Téma a VASÁRNAPBAN: Hormonok játéka csupán a szerelem?

A szerelem nemcsak poézis vagy érzelmek, hanem tudományosan megmagyarázható kémiai és biológiai folyamatok összessége is. Pontosan megfigyelhető, megmagyarázható, sőt egyes fázisai is előre jelezhetők, még sincs rá senki felkészülve. Talán még az sem, aki kutatja, és pontosan tudja, milyen hormonok és neuronok játszanak ilyenkor velünk.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. február 11. 13:04

Amerikai pszichológusok egy kutatás keretében mágnesesrezonancia-vizsgálat (MRI) segítségével felvételeket készítettek tíz szerelmes nő és ugyanennyi szintén szerelmes férfi agyáról. A résztvevők legalább egy hónapja, de kevesebb, mint két éve voltak szerelmesek párjukba, s a vizsgálat során fényképeket mutattak nekik a szerelmükről, valamint egy rá rendkívül hasonlító személyről. „A szerelmükről mutatott fényképek heves érzelmi reakciót váltottak ki a résztvevők agyában, és működésbe léptek azok a csatornák, amelyek általában kábítószer-függőség esetén aktiválódnak. Vagyis a szerelmes ember ugyanúgy sóvárog szerelme után, mint egy függő a kábítószer után” – magyarázza Marta Popelková klinikai pszichológus, párkapcsolati tanácsadó.

A már megvásárolható Vasárnapban Vrabec Mária utánajárt annak is, hogyan jó viselkedni ebben az időszakban; hogyan változik a szerelem az évek alatt; milyen a nyugodt szerelem; mit lehet tenni a boldog párkapcsolatért; mi a jó házasság 7 titka…

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Az Európai Parlament támogatja az óraátállítás eltörlését

Sokat költenek a jelöltek

Bašternákot áthelyezték a máriatölgyesi börtönbe

Hihetetlen indok miatt maradt el a NASA első női űrsétája

Frissítve

Pellegrini egyelőre kizárta az előrehozott választások lehetőségét

Már kapható a legújabb Vasárnap, benne VasárnapEsküvő + 18 oldalon!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?