Párkapcsolat nagy korkülönbséggel

Hallunk híres párokról, ahol a nő sokkal idősebb a férfinál. Boldognak és kiegyensúlyozottnak látszanak annak ellenére, hogy valószínűleg vannak keserű pillanataik, akár a környezetük miatt.
szabolaci

2018. november 8. 10:00

- Fotó: shutterstock.com

„Akit szeretnek, sosem öregszik meg, szerelmese szemében mindig tizenhét éves marad, és kócos haját, könnyű, nyári ruháját ugyanaz a barátságos szél borzolja egy életen át, ami akkor fújt, abban a végzetes pillanatban.” (Szerb Antal)


Sandra L. Caron a University of Maine professzora mondja: „Hosszú időn át tápláltuk azt az elképzelést, hogy a nőknek meg kell keresniük egy embert, hogy valaki gondoskodjon róluk, egy olyan embert, aki képzettebb, jobb munkát és több pénzt keres. De ma, amikor felnőtt nőket nézünk, a legtöbb önellátó, és nem kell a gondoskodást keresnie.” Dr. Caron kutatásában, amelyben a feleségek legalább 10 évvel idősebbek voltak, meglepően pozitív attitűdöt talált a párok között, bár különösen a nők esetében a megbélyegzés és a bizonytalanság iránti félelem gyakori volt. A Journal of Couple és a Relation Therapy című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a párok úgy gondolták, hogy életkorbeli különbségük a külső világnak nagyobb jelentőségű, mint számukra, és hogy a férfiak erősebben vonzódtak a kezdeti kapcsolatokhoz a fizikai vonzerő miatt.

 

Változó társadalmi normák

Hogy megértsük ezeknek a párkapcsolatoknak a népszerűségét, érdemes megvizsgálnunk, mit is gondol ma a húszas, harmincas korosztály a kötődésről és a bizalomról.

A bizalmatlanság a párkapcsolatok terén is jelen van, és nagymértékben befolyásoló tényezővé vált. A Jean Twenge által leírt narcizmusjárvány már láttatja eredményét, a párkapcsolati téren bekövetkezett érzelmi változások az énes viselkedés irányába tolódnak el. Az egyik legerősebb 21. századi trend az individualizmus, amit úgy is fogalmazhatunk, hogy mindenki a maga Ego Rt.-jét építi. Az emberek egyre kevésbé készek és képesek lemondani a saját maguk számára előnyös dolgokról mások javára.

Az elköteleződés és tartós kapcsolat olybá fest, mint valami életfogytiglani szabadságvesztés, amely a fiatalok felfogása szerint inkább rettegni való, semmint vágyott állapot. E mentalitás alapján a monogámia olyan korlátozás lenne, amelyet jobb elkerülni. Az elköteleződés tehát azt jelenti – írja Esther Perel pszichológus –, „hogy fel kell áldoznod a céljaidat és az ambícióidat egy olyan dologért, amely felett nincs irányításod, és amelyben el is bukhatsz. A kapcsolatok a függetlenség elvesztését jelentik. Amikor az ember romantikus értelemben beenged egy másik embert az életébe, neki kevesebb helye marad.”

Az intimitástól való félelem sok férfit visszatart a realitásban egy kortárs párkapcsolattól. De csak valódi kapcsolatokban lehet valódi érzelmeket kapni, melyek az élethez oly fontosak volnának. A mindennapok nehézségeiben jól jön egy olyan társ, akire hallgatni lehet, akivel hallgatni lehet, és aki érzelmi támaszt is nyújt, ha épp azt érezzük, hogy mindjárt ránk szakad az ég.

Az idősebb nők azonban biztonságosak, érdekesek és vonzóak. Nem aggódnak annyit, és már jóval tapasztaltabbak annál is, hogy féltékenyen vizslassák párjuk telefonját, mailjeit vagy kabátzsebeit.

