Vasárnap

Szentestéből elégtelen

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. január 26. 10:37

Mármint nekem. Magam osztottam magamra e minősítést. Pedig olyan jól indult. Szeretek hajnalonként felébredni, csodálni az égbolt izgalmas képeit. Egy ilyen csodás élmény közben jutott eszembe, hogy nézzenek bár bolondnak, különcnek, akárminek, nem, nem megyek én nagybevásárlásra sehová karácsony előtt.

Majd lüke leszek tolakodni, mérgelődni, bosszankodni, pláne feleslegesen pénzt költeni, úgyis megmarad sok minden, jut majd bőven az utca macskáinak, az ég madarainak is a maradékból. Amúgy sem kell annyit enni, a hírekben is hallom, hogy többször riadóztatták a mentőket túlevés miatt, a kukák is rosszul lettek, karácsony másnapján már a köztük lévő tér is megtelt, folyt ki a massza a parkolóba, míg a szorgos kukások hatalmas autóikra nem lapátolták a lakótársak kidobott ételét, egyebét.  

Még az ajándéknak szánt apró meglepiket is megkaptam közeli kedvenc boltomban. Finomakat főzök majd szeretteimnek, de nem fogok én elfáradni, lógó orral érni el a kedves napig. A lakást sem díszítem cirkuszoskocsihoz hasonlóra, nem szeretem, csak épp szimbolikusan, egy-egy szeglet jelezze, hogy valami melegség, öröm, boldogságos pillanat közeleg. Pihentem is eleget, nem bosszankodtam, hiszen annyi volt belőle egész évben, hogy csak na. S mennyire botor és felesleges volt szinte valamennyi haragom. Balga munkahelyi esetek, még balgább utcai bumfordiságok, hivatalok csalafintaságai, mennyi, mennyi, most hát megbocsátó szívvel nevetek mindegyiken. Szóval ilyen bölcs és okos voltam én a karácsonyi várakozás heteiben, napjaiban, majd elrepültem nagy tudományomtól, példamutató önhittségemtől. Úton-útfélen vigyorogtam boldog-boldogtalanra, hogy majd én megmutatom… Meg is mutattam, na. Szép volt, meghitt volt, mindenki örült, beszélgettünk, míg egyszer csak jelzett a mobilom. Egy kedves ismerősöm boldog ünnepeket kívánt, én meg az udvariasság élő szobra vagyok, azonnal válaszoltam sok kedves szóval. Igen ám, de későn figyeltem fel rá, hogy ő az ő szentestei örömszavait hetvenhét embernek küldte el, örömében összekapcsolva valamennyit. Boldog és örömteli válaszom is repült hát hetvenhétnek, s mikor rájöttem, hogy a „válasz mindenkinek” kütyüt nyomtam meg, teljesen ismeretleneket zargattam, arról nem is beszélve, hogy udvariasságom az összes pénzt elvitte a mobilomról. No akkor, akkor káromkodtam egy jó sűrű hosszút, hogy bele is fehéredtem, hamarosan jöttek ám a viszont-SMS-ek, éjfélig pittyogott a mobilom, hogy „köszönjük kedves jókívánságaidat, de nem tudjuk, ki vagy”, ekkorra már nevettem, nevettünk, hatalmasakat szórakoztunk hülyeségemen, meg azon is, hogy amit bespóroltam a karácsonyi felesleges és el nem követett vásárlásokon, azt most szépen mind elveszítettem a sok mobilos firkákkal.

Majd elgondolkodtam. Hogy is van ez? Hát egyetlen durvaságot sem válaszoltak idegen emberek, mind kedves, vidám SMS-t küldött vissza, s én emiatt dühöngtem akár csak egy percig is? Elszégyelltem magam. Nem elég, hogy gyarlóságomban eszembe sem jutott, hogy szentestén egyszerűen kikapcsoljam a mobilomat, még lelkifurdalásom is támadt, hogy egy szemernyivel sem vagyok különb a Deákné vásznánál, sőt. Vigye a kánya a pénzt, már nem is számít, inkább megmelegedett a szívem, s noha nem szoktam tenni különösebb újévi fogadalmakat, úgysem tartom be a legtöbbet, most azért azt megfogadtam, hogy a legközelebbi szentestén kikapcsolom a mobilomat, a hétköznapokon meg sokkal jobban fogok figyelni embertársaimra, gondjaikra, örömeikre.

Tán kijavítható lesz akkor az az elégtelen.

 

---------------------

 

Sutor nekrológja, amelyben az együgyű kelet-európai nőt elsiratta, a sajtóművészet remeke volt, az olvasók az orrukat fújták a VASÁRNAPi reggeli mellett.

Szabó Magda: A szemlélők

 

 

 

 

Önnek ajánljuk

2018. augusztus 31. 02:52

Stelázsik kincsei

2018. augusztus 17. 00:35

Fogyatékossággal élőim

2018. július 5. 23:58

Vévévépont, kutyakaka…

2018. október 18. 13:00

Akik a háttérben munkálkodnak

2018. október 18. 12:00

Elhallgatott történeteim

2018. október 18. 11:00

Vasárnapi asztal