Pluszként adtuk olvasóinknak

Lapunk története a mellékletekkel új fejezethez érkezett, módosult az arculatunk, szélesedett olvasóink köre, és a többletként készülő füzetek vagy belső mellékletek bizonyos mértékig a hazai piac által nélkülözött szaklapok, magazinok hiányát is pótolják – gondoljanak csak a Vasárnapi Asztal receptfüzeteire, a Lélek, a Kézimunka, az Otthonunk vagy az Olvasmány stb. mellékletre.

2018. október 12. 12:30

- Képarchívum

 

VasárnapiAsztal

Első receptmellékletünk egy kis, külső füzetecske a Vasárnap karácsonyi asztala volt 2005 adventjében, 26 recepttel. A benne szereplő ételek legtöbbjét magunk sütöttük, főztük, fényképeztük, mint ahogy a 2006 februárjában megjelenő Vasárnap Farsangi fánk címűben közölteket is. 2007–2008-ban befőzési ötletekkel ajándékoztuk meg az olvasóinkat, ezenkívül 2008-ban Farsang és Húsvét a Vasárnappal címmel is készültek receptfüzetek, melyek igazából 2009-től váltak rendszeressé. A havonta megjelenő kiadványok címe – Vasárnapi menü – jórészt állandósult (kivételt képezett a Vágykeltő ételek, húsvét előtt a Böjtös ételek vagy adventben az Őszi ünnepi asztal kiadvány), 2012-től pedig Vasárnapi asztal címmel jelennek meg.

2014-ben megváltozott a formátum, a kicsi, A5-ös füzetek helyére az ugyancsak 16 oldalon megjelenő A4-esek léptek, 60-70 recepttel. Tartalmilag is nagy volt a változás, a nagyobb terjedelem rovatok állandósulását is lehetővé tette (A hónap menüje, A világ ízei, Önök küldték, A hónap zöldsége/gyümölcse stb.). Külső munkatársakkal is több ízben együttműködtünk – Héger Rudolffal, Boros Annával, Anyalai Tóbiással, Bugár Krisztinával és legújabban Nagy Zsófiával; ők saját, egyedi receptjeiket saját fotóikkal illusztrálták. A fényképeket egyébként képszolgáltatótól vásároljuk az egyes receptekhez. A melléklet szerkesztője Ferenczy Éva.

 

VasárnapGyógyász

2009-től indult Urbán Klára szerkesztésében. Ezután rendszeresen havonta jelent meg, különböző témákat feldolgozva, körbejárva, szakorvosok tanácsaival. Foglalkoztunk a gyermekbetegségekkel, szív- és érrendszeri panaszokkal, a magas vérnyomás következményeivel, a diabétesszel, daganatos és allergiás betegségekkel, ízületi és mozgásszervi problémákkal, a szem, a bőr betegségeivel, az immunrendszerrel, lelki egészségünkkel, bőrápolással. Orvosaink tanácsot adtak intim dolgokban is, rámutatva, mennyire fontos, hogy ne szégyelljünk beszélni a szexről! S ugyanilyen fontos a fiatalok szexuális nevelése. Olvasóink reagáltak is az orvosi véleményekre, vagy tanácsot kértek Postaláda rovatunkban. Kérdéseiket szakorvosoknak, gyógyászainknak továbbítottuk. A válaszokat nemcsak a Gyógyász mellékletben, hanem az Élet–mód rovatban is közöltük.

 

VasárnapKézimunka

Azok az olvasók hívták életre, akik szívesen kötnek, horgolnak, és szerettek volna új mintákhoz, leírásokhoz jutni, ráadásul magyar nyelven. Az első külső kézimunkafüzet 2012 tavaszán, a második adventben jelent meg Ferenczy Éva szerkesztésében. 2013-ban és 14-ben két, 2015-ben négy, az utóbbi két évben pedig két-két alkalommal leptük meg olvasóinkat, immár belső melléklettel. Állandó munkatársunk is van a mátyóci Czap Magdolna személyében, aki nemcsak a minták leírását, hanem gyönyörű, precíz kivitelezésű terítőit is elküldi címünkre – ezeket lefényképezzük, és továbbajándékozzuk hű olvasóinknak.

A kézimunkázás olyan kedvtelés, amely óriásit változott az utóbbi évtizedekben. Terjednek a kreatív DIY-technikák, a dekupázs, a transzfer- és textilfestés, a foltvarrás stb., így újabb mellékleteinkben már ezek is helyet kaptak, szintén az olvasók kezdeményezésére.

 

VasárnapCsillagjós

2014-ben külső mellékletként indítottuk útjára, negyedéves horoszkóppal, önismereti tesztekkel, számmisztikával, álomfejtéssel, agykontrolltechnikák ismertetésével. A tervezett évi négyből azonban csupán háromszor (Ázsoth Réka és Ferenczy Éva szerkesztésében), az azt követő években pedig már csak az adott év legelső számában jelent meg egészen napjainkig, benne éves nyugati és kínai (vagy más keleti) horoszkóppal, kiegészítő ezoterikus írásokkal.