 

Bizalom és kötődések

Azok a férfiak, akik jóval idősebb nővel élnek együtt, vélhetőleg megtalálták azt a kapcsolati formát, amelyben ott a bizalom. A legtöbb kutatás és a kapcsolatokkal foglalkozó szakemberek szerint a nők szeretik a fiatalabb életerő életképességét, s a férfiak szeretik a nők érettségét és bizalmát, bár a generációs különbségek néha mindkét partnert kényelmetlen helyzetbe hozhatják a külvilág reakciói miatt. Ezek a nők bizonyos értelemben öntörvényűek, fittyet hánynak a társadalmi elvárásokra, és bátran vállalják, hogy szokatlan vagy rendhagyó párkapcsolatban élnek. Ahogy a fiatalabb kortársaik sokszor a féltékenység és ellenőrzés, a szeparációs szorongás és bizalmatlanság körforgásától szenvednek, egy idősebb nő mindezen túl már megteheti, hogy megbízható és állandó szeretetet nyújtó társ legyen.

Ma a kapcsolatok terén olyan tüneteket látunk, melyeket az elszigetelődéstő és az elhagyatottságtól való félelem hozott létre. Régen kötődési problémákkal és az intimitástól való félelemmel a narcisztikus karakterű emberek voltak jellemezhetők, ma pedig úgy tűnik, társadalmi jellemző lesz a gyanakvás, a másikkal való óvatos szembenállás és egy olyan projektív készenlét, mely lehetővé teszi a gyors válaszreakciót, amely legtöbbször a kilépés.

Az olyan párkapcsolat azonban, melyben ezek az ijesztő félelmek nincsenek vagy kevéssé vannak jelen, nagyon vonzó lehet egy férfi számára, aki kortársai láttán nem vonzást, hanem menekülési vágyat érez.

Nyilván nem lehet általános elméleteket alkotni arról, mi köt össze két eltérő életszakaszban lévő embert, mégis azt mondhatjuk: ha a kapcsolat kiállja az idő próbáját, akkor látszik, hogy támaszkodhatnak az egymás iránti érzelmekre.

 

Lehet hosszan tartó is

A tíz évnél nagyobb korkülönbség a párkapcsolatokban nem egyértelműen azt jelzi, hogy ilyenkor egy férfi az anyját keresi a nőben, a nő az apját a férfiban, az viszont általában jellemző, hogy kortársait éretleneknek és sokszor idegesítőnek tartja. A fogyasztói társadalomnak köszönhetően ma már a nők komoly harcot vívnak az idővel, amelyben a fiatalság megtartása a cél. Bár minden ránctalanító krémnél jobban fiatalít az infantilis vonások megléte, a vidámság, a humor, a kíváncsiság és a világ iránti érdeklődés. Ma már bárkit lehet látszólag fiatalítani művi beavatkozásokkal, de egy dolgon nem lehet változtatni majd, és ez a szemekből tükröződő érzelmek. 

Miután változott életünk sebessége, ezzel az életkorhoz rendelhető régen jellemző életformák is, azt látjuk, hogy ma egy ötven felé közeledő nő nem nagymamaként ül otthon, hanem együtt él valakivel egy új kapcsolatban, és neveli a pár éves gyerekét. Az ilyen kapcsolatokban a valódi bizalom azt jelenti, hogy kitartanak egymás mellett akkor is, amikor kiderül, hogy az idő mégiscsak előrehalad.

Mert bár a hollywoodi filmek nem folytatódnak az élet végéig, kivéve a Hegylakót, aki türelmesen kivárta, míg a mellette élő szerelmének haja ősz tincsekbe fordul, az életben azért a biológiai órája mindenkinek ketyeg.

De vessünk egy pillantást Julienne Moore és tíz évvel fiatalabb férje arcára. Kedves és elfogadó érzelmeket fogunk látni. Egy nagyszerű házaspárt, akik társai egymásnak már régóta.

 

Tari Annamária pszichoanalitikus

 

A teljes írás a VasárnapLélekben jelent meg!

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fodor Attila: A pedagógusoknak
több változásra is fel kell készülniük

Komáromban is alacsony a részvétel, inkább az idősebbek mentek szavazni

Hoki-vb: döntősök a kanadaiak, lelépték a cseheket

Integráció nem, folklór igen

Egy amerikai nő mindenáron szavazni akart Pozsonyban

Öt sárgamellényes a választás megszüntetését követelte Pozsonyban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?