Rézsas, ősrádiók és gasztrokülönlegességek

Huszonhat évvel ezelőtt vágtak neki a vendéglátásnak Királyhelmecen, a fokozatos, állandó fejlődés révén lett mára étterem az egykori apró kávézóból
Rizsányi Attila

2019. december 2. 09:30

c
- Csanda Gábor felvétele

Negyedszázada sehol nem lehetett presszókávét inni Királyhelmecen, csak forrázottat. Feterikék pedig, talán elsősorban a külföldi útjaikon látott példák nyomán, otthon azt fogyasztották, ha máshogy nem, kotyogóból. „Aztán egyszer csak megszületett az ötlet: csináljunk egy olyan kis kávézót, ahol a helmeciek is megtudhatják, milyen a presszókávé. Csehországból rendeltünk egy olaszországi gépet, amely akkor 200 ezer koronába került – nagyon drága volt, majdnem egy autó ára. A sajátos dizájn miatt esett erre a választásunk: rézből készült, és egy rézsas ül a tetején. A mai napig itt van a bárpulton; már nem használjuk, de szimbólum lett.” Feterik Szilvia, a Privat Café & Restaurant vezetője így idézte fel a kezdeti lépéseket idei látogatásunkkor – merthogy már hosszú évek óta a Vasárnap vendéglátói is ők, ha épp azon a tájon eredünk olvasóink nyomába.

Páciensek helyett diákok

Megnyílt tehát a kávézó, ahol a presszón kívül szendvicseket, salátákat is kínáltak, arra számítva, hogy a szemben levő kórházból majd átjárnak a betegek, az orvosok, ám ez a számítás nem vált be. „A kórházból senki nem jött ide salátára, viszont a gimnazisták és szakiskolások törzshelyévé váltunk. Megnyertük őket a fagyipoharakkal, amelyeken saját készítésű tejszín volt, emellett komoly koktél- és alkoholkínálatunk volt.” Közben pedig állandóan újítani próbáltak, például a hókristállyal: meglátták egy magyarországi strandon, és nekilendültek, beszereztek egy hókristálygépet, s ezzel ismét új színt hoztak be Királyhelmecre.

Családi vállalkozásként a családi házban kezdtek; a férj, Miklós édesanyjának eltávozása után több helyiség üresen maradt, és bár ilyen szomorú helyzetben nem egyszerűen és gyorsan történnek a változások, egy hosszabb időszak után megszületett az elhatározás: bővülni kell. Térben és névben is: „Kezdetben a nevünk annyi volt, hogy Privat Café, hiszen magánkávézó voltunk magánházban, családias hangulattal. Ehhez annyit kellett hozzátenni, hogy & Restaurant.”

Privát receptek

Az első időkben 24 fő fogadására volt alkalmas az étterem, ahol azonban nem a profi kifőzdék éttermi ízeit kínálták a betérőknek. „Mi nem úgy főztük meg, mondjuk, a húslevest, ahogy az meg van írva a normakönyvben, hanem ahogy otthon szoktuk. Ízlett is mindenkinek.” Ekkortájt jelentkezett a komolyabb konkurencia is a településen, miközben a vendégek már családi, ünnepi eseményeket is szerettek volna tartani náluk, ám ehhez még mindig nem volt elég tér – újabb építkezés és bővítés következett, amelynek nyomán akár kisebb esküvőknek is otthont tudnak adni.

A helyi adottságok is azt követelték meg, hogy komplex étlapot alakítsanak ki, hiszen egy túl szűk réteget megcélzó, specifikus kínálattal nem tudnák megszólítani a szélesebb közösséget. „Ezt úgy oldottuk meg, hogy hagyományos ételeket is felvettünk az étlapra, nem hiányozhatnak róla a biztos pontok, de hozzáteszünk néhány különlegességet, a kísérletezők vagy az újat kedvelők számára.” Ehhez természetesen az étel és gasztronómia szeretete, az új iránti kíváncsiság szükséges. „Megvan a zsigereinkben: nagyapám a falu hentese, majd kocsmárosa volt, otthon mindenki az étel körül forgolódott, sütött-főzött. Nem volt mindegy, hogy mit eszünk, akkor sem, ha étterembe megyünk – menjünk a jó felé.”

