Rokonokkal, barátokkal vagy céggel?

Inkább két lakástűz, mint egy költözés, tartja a mondás, aki viszont költözni kénytelen, előbb vagy utóbb arra a kérdésre is választ kell találjon, hogy kivel. Az alábbiakban a lehetőségek pluszait és mínuszait állítjuk szembe, a csináld magad-féle hozzáállás előnyeit kidomborítva.
Veres István

2019. szeptember 17. 09:00

hmm

Egyedül még az sem költözik, aki egyedül él – a költözéshez segítség kell. Nem mindegy azonban, ki segít, hiszen attól, hogy valaki segíteni jön, még nem biztos, hogy hasznát is vesszük. Fordított eset, amikor valaki segítene is, tudna is, viszont nem szóltunk neki. Akár falun lakunk, akár városon, mindenhol elérhetőek a költöztető cégek, amelyek drágán vagy még drágábban elvégzik helyettünk a munka nagy részét.

Instrukciók és szívességek

Egyre többen költöznek ilyen cégekkel, főleg városon, ahol sokszor gond a parkolás, vagy a lift hiánya miatt megoldhatatlan a súlyos bútorok le-föl cipelése. Ha az ember a családból, rokonságból vagy a baráti körből nem tud legalább három-négy férfit mozgósítani a költözés napjára, akkor minden bizonnyal céggel fog költözni, hiszen másképp nem tud. Aki viszont abban a hitben hív költöztető céget, hogy neki nem lesz dolga, az téved, ugyanis a cégek is ellátják instrukcióval a klienst: mit és hová és hogyan pakoljon, sok esetben dobozokat hoznak, ha a parkolás nem megoldható, nekik akkor is meg kell oldaniuk, és általában meg is oldják. További előnyük, hogy instrukciókat kérnek, és a kliens instrukciói szerint dolgoznak, vagyis nem fognak előjönni olyan kérdésekkel, hogy „figyelj már, nem jobb lenne inkább emez a bútor amabba a szobába, amaz a doboz meg inkább emezekre a ruhákra? Ha rám hallgatsz, emezt inkább átrakod amoda” – efféle megjegyzéseket a költöztető cég alkalmazottai nem fognak tenni, hiszen tudják, hogy nem ezért fizetik őket, ráadásul mivel mindennap ezt csinálják, unják is már nagyon. Bizonyos cégek a költöztetendő bútor- és dobozmennyiség térfogatából, a lakás szobáinak számából állítják össze a kalkulációkat, esetenként pénzt kérve az emeletek száma alapján is a cipekedésnél. Az árakat áttekintve elmondható, hogy egy kisebb lakás átköltöztetését megúszhatjuk ötszáz euró alatt, de ha házból költözünk egy másik házba, ott a cég el fog kérni legalább egy ezrest.

Ha továbbá barátokat vagy rokonokat dolgoztatunk ingyen, illik nekik minimum ebédet és frissítőt biztosítani: slágerkaja költözéskor a paprikás krumpli vagy a rakott krumpli, ha a konyhát is teljesen össze kell aznap pakolni, akkor a rendelt pizza vagy a döner kebap. Olyan is van, hogy a pakoló barát felesége vagy a rokon magára vállalja, hogy megfőz, és a kaját elhozza – neki örökre adósai maradunk, ha mással nem, hát azzal, hogy mi főzünk a csapatra, ha majd ő költözik.

Legyen buli a költözés!

A segítség jól jön, de ha túl sokan lézengenek a költözés helyén, az sem jó. A gyerekeket érdemes mindenképpen internálni valamelyik baráthoz vagy rokonhoz, mert az apróságok biztosan lassítani fogják a folyamatot. Ha céggel költöztetünk, egy vagy két barátot-családtagot akkor is érdemes odahívni, hiszen a költözés épp azért stressz, mert megyünk az ismertből a nagy ismeretlenbe, így adódhatnak nem várt problémák vagy beszereznivalók, amik általában adódnak is. A készenlétben levő barátot ilyenkor el lehet szalasztani a boltba, barkácsáruházba, akárhová. Előny, ha autója is van.

