Szoros hármas

Ünnepi színész. Várkonyi Zoltánnal forgatott filmjeit, a Kárpáthy Zoltánt és az Egri csillagokat piros betűs napokon, de főleg karácsony táján vetítik. Vagy a Zsurzs Éva rendezésében készült Abigélt. Jókai Mór, Gárdonyi Géza és Szabó Magda hőseinek eszményi megformálója volt Kovács István. Ideális romantikus hős. Vagy nem romantikus, de hős vagy nemesi sarj. Mint Komár István gróf a Jancsó Miklós megálmodta Allegro barbaróban. Formálta-e mindez, hatott-e rá azokban az években, és visszaköszön-e még a múlt a mai életébe?
Szabó G. László

2019. december 20. 10:00

s
- Szkárossy Zsuzsa felvétele

A Jancsó-filmeknek Balázsovits Lajos, Keleti Mártonnak Nagy Gábor, Horváth Z. Gergely tévéfilmjeinek Lukács Sándor, Esztergályos Károly alkotásainak Kozák András volt az ikonikus arca. Ön Várkonyi Zoltán filmjei révén lett népszerű színész.

Pedig csak két fontos filmszerepet kaptam tőle. De elindult egy legenda, és talán nem is kellene lerombolnom.

Lerombolni?

Nem is lerombolni, az túlzás. De hogy a kedvence lettem volna… bár elmondhatnám, hogy így volt! De nem. Eljátszottam nála két jelentős filmszerepet… ha ez azt jelenti, hogy a kedvence voltam, legyen! Én úgy érzem, semmi nem utal erre. Még csak szorosabb barátságban sem voltam Várkonyival. A főiskolán még az udvarias tanár-növendék viszonyon sem léptünk túl.

De ő vette fel az osztályába, és ő szerződtette a Vígszínházhoz.

Erre büszke is vagyok. Szerepért viszont soha nem jelentkeztem nála. Amit kaptam, megcsináltam. Olyan nincs is, hogy szólsz, szeretnéd eljátszani Kárpáthy Zoltánt. Vagy téged választanak a szerepre, vagy nem. Ha valakit nem tartok tehetségesnek, nem dolgozom vele. Attól pedig, hogy filmben és színházban is kaptam tőle feladatokat, még nem voltam Várkonyi kedvence. Nem is vártam el tőle, hogy megveregesse a vállamat, és azt mondja: „Hogy te milyen derék gyerek vagy! Mostantól tegeződjünk, és ha akarod, jó haverok leszünk.” Ez fel sem merült köztünk.

Több évtizedes pályája során találkozott egyáltalán olyan rendezővel, akit Várkonyi elé állítana?

Azon a címen, hogy bennem gondolkodott? Nem, nincs ilyen. Ennek ellenére mégis azt mondom: nagy szerencsém volt szinte mindenben. Amikor jelentkeztem a főiskolára, pont olyan típust kerestek, mint amilyen én voltam. Ez biztos, hogy hozzájárult a sikeres pályakezdésemhez. De ha nem Várkonyi indított volna osztályt, vagy csak a következő évben vesznek fel, és Ádám Ottóhoz kerülök, akkor máshogy startolok. Nem egy remek történelmi filmmel, hanem valamilyen színpadi szereppel. Sok függ a csillagok állásától. Remek színész csak akkor lesz valakiből, ha lehetőséget kap arra, hogy megmutassa, milyen tehetséges. A mi pályánk a közönség ízlésében, érzéseiben realizálódik. Otthon képzelhetek magamról bármit, hogy milyen nagy színész vagyok, ha az nem derül ki a közönség elismeréséből. Ahhoz is szerencse kellett, hogy az Egri csillagokat két évvel a Kárpáthy Zoltán után forgattuk. Hogy a Jókai-film sikere döntően befolyásolta, hogy Venczel Verával mi lettünk a történet szerelmespárja.

Valós egyéniségét mennyire fedték a filmvásznon eljátszott romantikus hősök? Már az érettségi táján is ilyen típus volt, akire felnéztek az osztálytársai?

