Téma a VASÁRNAPBAN: „Fortélyos félelem igazgat minket…”

A cégektől a filmiparon keresztül a politikusokig mindenki a félelmeinkre alapozva akar nagyobb haszonra, magasabb nézettségre, több szavazatra szert tenni…
Vasárnap

2020. január 21. 13:11

vv
- Shutterstock-felvétel

Azért vásárolunk drága kozmetikumokat és még drágább gyógyszereket, mert félünk az öregedéstől, azért szereltetünk otthonunkba zárakat és biztonsági kamerákat, mert tartunk a betörőktől, s azért választunk autoriter, szélsőséges politikusokat, mert elhisszük nekik, hogy rettegnünk kell a migránsoktól, irtóznunk a homoszexuálisoktól, a romáktól szoronganunk a zsidó-liberális lobbi világuralma miatt. Mi pedig szinte védtelenek vagyunk, mert a védekezés a legősibb ösztönünk. Szakemberek szerint egyetlen esélyünk van a félelem legyőzésére: a tudás. Vagyis ha nem hagyjuk magunkat félrevezetni, nem hiszünk az összeesküvés-elméletekben és az ellenségképeknek, hanem mindig arra is gondolunk, milyen érdekek mozgatják a félelemkeltőt.

Bár szinte mindig így tűnik, ez a voksolás valóban sorsfordító lehet. Nem csak arról fogunk dönteni, kik képviselnek majd bennünket az elkövetkező négy év során a parlamentben, és kik a kormányban, lesznek-e köztük magyar pártok színeiben induló magyarok, vagy már csak egyéni képviselőkre, magyar platformokra számíthatunk a szlovák pártokban, hanem elsősorban arról, merre megy tovább ez az ország. Pedig egy kis szerencsével ez az év a Fico-korszak végét is jelentheti, de a valódi kérdés az, ki alakíthat kormányt. A dolgok jelenlegi állása szerint a  Progresszív Szlovákia (PS) és az Együtt (Spolu) koalíciójának listavezetője, Michal Truban, aki sikeresen túlélte füvezős kalandját, de új választókat már aligha tud szerezni. Erre inkább Andrej Kiskának van esélye, aki jó érzékkel középen helyezkedett el és mérsékelt hangot ütött meg. Épp növekedni kezdett volna a támogatottsága, amikor adócsalás miatt emeltek vádat ellene, amit a riválisai nyilván sűrűn fognak emlegetni a kampány során. Egyelőre nem tudni, hogy a legfőbb rivális a Smer-elnök Robert Fico lesz, aki még mindig nem adta fel, ráadásul esküdt ellensége Kiskának, vagy Peter Pellegrini jelenlegi miniszterelnök, aki majd párfeladatként kapja, kivel szemben kell meghatároznia magát. Hogy az ellenzéki pártelnökökről, Igor Matovičtól Richard Sulíkig, ne is beszéljünk, mert esetükben sosem lehet tudni, milyen ötlettel rukkolnak elő, és mikor képesek bármilyen megegyezést felrúgni, szövetséget felrobbantani. Akárhonnan nézzük, nem túl fényesek az ellenzék eddigi eredményei, és még homályosabbak az esetleges kormányalakítási kilátások.

 

A már megvásárolható Vasárnapban Vrabec Mária összefoglalójában elolvashatja azt is, miért vicc, hogy tízévi kormányzás után a Smer most felelősségteljes változást ígér; milyen esélyekkel indulnak az egyes pártok; hogy állnak durvaságban és félelemkeltésben a magyarok; ki dolgozik a legdurvábban és a leginkább egyértelműen a zsigeri félelemmel és ellenségképpel; mitől félünk a legjobban a pszichiáter szakember szerint; miért van az, hogy aki fél, az gyűlöl is; és hogy van-e kiút...

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Olvasóink figyelmeztettek arra, hogy a párkányi vasútállomáson csak szlovák és angol nyelven olvasható a figyelmeztetés (Olvasónk felvétele)

Az Új Szó is hozzájárult a járványra figyelmeztető magyar nyelvű feliratok kihelyezéséhez

Marek Krajčí

Valószínűleg megvan a koronavírus első szlovákiai áldozata

koronavírus vásárlás

Mélyrepülésben a gazdaság

boris kollár

Ideiglenesen befagyasztják a kölcsönöket

Branislav Gröhling
Frissítve

Kinyitnak az iskolai étkezdék a diákok és a nyugdíjasok számára

Martin Klus

Az állam segítségével eddig 3349-en tértek vissza Szlovákiába

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.