Ha buliként fogjuk fel az egészet, és vannak barátok, akik erre vevők, netán már mi is segítettünk nekik ilyesmiben, ne hagyjuk ki a remek alkalmat. Jelentsük be nekik jó előre, hogy költözni készülünk (a pontos időpont általában az utolsó két hónap során tisztázódik le). Ha tudunk kérni ismerőstől furgont, kérjünk, de nagy gondot ne csináljunk belőle, ha nem, hiszen aprópénzért kölcsönözhetők furgonok a nagyobb városokban (lásd keretes írásunkat).

A barát-rokon verzió további előnye, hogy őket vissza lehet hívni a jövő héten, hogy a szekrényt odébb tegyék, inkább a másik szobába vigyék, vagy segítsenek összerakni emezt-amazt. A költözés ugyanis mindig egy újnak a kezdete, az új pedig tele van ismeretlenekkel. Ezért szeretjük. A költözés pedig ahány, annyiféle, így biztosan lesz olyan is, hogy semelyik okos cikk vagy szakértő nem ajánlotta, nekünk mégis beválik, vagy olyan, hogy mindenkinek bevált, csak nekünk nem. Távolról sem szeretnénk azt sugallani, hogy a sikeres és boldog költözés egyik fő hozzávalója a pálinka, de (főleg ha bulisra vesszük a figurát) azért legyen kéznél mindig valami feszültségoldó, amiből a nap végén megkínáljuk magunkat, meg azokat, akik a munkában segítettek, mondván: na, hát ez jólesett.

 

A furgonkölcsönzés fortélyai

Nagyobb városokban cégek és magánemberek egész sora foglalkozik furgonok bérbeadásával, úgyhogy költözéskor ezt a lehetőséget mindenképp érdemes igénybe venni. Ha nem fogunk több száz, csak mondjuk, tíz-húsz kilométeres távokat menni, és csak egy napra béreljük ki a furgont, szerencsével megúszhatjuk ötven, de még akár harminc euró alatt is a kölcsönzést. Érdemes az apróhirdetés-oldalakat böngészni, hiszen itt többen is kínálnak bérbe furgonokat. Előnyük, hogy mivel használt, gyakran többéves, ütött-kopott járművekről van szó, nem is kérnek értük sokat. Hátrányuk, hogy ezt más is tudja, szerda magasságában pedig már általában ezeket a következő hétvégére lefoglalják. Érdemes tehát ilyen kölcsönzéskor két-három héttel előtte lefoglalni az autót. Ha ez nem sikerül, maradnak a nagy autókölcsönző cégek, amelyek előnye, hogy jó eséllyel mindig van szabad kocsijuk, viszont mivel újabb kocsikkal dolgoznak, a bérlet is drága, ráadásul a legtöbb esetben letétet kérnek (általában ezer eurót), amit a kocsi visszaszolgáltatásakor visszaadnak (letétet a kisebbek is kérnek, de általában csak egy-két száz eurót). A legtöbb esetben úgy működik a dolog, hogy teli tankkal odaadják az autót, mi pedig teli tankkal fogjuk visszaadni, vagyis a leközlekedett kilométereket mi magunk álljuk.

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Ajtónkon kopog a koronavírus

Ladislav Bašternák

Újabb bűncselekményekkel vádolja a NAKA Bašternákot

sport a tv-ben 2

Chelsea–Bayern és Napoli–Barcelona BL-meccs a tévében

Varga Zsolt

Varga Zsolt: Történelmi pillanatok

parlament illusztráció

Gyorsított eljárásban fogják tárgyalni a 13. nyugdíj bevezetését

Julian Sands

Sztárunk a VASÁRNAPBAN Julian Sands

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.