Táborozás, fesztiválozás ökoiránytűvel

Nyilvánvalósága miatt szinte kár a szót vesztegetni arra, hogy noha pihenünk táborozáskor, kiránduláskor, nyaraláskor, fesztiválozáskor, szemetelés terén nem engedhetjük el magunkat. De mit tehetünk még pluszban?
Rizsányi Attila

2019. július 12. 09:00

oko

Mind többet hallani olyan esetekről, amikor azért zárnak el a nyilvánosság elől területeket, mert az odalátogatók tömegei nincsenek tekintettel a környezetre, és szemetükkel vagy magatartásukkal maradandó károkat okoznak. De nincs szükségünk ezekre a hírekre ahhoz, hogy tudjuk: ha szemetünk keletkezik kirándulás, utazás közben, akkor azt vigyük el a legközelebbi szemetesig, legyen az bármilyen messze. Azon túl, hogy nem okozunk szánt szándékkal kárt a környezetben, a különböző élőlényekben, külön oda kell figyelnünk arra, hogy a tágabb értelemben vett lábnyomunk a lehető legkisebb legyen. Avagy általánosságban: legyünk tudatosak nyaraláskor is.

Odajutás, ott-tartózkodás

Nem kell feltétlenül a hőn áhított célpontot feladni, távoli úti célról lemondani, arra azonban odafigyelhetünk, hogy miként érjük el. Az utazás módjai közül válasszuk a legkisebb kibocsátással járót, például egy fesztivál esetében – ahova komoly tömegek akarnak eljutni – fogjunk össze másokkal, akár idegenekkel (erre az internet számos lehetőséget ad). A rövidebb távú, helyben történő mozgáshoz pedig nem kell azonnal taxit hívni, ha mondjuk, egysaroknyira halad el a helyi busz vagy a metró. A szállás kiválasztásakor pedig érdemes utánanézni annak, mennyire fontos számukra a környezet megóvása. Ott pedig bánjunk ugyanolyan takarékosan az energiával, mint otthon, azaz ne pazaroljunk csak azért, mert a közműszámla máshoz érkezik.

Helyit és mértékkel

A környezeti szempontokon túl azért is érdemes a helyi termékeket előnyben részesíteni, mert így nagyobb eséllyel kóstolunk bele az adott különlegességekbe. És bármennyire megérdemelt is a pihenés, ne essünk túlzásokba: ne spájzoljunk be a kelleténél többet élelmiszerből se, hogy aztán végül a kukában kössön ki.

Ahhoz pedig nem kell egyszer használatos csomagoló, hogy a kirándulás helyszínére tudjuk szállítani a finomságokat. Tehetjük őket hordozóba, amelyet majd otthon elmosunk, a kulacsunkat pedig útközben újra és újra megtölthetjük ahelyett, hogy mindig lecserélnénk.

Kenekedés, mosakodás

A fesztiválozók körében általános probléma, hogy miként és mennyire tisztálkodhatnak. Ha szerencséjük van, akkor használható zuhanyzó közelébe kerülnek, ha nem, akkor jönnek az egyéb módozatok. Ezek közül talán a legproblematikusabb a le nem bomló törlőkendők használata korlátlan mennyiségben, holott a végeredmény úgysem lesz ideális. Ennek elkerülésén túl érdemes olyan tisztálkodószereket választani, amelyek önmagukban is környezetkímélők, a csomagolásuk pedig végképp az, és vonatkozik ez a használni kívánt olyan specifikumokra is, mint például az arcfesték.

  • Mielőtt elindulunk otthonról, kapcsoljunk ki minden felesleges fogyasztót.
  • Ha repülővel utazunk, minél kisebb csomagot vigyünk – nem kell kimaxolni a súlybeli korlátozást.
  • Készüljünk az útra újratölthető kulaccsal, hordozható kávéscsészével, evőeszközökkel és akár fém szívószállal.
  • Kerüljük az egyszer használatos holmit, a helyit viszont részesítsük előnyben, akár szuvenír vásárlásakor is.
  • Ha élővízben fürdünk, lehetőleg ne frissen krémezve masírozzunk bele.
  • Túrázáskor ne térjünk le a kijelölt ösvényről: ne csak az eltévedésre, hanem a természet zavartalanságára is gondoljunk.

A teljes írás a Vasárnap 28. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Lakhatási és adóssági patthelyzet

Mikuláš Vareha: Kilenc évet ültem, mintha kómából ébrednék

Megnyitották a felújított érsekújvári hidat

Míg az egyik fizetett, a másik lopott – tolvajokat keresnek a Dunaszerdahelyi járásban

Boris Johnson: az új kormány január 31-ig végrehajtja a Brexitet

A lány megengedte a barátjának, hogy igazítson a frizuráján, később ezt nagyon megbánta

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.