Tánc a húsosfazék körül

Vasárnap

2019. november 18. 09:45

f

Őszintén megvallom, feladtam. Már jó ideje nem követem a szlovákiai magyar vonatkozású politikai történéseket, ezért részletekről nem is tudok beszámolni, de talán nem is szükséges.

Pusztán az újságcikkek címeiből azonban arra tudok következtetni, hogy nem történik itt semmi egyéb, mint valamiféle sajátos, nevesincs ál-népitánc. A felvidéki magyar politikai elit (elit?) zömmel régről ismert, többé vagy kevésbé elhasználódott, sőt esetenként leszerepelt, korifeusai körbe-körbe járják a húsosfazekat, a magyar néphagyományokból ez ideig teljesen ismeretlen táncot lejtve. Megkockáztatom a névadást, a legtalálóbb talán a Ki viszi a fazekat volna.

Politikus uramék (hol vannak az asszonyságok?) virtuális népies gúnyába bújva, kisebb csoportokra osztva danolásszák hamisan csengő dalukat, majd kisvártatva szétszélednek, hogy újra átrendeződve folytassák a körözést a húsosfazék körül, dúdolva ugyanazt a disszonáns dallamot, akadozó ritmust és átgondolatlan rigmust; esetlenül erőltetve ugyanazokat az előre-hátra (bal)lépéseket, közben hangos, mégis alig érthető csujjogatókat rikkantva bele a dalba egymásnak és közösségünknek címezve.

Gondolom, nem vagyok egyedül, aki nem érti sem a szöveget, sem a táncot. Nem kell hozzá különösebb fantázia, hogy az ember megjósolja, mi lesz a vége. A jövő magyar néprajzkutatói nem lesznek tőle elragadtatva.

Domonkos Péter

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Megnemtámadási paktum nélkül pozitív kampányt ígérnek

Mikuláš Vareha: Kilenc évet ültem, mintha kómából ébrednék

Lakhatási és adóssági patthelyzet

GALÉRIA: Megérkezett Eperjesre az a hatalmas gép, amellyel a Munkácsi utcai házat fogják bontani

Kirgizisztánban zárolták több sajtóorgánum számláit egy oknyomozó riport után

Könyv a dunaszerdahelyi alvilágról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.