Téli feladataink a házban és a ház körül

A nagy hidegek beköszöntével egyre kevesebb a ház körüli teendő, de a házon belüliek örök körforgásban követik egymást.
Vasárnap

2019. február 18. 09:45

h

Naponta: be kell vetni az ágyat, főzni és mosogatni kell, port törölni, edényeket, ruhákat elrakni, áttörölni a konyhai és fürdőszobai felületeket, ha nagy a család, a mosógépet is be kell kapcsolni, stb.

Néhány naponta vagy hetente: fel kell mosni a konyhát és a fürdőszobát, alaposan megtisztítani a fürdőszobai felületeket és a WC-t, porszívózni, áttörölni a bútorokat, tükröket, portalanítani, mosni, vasalni, ágyneműt cserélni, a hűtőben rendet rakni, áttörölni a háztartási gépeket, mikrót stb.

Havonta: a heti teendők mellett minden negyedik héten ki kell porszívózni a szellőzőket, radiátorokat, áttörölgetni a redőnyöket, lámpabúrákat, falakat, kitisztítani a háztartási gépeket – porszívót, mosó- és mosogatógépet – stb.

Ha havazik…

A munka a házon kívül sem áll meg. Nehéz és ismétlődő feladat az éjszaka lehullott, bentről csodálatos hótakarónak a járdákról való ellapátolása és esetleg a napi tüzelő behordása.

Ha a kocsival el akarunk menni otthonról, vagy csak egyszerűen ki akarunk menni az utcára, akkor bizony el kell hánynunk a havat. Ez az egyik legmegterhelőbb téli feladat. Érdemes folyamatosan végezni, mert ha a hó felgyűlik és összetömörödik, nehezebb eltakarítani.

Csúszásmentesítés

Szlovákiában a lakókat vagy ingatlantulajdonosokat nem kötelezi törvény a ház előtti járda megtisztítására és síkosságmentesítésére. Más dolog, hogy – főleg a falvakban – aki valamit is ad magára, a bejárathoz vezető járda és lépcsősor letakarítása után a ház előtt is ellapátolja a havat, nem vár az önkormányzat hóbrigádjára. Csúszásmentesítésre ajánlatos homokot, zúzalékot, salakot, fűrészport használni, de a törvény nálunk indokolt esetben a kevésbé környezetbarát sózást sem tiltja. Szórósó 25 kg-os csomagolásban 3 euróért kapható; csak ott ajánlatos alkalmazni, ahol a járda vagy út mellett nincs növényzet, és a megolvasztott sós hólé a csatornába folyhat le. A só egyébként a járdát és a cipőt is tönkreteszi. Környezetkímélőbb gyári készítmény pl. az agyagzúzalék (drvený íl), a kálisó (uhličitan draselný) vagy a kalcium-klorid (chlorid vápenatý).

Hólapátok, hótolók

A legjobb megoldás a hótól való megszabadulásra a lapátolás, de a nehéz és ismétlődő mozdulatok igénybe veszik az emberi szervezetet és az izomzatot. Ami az első havazás után még kellemes testmozgás, az az ötödiknél már fárasztó munka.

A könnyű anyagból készült, ergonomikus nyéllel ellátott eszközökkel azonban csak a hó súlyát kell megemelnünk. Így csökken a hát megterhelése, s könnyebbé válik az elvégzendő feladat. A hótolók igazi unikumnak számítanak, hiszen csak ritkán kell megemelni őket, mert kiképzésüknek köszönhetően akár 5 centiméteres hóréteget is tolhatunk, görgethetünk velük magunk előtt úgy, hogy közben a nedves hó nem tapad rájuk.

Miután elvégeztük ezt a megerőltető munkát, hátradőlhetünk karosszékünkben a kellemes hőmérsékletű szobában a kandalló vagy kályha mellett, és élvezhetjük az otthon és a család melegét.

Sófolt a cipőn

Képződését a bőr gyenge minőségű kidolgozása okozza. Sajnos a mai lábbelik gyártására használatos bőranyagok színvonala nem érik el a régi időkben használtakét – a bőr gyengeségének egyértelmű jele a fehér foltok megjelenése. Ezek NEM azonosak a téli csúszásmentesítés során keletkezett sófoltokkal, sokkal inkább a bőr elégtelen kikészítése miatt keletkeznek. Ugyanis a bőrt sóban áztatják, amelyet aztán ki kell mosni belőle. Ha az utóbbi műveletet nem megfelelően végezték el, akkor a só vízzel érintkezve fehér szélű folt alakjában kiüt a bőr felületén.

Eltüntetésére a bőrbalzsam a legalkalmasabb, de a természetes méhviaszt tartalmazó balzsam is megfelel.

A sózás által keletkezett sófoltokat dörzsöljük át tejbe áztatott ronggyal, de eltüntethetjük konyhasó és ecetes víz 2 : 1 arányú keverékébe mártott textilanyaggal is – utána balzsamozni is kell!

FÉ, akoapreco, E-mester

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
család illusztráció

Magyarnak lenni: mínusz tizenkilenc

Bugár Béla

Bugárt is meglepte Trnka szabadon bocsátása

Paul Walker autógyűjteménye 2,3 millió dollárért kelt el

harry meghan

Harry herceg és Meghan hercegnő lemond királyi titulusáról és nem vesz részt a királyi család munkájában

Donald Trump

Trump ügyvédjei alkotmánysértőnek minősítették az elnök elleni vádakat

Nagybalog

A málenkij robotra elhurcolt áldozatokra emlékeztek Nagybalogon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.