Szabadidő a teraszon

Egy terasz vagy erkély azon túl, hogy fontos életterünk lehet, fontos üzenetet is hordoz: sok mindent elárul a tulajdonosáról.
Vasárnap

2019. július 11. 09:15

Színei, összhangja, harmóniája vagy rendezetlensége, elhanyagoltsága láttán azonnal pozitív vagy negatív érzések ébrednek az emberben. Mások véleménye is fontos, de a tervezéskor, berendezéskor ne ez legyen a döntő. Mindig úgy alakítsuk ki ezt a pluszéletteret, ahogy nekünk, a családunknak a legjobban megfelel, hogy jól érezzük magunkat ott.

A kialakítás mikéntjét leginkább a funkció határozza meg, vagyis el kell döntenünk, hogy milyen célra kívánjuk használni ezt a területet. Más szempontokat kell érvényesíteni kisgyermekes családnál, mint szinglinél, ráadásul a méret is komoly korlát lehet.

Mi mindenre jó egy terasz?

Miközben folyamatosan igényeinkhez alakítjuk, kielégíti kreativitási vágyainkat, fejleszti esztétikai érzékünket. Jó ide kiülni, -állni, friss levegőt szívni, nézelődni, feltöltődni. Nagyobb terasz akár nyaralóként is szolgálhat, napozó vagy fürdősarok is kialakítható rajta. A dohányzás rossz szokásának hívei dohányzóhelyként használhatják, itt rendezhetjük be kis kedvenceink, cicák, kutyák lakóhelyét, de a gyerekek részére is kitűnő játszótér lehet.

Egy egzotikus virágokkal befuttatott terasz közelebb hozza hozzánk a természetet, s benne gyönyörködve sikerélménnyel tölt el bennünket. Biokertészkedés színtere lehet, fűszernövények, zöldségek, gyümölcsök termeszthetők rajta. Akár munkahelynek is alkalmas, és saját kis kávézó, teázó alakítható ki az egyik sarkában. Kiváló hely a grillezéshez, családi, baráti programokhoz.

Ruhaszárítástól a gyertyafényes estéig

Egy terasznak vagy erkélynek egészen prózai haszna is van: használhatjuk mosott ruhák szárítására, hobbieszközök tárolására, pl. itt tarthatjuk a horgászfelszerelést, kerti szerszámokat stb. Télen bulik alkalmával itt hűthetők le az ételek, italok, zord időben madáretetőket helyezhetünk ki ide, s bentről figyelhetjük a csipegető madárkákat, ami üde látvány télen a depresszió megelőzésére.

Biztosan mindenkinek eszébe jut még pár új ötlet, de abban talán egyetértenek, hogy a sok lehetséges funkcióból a közös élmények szerzése a nyerő. Csodás dolog reggel innen szemlélni a felkelő nap első sugarait, egy kávé vagy tea mellett ráérősen elbeszélgetni. Vagy csak ülni csendben és hallgatni a csiripelő madarakat, elolvasni a napi híreket, kedvenc könyvünket lapozgatni; társasozni vagy épp kertészkedni a gyerekekkel; szemlélni a virágok fejlődését, kortyolgatni a friss mentalevelekkel ízesített hűsítő limonádét. Romantikus gyertyafényes estét eltölteni azzal, akit szeretünk…

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Néhány MKP-s az Összefogásért dolgozik

GALÉRIA: Csak büntetőkkel jutott tovább a DAC a kupában

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Robbanás volt egy halálos vírusokat tároló orosz laboratóriumban

Elsőként úszta át négyszer egyfolytában a La Manche-csatornát egy amerikai nő

Az amazóniai erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?