Galéria
d-1
f-2
g-3
v-4
+8

Lépcsőfokok a szakmában

Ahány gasztronómiai lap volt, mind beszerezték, majd a további tudáséhség szakácsiskolába vitte Feterik Szilviát, miközben szenvedélyesen járják a szűkebb és tágabb környék éttermeit, hogy tanuljanak, inspirálódjanak. Ebben a folyamatban egy újabb lépcsőfok volt a pálinka- és borszakértői képzés. Akkor Miklós vállalkozása a magyar borászokat és hungarikumokat népszerűsítette külföldön, és ennek kapcsán is fontos ismeretségek kötődtek. „A megismert borászok nagyon jó emberek; tanítottak bennünket: miért jó, ha egy adott bor száraz, mit kell figyelni, felfedezni benne. Átéreztük, hogy ez egy tudomány, és bele akartuk ásni magunkat, a képzésen pedig kiváló szakemberek nyitottak meg előttünk egy teljesen új ismeretvilágot.”

Persze a kínálat sem minden, a környezetre, az enteriőrre is oda kell figyelni. „Korábban keleties hangulatú volt a belső tér, gyöngycsillárokkal, rolók helyett bambuszokkal, fából készült székekkel. Idővel elhasználódott, és meg is unják a vendégek, ezért döntöttünk az újítás mellett.” A mostani, letisztultabb enteriőrnek a kialakításakor megkerülhetetlen elemek voltak a régi rádiók, amelyek Miklós gyűjtőszenvedélyének köszönhetően kerültek a házba, és csak a legkülönlegesebbek, -reprezentatívabbak férnek el az étteremben. A kerti terasz pedig a férj másik kedvtelésének, az asztalosmunkának a lenyomata: ott minden bútor, berendezés és faszerkezet az ő keze munkáját dicséri. Miközben ezen a téren sincs megállás: Miklós mostanság egy különleges, ősi japán faégetési technikába , a shou-sugi-banba ássa bele magát a műhelyében.

Katarzis az étteremben

Tevékenységük minden szegmensét áthatja a szenvedélyesség, igaz ez a famegmunkálásra is, amely iránt férje lelkesedése hatására Szilvia is érdeklődik, de természetesen az étteremlátogatásra is. „Nekem a gasztronómiai élmény jelent annyit, mint akár a színházi. Számomra megfizethetetlen az is, ha születésnapomra elvisznek egy neves étterembe.” Családi ügy is ez tehát, Miklósnak a kezdetektől affinitása volt hozzá, s a borászat beépítésével csak újabb lendületet kapott. „Sikerélménye volt, elkezdte érteni a bort, meg tudott szólalni ezen a szaknyelven a helyi borászok között. Később szakmájában profilt váltott, átlépett a pénzügyi világba, de megmaradt támasznak.”

Márpedig támaszra mindig szükség lesz, mert a vendéglátói vállalkozás sem méznyalás, és nem válik önjáróvá Szilvia szerint, nem csak a trendek követése miatt, hanem azért sem, mert a konyhában és a beszerzésben is mindig akad feladat. „Most például a rumnak és a ginnek van kultusza, erre van is igénye egy feinschmeckernek különleges alkalmakkor, így a nyáron például nyolcféle gintonicot készítettem.” Ugyanakkor bármennyire kérik is sokan, a menüztetés és a házhoz szállítás nem lesz a profil része, mert meggyőződésük, hogy így nem tudnák azt kínálni, amit a vendég megérdemel. Vannak azonban alkalmi rendezvényeik, étlapnyi libás különlegességgel készülnek Márton napja idején, borestéket szerveznek, tavaly tábortüzes őszbúcsúztatót is tartottak, volt már paleolit menüjük is, sok ételkülönlegesség ötletét pedig a lányuk, Evelyn adja, aki a profi gasztrovilág élvonalába tartozik (2015-től 2017-ig saját rovata is volt a Vasárnapban, a GasztRovat – a szerk. megj.). „Tőle én már tanulok. A magasabb szintű gasztronómiát műveli, Norvégiában kezdte, dolgozott Michelin-csillagos éttermekben, most pedig Budapesten egy fine dining étteremben.” Esetenként újhullámos ételek ötleteit hozza haza, így például a soha nem látott new wave sushikat, vagy a különleges levest, a tom kha gait és a rament is részben neki köszönhetik a királyhelmeciek.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 48. számában jelent meg!

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus
Frissítve

Csütörtökön 1454 embert teszteltek, ebből 24 minta volt pozitív

eduard heger

Megegyezett a kormány a bankokkal a törlesztőrészletek halasztásáról

Alsóhatár

Fűtetlen lakásokban a karanténban

b

Nem egyszerű eljutni a bősi karanténközpontba és onnan haza

Komárom

Kék színben pompázott a komáromi Szentháromság-szobor

Suja tímea

„Nem tudtunk kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.