 

VasárnapKertvarázs

Kis formátumú, A5-ös füzetként 2013-ban jelent meg Növénykalauz mellékletünk, majd Kertvarázs címmel 2016-ig adtunk ki füzetet a kertészkedő olvasók számára. A haszonnövényekkel kapcsolatos tanácsok, ötletek mellett a hobbi- és díszzöldségekkel is foglalkoztunk benne, kerttel kapcsolatos különféle házi praktikákat, bevált trükköket ismertettünk. Ugyancsak Ferenczy Éva szerkesztésében.

 

VasárnapOlvasmány

2010 és 2016 között jelent meg, rendszerint valamelyik ünnephez kötődve irodalmi mellékletünk, amely az ünnep hangulatát idéző (klasszikus) elbeszéléseken és verseken kívül szlovákiai magyar szerzőktől is közölt írásokat. Szerkesztője Ferenczy Éva és Cs. Liszka Györgyi. A melléklet rendkívül értékes része volt A Kopertákból nyert olvasnivaló című szöveggyűjtemény, melyben olyan kimagasló írások is voltak, mint a komáromi Izsák Ildikó felejthetetlen Tisztességes vacsorája, melynek történetei a múltból ízes, hiteles nyelvjárásban lejegyezve folytatásokban jelenhettek meg. A melléklet 2016-tól szünetel, de már idén novemberben lesz folytatása!

 

Rejtvényes nyár

2008-ban jelent meg az első A4-es szabadidős mellékletünk, akkor még Rejtélyes nyár címmel; egy éven belül Rejtvényes nyár lett belőle. A hagyományos keresztrejtvények mellett skandináv rejtvényeket, szókeresőket, szudokukat stb. is tartalmazott, s külön ki kell emelni az azóta sajnos elhunyt százdi Budai Ernő saját készítésű, Vasárnappal kapcsolatos rejtvényeit, melyek az évek során sajátossá tették ezt a mellékletet. A füzetet viccek, tréfás kis írások, tesztek, képek színesítették.

 

VasárnapOtthonunk

A lakberendezés, otthonteremtés témaköre 2010-be kapott külön mellékletet a Vasárnapban, és a mai napig részét képezi lapunknak. Előbb külső képes mellékleteket szerkesztettünk, majd a lapon belül jelent meg a tetején kis kiugró résszel, mára pedig anélkül. A melléklet egyrészt az építkezési vállalkozók számára biztosít hirdetési felületet, saját reklámmenedzsere van (Kiss Péter, valamint az utóbbi években Turza Kata személyében). Az eredeti 16 oldal az évek során 8–12-re csökkent, ezeken új lakberendezési irányzatokkal, stílusokkal kapcsolatos írások, felújítási tanácsok és más témába vágó cikkek olvashatók. A melléklet hitelességét évekig Homoly Éva mérnök szakírásai szavatolták. Szerkesztője Ferenczy Éva.

 

VasárnapLélek

A VasárnapLélek 2010 májusában indult Csiba Annabella gondozásában. 2012 júniusáig ő vezette, amikor szülési szabadságra ment, Ázsoth Réka vette át. 2016 januárjától megújult, szerkesztője Bolemant Éva lett, nyolcról tizenhat oldalra növekedett, és VasárnapLélek – a Belső Valóságra változott a címe. Ekkor nemcsak tartalmilag, hanem külsőleg is felfrissült.

 

VasárnapHáztartás

Az egyik legfiatalabb mellékletünk. 2017 januárjától jelenik meg Ferenczy Éva szerkesztésében havonta, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a modern háztartások vezetésében. Olyan témaköröket ölel fel, melyeket mi magunk is hasznosnak ítélünk meg, mint a háztartás felszerelése, a gyermekes család háztartása, gépek, berendezések, okosházak, nagytakarítás, tárolás, téliesítés, tűz- és betörésbiztos lakás stb. Emellett tippeket adunk a tisztítószerek házilagos elkészítésére, és barkácsolni szerető olvasóink számára kreatív rovatot is indítottunk – ezt előbb Vida Nikoletta írta és fotózta, tőle Veres István (Műhely, Újra hasznos) vette át.

 

Huncutka

A Vasárnap-füzetek keretében Huncutka melléklete a nyári szünet után, szeptemberben jelent meg 2011-ben és 2012-ben. A gyerekek először huncutkás kifestőt kaptak, majd magyar népmesékből összeállított válogatást olvashattak Ázsoth Réka szerkesztésében.

 

Nyári Kalauz

A legelső Nyári Kalauz 2015 nyarán jelent meg, akkor még külső mellékletként. Előtte is adtunk tippeket a nyárra olvasóinknak, 2013-ig VasárnapNyaralás volt nyári mellékletünk címe. Egy év szünet után pedig elindult a friss és tartalmas Nyári Kalauz Ázsoth Réka szerkesztésében.

 

Téli Kalauz

A nyári kiadvány sikerein felbuzdulva 2015 decemberében megjelent a Téli Kalauz. Előtte volt egy hasonló mellékletünk, a 2014-es VasárnapAjándékozó, de azt gondoltuk, olvasóink szívesebben fogadnának egy olyan mellékletet, mely nemcsak a karácsonyra, hanem az egész téli idényre ráhangol. Szerkeszti Ázsoth Réka.

