Paravánt a gyerekszobába!

Duplán hasznos alkalmatosság lehet a paraván a gyerekszobában. Egyrészt rakodóteret teremtünk vele, vagyis csökkentjük a rendetlenséget, másrészt elvonulási teret, olvasókuckót biztosítunk a gyereknek.
Veres István

2019. augusztus 14. 09:30

hmmm

Amióta a jóisten a gyerekszobákat megteremtette, egyetlen nagy kérdés foglalkoztatja a gyerekszobába lépő szülőt: hogyan tudná elérni, hogy ne legyen ebben a helyiségben állandóan rendetlenség. Aki paravánt barkácsol, nem fogja megkapni az örök érvényű választ, viszont a probléma térfogatából jócskán lefaraghat.

Csökkenteni a rendetlenséget

Úgy néz ki ugyebár a helyzet, hogy a gyerek reggel nagy nehezen elindul iskolába, a szobája meg olyan állapotban marad, amilyenben. Amikor délután a gyerek hazaér, a táskáját meg a ruháit ledobja valahová, előszed még egy csomó játékot, egyebeket, játszanak a tesókkal, ha vendég érkezik, vele is, ha leckét kell írni, a táska tartalma elkezd a lakásban szétáramlani a füzetekkel, a könyvekkel, íróeszközökkel meg a tízórai maradékával együtt. Persze gyereke válogatja, hiszen egyes példányok már kisiskolás korban ügyelnek arra, hogy mindennek meglegyen a helye, és oda is pakolják, de sok gyerek számára éppen az a természetes, hogy a szobája úgy néz ki, mint egy szőnyegbombázás után.

A paraván azért lehet jó megoldás, mert érdekességi faktorral bír, ráadásul az összeállításába is be lehet vonni a gyerkőcöket, akiket úgysem lehet majd semmi mással lekötni aznap, mint hogy az akkumulátoros csavarhúzó gombját nyomogassák.

Csak csavarozni kell

Egy paraván összeállítása félelmetesen egyszerű: kell hozzá néhány lamellaajtó (barkácsáruházakban több méretben kapható), néhány zsanér az elemek összekapcsolásához, önbehajtó csavarok meg egy csavarhúzó. A lamellaajtók a barkácsáruházban általában kezeletlen állapotban kaphatóak, a termékleírásban az szerepel, hogy natúr fenyő. Ha sok az időnk, vagy szeretnénk picit bonyolítani az életünket, le is festhetjük őket. De abba is érdemes beletörődni már az elején, hogy a gyerekek is elkezdik majd teleírni-telerajzolni a kompozíciót. Mindenesetre azért jobb a lamellás, mint a nem lamellás paraván, mert a lamellák közé éppen beakasztható a ruhaakasztó (sztenderd magyarul vállfa) kampója, így ruhákat és egyebeket lehet majd rálógatni.

Szóval hazavisszük a lamellaajtókat az áruházból (minimum három, de inkább öt darabot), választunk hozzájuk valami egyszerű, de ízléses sarokpántokat vagy zsanérokat, azokat kettesével alul-felül rájuk erősítjük, és készen van a paraván. Arra azért figyeljünk az összefogatás előtt, hogy a lamellák egy irányba álljanak, mert ha az egyiket fejjel lefelé erősítjük a kompozícióba, akkor szét kell majd szednünk, és újra visszacsavarozni. Ezzel kész a gyerekszoba új slágere, amely egyik feléről nézve rakodótér: a suliból hazaérő gyerek ide akaszthatja azokat a ruháit, amelyek még nem mennek azonnal a szennyesbe. Felakaszthatja ide a tornazsákját, az üres hátizsákját (egy teli iskolatáskát nyilván nem, mert az egész felborul). Ha pici, önbehajtó csavarban végződő kampókat erősítünk a paravánajtók szegélyléceibe, a kislányok fel tudják ide akasztani a millió-egyezer gyöngyüket és láncukat (vagy legalább azok egy részét). Így ha nem is szüntetjük meg a konstans rendetlenséget a gyerekszobában, legalább csökkentettük azt.

A kellemes olvasás körülményei

A paraván belső fele olvasókuckóként szolgálhat. Mint ahogy a szülő is vágyik néha gyerekmentes időintervallumokra és helyekre, úgy a gyerek is díjazza, ha megadatik neki a lehetőség, hogy elvonulhat. Ha nem is a hegyek közé, de a lakáson, akár saját szobáján belül egy olyan helyre, ahol maga lehet, és nem látja senki. Az olvasókuckóval arra is tanítjuk őket, hogy később is fordítsanak figyelmet az olvasás körülményeinek megteremtésére, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy a nappaliban, a duruzsoló tévé vagy a felnőttek beszélgetésének háttérzaja mellett olvas valaki egy jó könyvet, vagy a kedvenc olvasókuckójában, amely éppen erre lett kitalálva. A megfigyelések egyébként azt mutatják, hogy egy jól elhelyezett olvasókuckóba a szülő is könnyen odaszokik, és ő is ott olvassa a saját könyveit. Ráadásul elhelyezése a lakáson belül igény szerint változtatható, ülőalkalmatosságnak pedig elég mögé rakni egy babzsákot vagy egy matracfélét.

A teljes írás a Vasárnap 33. számában, a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
RegioJet

Újabb panasz a déli vasúti pályázat ellen

szivbetegseg

Az is lehet szívbeteg, aki nem tud róla

dd

Egy csók és más semmi?

Európai Unió uniós zászló

Feltételekhez kötnék az uniós pénzek kifizetését

Kover

VIDEÓ: Újra állt a bál a magyar parlementben - Kövér László kitiltotta Hadházyt

szem

A magas vérnyomás először a szemen látszódik

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.