartja a hőt, a cserépkályha akár 10–12 óráig is árasztja magából a meleget, miután a tűz lehamvadt.

Bármilyen fűtés esetén sokat megtakaríthatunk, ha a ház szigetelése megfelel a modern követelményeknek, s odafigyelünk arra, hogy az ajtókon és ablakokon se távozzon értékes hő.

E-megoldások

A teljes cikk a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
lég

Éljenek a betegek a jogaikkal

Csehy Zoltán

Csehy Zoltán sem veszi át a Térey-ösztöndíjat

Kassa

Fazekaznak, korongoznak a kamionsofőrök

Henrich Sz.

Feladta magát a rendőrségen az egyik legkeresettebb szlovák bűnöző

betléri kastély

Könyvritkaságokat mutatnak be a betléri kastély történelmi könyvtárában

koronavírus

Koronavírus - Kínában hétfőtől leállítják a csoportos utakat bel- és külföldre egyaránt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.