Panaszkönyv: Mennyit ér egy papírdoboz?

Vrabec Mária

2020. március 25. 09:45

p

Tisztelt Vasárnap szerkesztősége!

Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, köteles-e a webáruház tulajdonosa maradéktalanul megtéríteni a visszaküldött termék árát. Az interneten vásároltam egy citrusfacsarót, de nem olyan volt, amilyet képzeltem, ezért azonnal visszaküldtem. Úgy tudtam, hogy a törvény szerint ehhez jogom van, és vissza kell kapnom a kifizetett pénzemet. Meglepődtem, amikor az eladó azt válaszolta, hogy mivel nem az eredeti csomagolásban küldtem vissza a citrusfacsarót, választhatok: vagy visszafizeti az ár felét, vagy visszaküldi a terméket. A facsaró 26 euróba került, és egy papírdobozban volt, amit nem lehetett úgy megszabadítani a temérdek ragasztószalagtól, hogy ne tépődjön el. Ezért egy másik papírdobozban küldtem vissza úgy, hogy ki sem csomagoltam a fóliából. Megteheti az eladó, hogy egy egyszerű papírdobozért – bár elismerem, eredeti volt, a termék logójával – 13 eurót kér tőlem?

Jelige: Kifacsarva

 

 

Tisztelt Olvasónk!

Kérdésével a Szlovák Kereskedelmi Felügyelethez (SOI) fordultunk, és azt a választ kaptuk, hogy ha az interneten vásárolt árut indoklás nélkül, a törvény szerinti tizennégy napos határidőn belül küldi vissza a vásárló, a kereskedő köteles maradéktalanul megtéríteni az árat és a vevő valamennyi kiadását. Vagyis az eladó először köteles visszaküldeni a termék teljes árát, valamint a szállítási költséget, csak utána követelhet a vevőtől kártérítést az áru értékének esetleges csökkenéséért. Amint Petra Blehová, a felügyelet munkatársa tájékoztatott, ebben az esetben az SOI már nem illetékes eldönteni a vitát, a felek vagy megállapodnak, vagy bírósághoz fordulhatnak. A kereskedő azonban semmiképp nem határozhatja meg önkényesen, milyen összeget fizet vissza a vásárlónak.

Az interneten vásárolt termékek csomagolásáét illetően a szakvélemények is különböznek, a legtöbb fogyasztóvédelmi szakember szerint a kereskedőnek nincs joga követelni, hogy az árut eredeti csomagolásban küldjék vissza, mert az a szállítás vagy kibontás során megsérülhet, márpedig a vevőnek jogában áll megnézni, mit küldtek neki. Másrészt az eladó is állíthatja azt, hogy eredeti csomagolás nélkül már nem tudja ugyanazon az áron értékesíteni a terméket, mint abban; de egy papírdoboz biztosan nem éri meg a bele csomagolt áru értéknek ötven százalékát.

Azt ajánljuk, írja meg az érintett kereskedőnek, hogy a törvény értelmében visszaköveteli a teljes árat, s ha nem küldi el, kész a kereskedelmi felügyelethez vagy bírósághoz fordulni. Ha mégsem kapná vissza a pénzét, ezt még mind megteheti, de nem hiszem, hogy a kereskedőnek megér ennyi hercehurcát egy papírdoboz.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2020/12. számában jelent meg!

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A pénzügy visszafogottabb költségvetést tervez jövőre

Legfeljebb kilenc hónapra kérvényezhetik a részletfizetés elhalasztását

A képen Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök.

Matovič arra kér mindenkit, hogy tartsa tiszteletben a kijárási korlátozást

traktor

A fagyok után a szárazság tizedeli a termést

koronavírus

Meghalt 11 beteg, 895-re emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

kína koronavírus

Feloldották a vesztegzárat Vuhanban

ill

Veszélyesebben vezetnek a férfi sofőrök

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.