 

VasárnapEsküvő

Sok-sok éve (2003-tól) sikeres mellékletünk, melyben hasznos tanácsokkal, tippekkel próbáljuk meg ellátni a házasulandókat. Mindig év elején jelenik meg, februárban vagy márciusban. Kovács Ilonától Ferenczy Éva, tőle Ázsoth Réka vette át a szerkesztését.

 

VasárnapKvíz

A múlt évben egy speciális Vasárnap-füzet jelent meg, a VasárnapKvíz. 2017-ben két száma volt, egy tavasszal, egy pedig ősszel. Szerkeszti Ázsoth Réka.

 

HUmorzsák

Szintén tavaly indult, ugyancsak Ázsoth Réka szerkesztésében a HUmorzsák, mellyel a vidáman szórakozni szerető olvasóinknak próbálunk meg kedveskedni.

 

Egészség Extra

Az Egészség Extra első száma – Egészségmagazin címmel – 2012. októberében jelent meg az Új Szó hétfői Egészség mellékletének továbbfejlesztett havi változataként. Célja az, hogy lehetőség szerint szakszerű választ adjon az olvasók egészséggel kapcsolatos kérdéseire, közölje észrevételeiket, részletesebben bemutasson egy-egy betegséget, tájékoztasson a gyógyítás aktuális módjairól, és tanácsot, ötletet adjon annak, aki egészségesen szeretne élni. A Vasárnap-előfizetők a hónap első számával együtt kapják kézhez. Szerkesztője Kovács Ilona.

 

 

Sorozat

Szépüljön a Vasárnappal!

2016 májusában indítottuk novemberig tartó interaktív sorozatunkat a pozsonypüspöki Gold Stúdió és a somorjai Erika Italy Fashion szalon együttműködésével. Putz Vera kozmetikus, Pataki Valéria és Németh Alica fodrász, Putz Valéria sminkes és Hodossy Erika divatszakértő segítségével a 21 önként jelentkező 17–57 éves korú női olvasónkat átváltoztattuk, felöltöztettük – a munkafolyamatot képes oldalakon örökítettük meg, demonstrálva, hogyan lehet egy nő még szebb és tökéletesebb, hogyan lehet megújulni, a hátrányokból előnyt kovácsolni egy kis odafigyeléssel.

 

 

Orvosok, pszichológusok, akik jó tanácsokat osztogattak a Gyógyászban

Dr. Bercik Árpád, a tőketerebesi kórház tüdőosztályának főorvosa

Dr. Fazekas Ferenc királyhelmeci kardiológus

Dr. Ferkó Barnabás, a nagykaposi rendelőintézet és betegápoló otthon igazgatója

Dr. Molnárné Tomori Alica nagykaposi tüdőgyógyász

Dr. Tóth Erzsébetet köbölkúti gyermekorvos

Dr. Klenko Erzsébet gyermekorvos

Dr. Farkas Beáta párkányi szemorvos

Dr. Varga Béla dunaszerdahelyi ortopéd szakorvos

Dr. Czakó László pozsonyi szájsebész

Dr. Alena Kállayová pozsonyi onkológus

Prof. Viliam Fischer pozsonyi szívsebész

Dr. Katarína Neczliová pozsonyi allergológus

Dr. Ronald Pavlov kassai gasztroenterológus

Dr. Loksa Vilmos hainburgi nőgyógyász

Prof. Rácz Olivér kassai orvosprofesszor

Prof. Kovács László pozsonyi gyermekgyógyász

Dr. Alena Urvayová belgyógyász, a Sportkórház volt igazgatója

Dr. Pavol Malovič, sportorvos

Dr. Koprda Andrea dunaszerdahelyi allergológus

Dr. Katarína Neczli pozsonyi allergo-immunológus

Dr. Mészáros Gabriella dunaszerdahelyi gégész

Dr. Pápay Éva somorjai bőrgyógyász

Dr. Gašpar Alica dunaszerdahelyi pszichiáter

Dr. Zácsik Tímea pozsonyi orvos

Dr. Janegáné Urbán Andrea orvos

Dr. Póczik Gábor ipolysági neurológus

Dr. Garay Márta fogorvos

Dr. Katarína Lordová rehabilitációs orvos

Dr. Ľubomír Okruhlica pozsonyi pszichiáter

Dr. Bakai Júlia körzeti orvos

Dr. Jakab Ernő ortopéd szakorvos

Greguss Mónika gyermekpszichológus

Szelléné Német Elvira pszichológus

Dr. Eva Vojtková kassai pszichológus

Hadas Katalin pszichológus

Mádi István bécsi gyógyász

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kevés tejet, ám egyre több sajtot fogyasztunk

Szeptemberben jön az emeletes RegioJet

Brexit: Csődeljárás elé néz Jamie Oliver étteremhálózata

A világbajnok pilóták is megemlékeztek Niki Laudáról

Osztálytársai zaklatása miatt ugorhatott ki az ablakon egy 16 éves fiú

Nyomozás indult a helytelenül elvégzett transzfúzió ügyében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?