Semmilyen fazont nem hoztam magammal.

A budai úri fiúét sem?

Nem, nem, nem.

Egyszerűen csak a jó kiállású, elegáns csábítót?

Nagyon nehezen tudnám megfogalmazni, milyen voltam. Jó esetben azt mondanám: átlagos polgári családból jöttem. A valóság azonban kicsit bonyolultabb ennél. Az anyai nagyapám asztalosmester volt, ami nem kifejezetten polgári sarjat jelent. Az apai nagyapám pedig lakatosként dolgozott.

Egyik a fa, másik a vas mestere volt.

Az asztalos nagyapámat már nem ismertem, tehát azt sem mondhatom, hogy ipari miliőben nőttem fel. Könyvtárunk, az volt, de a nagy része annak is az én igényeimhez kötődik. Minden érdekelt, mindenre fogékony voltam. Erős vágy hajtott a tudás, a művelődés felé. Elsősorban mégis a szüleim tisztessége, tisztasága, a nyitottságuk, az emberségük, a szeretetük formálta a személyiségemet és három lánytestvéremét. Mindannyian helytálltunk az életben.

Zsurzs Éva révén az Abigélben is egy jó svádájú férfiembert alakított. Vitay Georgina otthoni szerelmét, Kuncz Ferit, aki meg akarja szöktetni a lányt a Matula zárt, puritán világából.

Ez a szerep sem volt idegen tőlem. Nem okozott nehézséget. Még csak kitalálni sem kellett, hogyan csináljam.

Ha csak fél szóval is, jelezte a forgatás során Zsurzs Éva, hogy miért önnek adta a szerepet?

Nem. Soha. Egyszerűen felkért rá, én pedig megtiszteltetésnek vettem, hogy rám gondolt. Nagyon szerettem Éva munkáit, de az Abigél előtt egyszer sem dolgoztunk együtt. Az viszont nagyon nagy élmény volt. Ahogy Várkonyinál, úgy Zsurzs Évánál is éreztem, hogy bízik bennem. Nagyon különböző emberek voltak ők ketten. Éva olyan anyatípus volt, aki egy-egy mondattal babusgatta a színészét, Várkonyiból pedig mindig azt éreztem, hogy pontosan tudja, mit kér. Dörmögő, indulatos hangjában ott volt a szeretet is, úgy instruált. Főiskolás voltam, amikor megismerkedtem Bessenyei Ferenccel. Sok mindenről szó esett már az első beszélgetésünk során. Várkonyiról mondott pozitívat is, negatívat is, de volt egy nagyon pontos észrevétele. „Pontosan tudja, milyen meleg a másik ember keze.” Ezt állította róla. Zsurzs Éva pedig kedves, felkészült és tévedhetetlen nő volt.

És a másik Éva, a partnere?

Szerencsi Éva? Nagyon édes, imádnivaló lány volt. Vele sokat játszottam. Már a pályám elején is, a Bartók Gyermekszínházban, aztán később a Vígben. Jó emberei voltunk egymásnak. De mi jutott még az eszembe?! Egy híres ember a felmenőim között. Deák Ferenc.

Az államférfi? A haza bölcse? A nemzet prókátora?

De ő sem volt arisztokrata. Tőle sem örökölhettem semmi ilyet. Deák Ferencnek nem volt családja. Az öccsének, Deák Józsefnek viszont igen. Az ő Sára nevű lánya az én ükanyám unokatestvére volt.

Régi filmjei közül Szász Péter Fiúk a térről című alkotását sem hagyhatjuk figyelmen kívül, amelyben Albert Zolit, a bokszolóból lett banktisztviselőt játssza. Ma már meglehetősen ellentmondásos kommenteket kap a film.

Én nagyon szerettem. Ostoba politikai megítélés alá esett; ezt végtelenül sajnálom, mert nagyon jó munka volt. A Kádár-rendszer utolsó szakaszában készült, amikor még úgy tekintettek vissza a kommunista ellenállásra, hogy az nem volt szalonképes. De nem erről szól a történet. Nagyon jó kalandfilm volt, izgalmas sorsokkal.

