Sok múlik a konyhán!

Mivel életünkben rendkívül nagy szerepe van a helyes táplálkozásnak, a minőségi tápanyagoknak és az ételkészítés folyamatának, melynek során a lehető legkevesebb energiát szeretnénk fogyasztani, nem mindegy, hogy ez hogyan történik.
Vasárnap

2019. június 20. 09:30

A konyha a lakás legenergiaigényesebb területe, ezért néhány szabályt ajánlatos megtartani, hogy minél kevesebb gáz és villany fogyjon. Fontos követelmény, hogy olyan gépek, eszközök kerüljenek ide, amelyek segítenek ennek a célnak a megvalósításában.

Megfontolt tervezés és használat

Lényeges szempont a tervezés: a család létszámához kell viszonyítani, hogy mekkora hűtőszekrényre, fagyasztóra van szükség, és a kiválasztáskor ügyelni kell arra, hogy a berendezés kis fogyasztású és jó minőségű legyen. Érdemes az árakat jól megnézni és összehasonlítani, mert sok pénzt lehet vele megtakarítani.

A készülékek burkolatán embléma jelzi az energiafelhasználás mértékét. A legjobb minősítésű berendezések energiafogyasztás szempontjából az A++, A+ és A jelűek; léteznek egyedi ökocímkék is, amelyek a gyártó országban minősítik a terméket.

Mivel a konyhai vízfogyasztás mosogatáskor a legnagyobb, érdemes mosogatógép vásárlását is fontolóra venni. Olyan konyhai kisegítő eszközökre, edényekre van szükség, amelyeket könnyű tisztítani, és kevés víz kell az elmosásukhoz.

Csak a szükséges mértékben melegítsünk, ne tegyünk a készülékekbe a kellőnél nagyobb mennyiséget, ügyeljünk a megfelelő, kezelési leírás szerinti használatra.

Tűzhelyek

Vegyes tüzelésűek: Ma már kevésbé használatosak, de mivel még előfordulnak, érdemes megemlíteni őket. Előnyeik közé tartozik, hogy a fa és a szén mellett akár szárított kerti fahulladékot is el lehet égetni bennük. Hátrányuk, hogy eléggé nagyok, s az erős hőkisugárzás miatt nem minden lakásban használhatók. Hátrányuk még, hogy az égés során korom és füst keletkezhet, amely tovább szennyezi a környezetet.

Gáztűzhelyek: A felhasznált gáznemű tüzelőanyag szerint propán-bután és földgáztüzelésű készülékeket különböztetünk meg. Az energiát jó hatásfokkal hasznosítják; hátrányuk, hogy kikapcsolásukkor megszűnik a hőkisugárzás. A láng hőmérséklete az 1000–1500 Celsius-fokot is elérheti, ezért az ételekhez több zsiradékot kell adni, és ez fokozott gőzképződést okoz. A gáz égése fogyasztja a helyiség levegőjét, emiatt a gáztűzhelyek fölé külső térbe vezető páraelszívót és levegőbevezetőt kell szereltetni a jó levegőért és a penészesedés elkerülése végett.

Villanytűzhelyek: Mivel nincs nyílt láng, a tűzveszély kisebb, mint más készülékeknél. Kezelésük egyszerű, beállítható a sütés-főzés ideje, így szabályozni lehet az energiafelhasználást. A főzést mindig nagyobb fokozaton kell kezdeni, majd csökkenteni a hőfokot, mert a kezdeti nagy energiafelvétel után már kisebbel is megfő az étel. Külső térbe vezető elszívó nem szükséges, de a belső szagmentesítő elszívó javítja a levegőminőséget.

Mikrohullámú sütők

A felhasznált energiamennyiség és a tisztaság szempontjából nagyon hasznosak, de az egészségre gyakorolt hatásuk miatt folyamatos használatuk és a közelükben való tartózkodás nem javasolt. Ételek gyors felmelegítésére, kiolvasztására nagyon hasznosak, de nagy hátrányuk, hogy növelik az elektroszmogot, és szén-dioxid-kibocsátásukkal szennyezik a levegőt.

Hűtőszekrények

Használatuk rendkívül fontos, hiszen a különböző klimatikus viszonyok mellett az ételeket megfelelő fokon kell tárolni; azonban lényeges, hogy itt is figyeljük az energiaosztályokat. A nanotechnológiás készülékek antibakteriális öntisztító bevonattal vannak ellátva, leengedni sem szükséges őket. Elektromos fogyasztásuk a háztartásénak nagy részét teheti ki, ezért beállításuk, tisztán tartásuk és ajtajuk jó zárása fontos szempont.

Páraelszívók

Feladatuk a konyhában a légkör páramentesítése és a szagelszívás. A párátlanítás hatékonysága növelhető a készülékhez speciálisan illeszkedő szagstop fóliával. Ezzel egyben a berendezés zajszintje és fogyasztása is csökken. Általában a tűzhely elszívójával van kapcsolatban.

A környezetbarát vagy ökokonyha fogalma hamarosan kiegészülhet a távvezérelt konyháéval. A 21. századi technikai fejlődés következtében ugyanis az egyes berendezések informatikai működtetése ma már nem álom, hanem valóság!

homeinfo, wikipedia

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Čaputová magyarok között töltötte napját

Čaputová magyarul posztolt Gombaszögről

Korábban lényegesebben befogadóbb volt a világ

Ha jól választ, a nagy melegben az étel is hűsíthet

Kellemetlen: véletlenül rossz házba tört be a NAKA

Melegkiütés vagy napallergia?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?