Szövegközpontú ünnepi versengés

A Kulcsár Tibor Szavalóverseny, amelyet az idén tizennegyedszer, és a Cogito Esszéíró Verseny, amelyet félkerek, 15. alkalommal tartottak, duplán ünnepi. Egyfelől áthatja már az advent előhangulata (résztvevői a szünetben a pozsonyi karácsonyi vásárban is megfordulnak), ám ennél sokkal fontosabb, hogy maga az esemény ünnep: versünnep, prózaünnep, esszéünnep, a szövegírás és szövegmegszólaltatás ünnepe.
Rizsányi Attila

2019. december 11. 10:38

hir
Forrás: MTAG

A Duna utcai magyar alapiskola és gimnázium két megmérettetésének résztvevői különböző előünnepi rituálék után jutottak el a november 29-i díjkiosztóig, a pozsonyi Csemadok-székházba. A Kulcsár Tibor Szavalóverseny indulóinak idén is a szlovákiai magyar irodalomból kellett kedvükre való és alkalomhoz illő szövegre találniuk, majd megtanulniuk, megszólaltatniuk, hogy a zsűri (Szemet Edit, a Pátria rádió szerkesztője, pszichológus; Horváth-Naszák Szilvia magyartanár, LEAF Akadémia, Pozsonyi Magyar Intézet; Rizsányi Attila, a zsűri elnöke, a Vasárnap szerkesztője) előtt három-három próza- és verskategóriában már a legjobb formájukat hozhassák. A Cogito Esszéíró Versenyre pedig az pályázhatott, aki az előre megadott címek valamelyikére írt szövegét idejében elküldte, hogy a bírálók (Szemet Edit, Cs. Liszka Györgyi, a Vasárnap főszerkesztője és Bolemant Éva coach, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alapító elnöke) jól megfontolt döntést hozhassanak róluk.

Galéria
d-1
f-2
c-3
v-4
+3

A záróakkordként kihirdetett eredmények szerint az esszéíró verseny abszolút győztese Lénárt Dóra (Felsőszeli) lett, és mind a négy témának megválasztották a győztesét: Lehet-e hinni valakinek? – Madarász Zsófia (Gúta); Túra egy diktatúrában – Sloboda Karolina Éva (Réte); Élsz, vagy csak létezel? – Petrik Zsófia (Pozsony); A kevesebb néha több – Škereň Marián (Szenc). A Vasárnap különdíjban, ezáltal féléves előfizetésben részesítette Korpás Lillát (Boldogfa), aki a harmadik téma mezőnyében indult.

A szavalóverseny mind a hat kategóriájában díjazásra érdemes volt a felhozatal.

I. kategória – Vers: 1. Bukovsky Dorottya (Deáki), 2. Zsoldos Virág Ágnes (Nagymegyer), 3. Peöcz Bernadett (Csilizradvány). Próza: 1. Czafrangó René (Gúta), 2. hely Takács Jázmin.

II. kategória – Vers: 1. Rákász Fanny (Dunaszerdahely); 2. Szabó Emma (Dunaszerdahely), 3. Haris Katarina (Érsekújvár). Próza: 1. Béhr András Bertalan; 2. Jakubáč Éva (Pozsony), 3. Vass Virág (Dunaszerdahely).

III. kategória – Vers: 1. Zsoldos Viktória (Szenc), 2. Borbély Zsófia (Szenc), 3. Astaloš Klaudia (Komárom). Próza: 1. Hőnyi Rebeka (Szenc), 2. Molnár Dominika (Komárom).

Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke Haris Katarinát részesítette elismerésben. A Vasárnap különdíjasa Németh Noémi (Csicsó) lett, aki az esszéírók kiemeltjéhez hasonlóan féléves előfizetést kapott a szerkesztőségünktől.

A teljes cikk a Vasárnap 50. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Népbolt

Nagyanyáink konyhája a szoci derekán

Elásott igazság

Az Elásott igazság brutálisabb és izgalmasabb, mint a legvéresebb skandináv krimik

telefon kép

Óvatosan a pikáns képekkel – többezer eurója bánhatja

Apple iPhone 11

Márciusban érkezik az olcsóbb iPhone

csoki

Miért szeretjük a csokoládét?

Jiri Langer

FELJEGYZÉSEK ÚTKÖZBEN: Hidak könyve XIX. / A legenda

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.