Mennyire befolyásolta az akkori magánéletét, hogy nők százezrei rajongtak önért, és mázsaszám kapta a szerelmes leveleket?

Milliárd emlékem van erről az időszakról. Egyvalamit azonban hangsúlyoznom kell: nem azért, mert olyan hú, de jó, erkölcsös fiú voltam, hanem mert tisztességes nevelést kaptam, soha, de soha nem éltem vissza a helyzettel.

El tudta hessegetni magától a kísértés minden apró jelét?

Az utolsó lépésig el sem jutottunk. Nem volt futó, egyéjszakás kalandom, ami a népszerűségem hozománya lett volna. Sok nagyon jó kapcsolatom volt, de nem ettől, a rajongói levelekből, célzásokból eredően. Senkit nem zavartam el a színház művészbejárójától, ha megvárt, de senkinek nem mondtam, hogy gyere, pedig önálló lakásom volt, és gondolkodás nélkül, boldogan jöttek volna. Nem volt rá receptem, hogy így fogok viselkedni. Az élet hozta így.

Nemrég a dr. Béres Józsefről szóló Cseppben az élet című sorozatban tűnt fel dr. Dévényi szerepében. Ő volt az első orvos, aki esélyt adott az azóta bevált immunerősítőnek. Párjával, Sajgál Erikával pedig Kálmán Imréről és feleségéről a Spinozában hoztak létre egy nagy sikerű zenés előadást. De úgy gondolom, még ennél is nagyobb közös sikerük: húszéves fiuk, Domonkos, aki másodéves egyetemista Cambridge-ben. Külleméből ítélve nem lepne meg, ha angol filmesek hálójába kerülne.

Egyelőre nem ambicionálja a színészetet, de ki tudja, mit hoz a jövő. Én nem fogom befolyásolni őt. Nem is beszélek neki erről. Okos, tehetséges fiú. Minden közösségben remekül működik. Történelem–orosz szakon tanul. Az angol középfokú vizsgája már megvolt, amikor felvették a gimnáziumba, ahhoz kellett neki még egy nyelvet választania. Erikával nem szóltunk bele ebbe sem. Elcsodálkoztunk, amikor tizennégy évesen azt mondta: „Legyen az orosz!” Nekem megvolt, de el is veszett, pedig nagyon szép nyelv, és nagyon gazdag kultúrához kötődik. Persze nem hagyott nyugton bennünket a dolog, és megkérdeztem őt, hogy miért épp az orosz mellett döntött. „Nem tudom, apa” – mondta. Aztán eltelt két esztendő, és szólt, hogy már tudja. És elmesélte, hogy amikor számítógépes játékokkal szórakozott, megjegyezte, hogy mindegyikben az orosz srácok voltak a legjobbak, a legaktívabbak. Ez volt az impulzus. És most vette fel az oroszhoz a szovjet filmtörténetet. Csodákat fogsz látni, Domikám, mondtam neki, és nagyon büszke vagyok rá. Alig telik el este, hogy ne beszélnénk vele. Cambridge egy pillanat alatt kinyitotta előtte azt a világot, amelyről mi csak tudtunk, hallottunk, ő viszont már abban él. Nehéz szívvel engedtük el őt, de biztosak vagyunk benne, hogy minden problémát képes megoldani. Ügyes fiú. Boldogok vagyunk, hogy a karácsonyt itthon tölti.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 51-52. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

Márciusig tarthat a Vág-híd aládúcolása

marian kotleba

Kotleba akár 8 évet is kaphat

Peter Pellegrini

Pellegrini: A kisebbségeknek nem kell aggódniuk, gondoskodunk róluk

renrend

Vasvillával támadt egy 78 éves férfi 82 éves szomszédjára

vonat

VIDEÓ: Saját testével védte a vonat alá esett lányát az apuka

Norbert Bödör

A rendőrség lefoglalta Bödör telefonját

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.